Terveiset Ugandasta! - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Annual Review Meeting avauspaneelissa istui Unicefin, yliopiston ja ministeriön johto
Annual Review Meeting avauspaneelissa istui Unicefin, yliopiston ja ministeriön johto
Workshop yritysten kanssa
Workshop yritysten kanssa
Muovipullojen valmistusta
Muovipullojen valmistusta
Maatalouskonevalmistaja esittelee innoissaan työstökonetta
Maatalouskonevalmistaja esittelee innoissaan työstökonetta
Yrityskoulutuksen ainoa naisosallistuja antaa mielenkiintoisia näkökulmia
Yrityskoulutuksen ainoa naisosallistuja antaa mielenkiintoisia näkökulmia
Makereren yliopiston kampukselta
Makereren yliopiston kampukselta
Biojatteen kompostointia Jinjassa
Biojatteen kompostointia Jinjassa
Koulun pissavessa
Koulun pissavessa
Katunäkymää Kampalan reunoilta
Katunäkymää Kampalan reunoilta

Terveiset Ugandasta!

Terveiset Ugandasta!

Tänään (7.5.2015) on juhlistettu UniWASH -hankkeen vuosipäivää seminaarin muodossa. Paikalla ja puhujina ovat olleet sekä Suomen että Ugandan Unicefin maatoimistojen johto, paikalliset ministeriöiden edustajat ja yliopistoprofessorit niin Ugandasta kuin Suomesta. Joukon jatkona minä kertomassa miten ja miksi Biolan on täällä ja miltä viime vuosi ja erityisesti kulunut kevät on tuntunut Biolanin kannalta ja omastakin puolesta.

Siis mikä UniWASH? UniWASH on Suomen Ulkoministeriön rahoittama monitahoinen ja monipartnerinen hanke, jolla pyritään tuomaan yhteen yliopistomaailman ja kansalaisjärjestön sekä yksityistahon osaaminen ja tällä yhteistyöllä parantamaan koulujen sanitaatiotilannetta Ugandassa ja hankeaikana erityisesti Ugandan pohjoisosassa, sodan runtelemassa Acholimaassa.  Hanketta koordinoi Suomen Unicef. Akateemista osaamista tuovat Suomesta Aalto Yliopisto sekä Helsingin Yliopisto ja Ugandasta Makereren Yliopisto, paikallinen huippu.

UniWASH Facebookissa

Niin….? Ja Biolan? Biolan on mukana hankepartnerina nimenomaan siksi, että edellä mainittu kansalaisjärjestö-yliopistoyhteistyö usein tuottaa tuloksia, joiden hyödyntäminen jää jotenkin vaiheeseen. Vaiheeseen siksi, että puuttuu linkki yrityksiin, jotka voisivat hankkeen tuloksia hyödyntää. UniWASH -hankkeessa on aivan uutena palikkana tuotu mukaan paikalliset pk-yritykset. Mukaan on valikoitu yrityksiä, jotka jollain lailla toimivat vesi- ja sanitaatiosektorilla tai joilla on kiinnostusta laajentaa toimintaansa sektorille. Näiden kuuden erityisen huolella valitun yrityksen osaamisalueet täydentävät toisiaan ja kaikilla on into oppia uutta ja päästä osalliseksi yliopistomaailman ja opiskelijoiden tuottamista innovaatioista. Edustettuna on mm vesihuolto, huussinrakennus, jätehuolto, muovituote- ja maatalouskonevalmistus.

Ja edelleen se Biolanin rooli? Biolankin on ollut 40 vuotta sitten tuore yritys, jolla on ollut halu kasvaa ja löytää uusia prosessiteknologioita, tuotteita ja tuoteryhmiä, jotka ovat mukana ”pienentämässä ihmisen tuottamaa ympäristökuormaa”. Tämä visio on kantanut ne 40 vuotta. Nyt on mahdollista olla mukana auttamassa näitä yrityksiä alkuun samalla tiellä. Sparraamalla, esimerkeillä, kouluttamalla. Ja oppia Ugandan ja Afrikan markkinoista, tietysti.

Tänä keväänä olen nyt kolmatta kertaa Ugandassa. Tammikuussa ensimmäiselle reissulle startatessa päivitin facebookiin olevani ”matkalla mukavuusalueeni ulkopuolelle”. Näiden kuukausien aikana mukavuusalueeni on laajentunut huimasti! Yritykset ovat upeita ja innostuneita, yhteistyökumppanit hehkuttavat tämän uuden, innovatiivisen partneruusmallin olevan aivan uniikkia , Uganda on osoittautunut todella upeaksi paikaksi, jossa on aivan erityisen mukavia, osaavia ja innostuneita ihmisiä.

Tämän kevään aikana olen taas päässyt vierailemaan huusseissa ja kaatopaikalla, tällä kertaa vaan itselleni uudessa maanosassa. Mutta nyt minulla on ollut myös mahdollisuus nähdä tehtaiden ja pajojen sisään, hioa tuoteideoita ja työstää suunnitelmia yhdessä pienyrittäjien kanssa. Ja lisää seuraa, projekti jatkuu! Seuraavaksi kesäkuussa kolme ugandalaista pk-yrittäjää vierailee meillä Biolanilla Eurassa.

Sitä paitsi on taas kerran ollut kiva huomata, että kakkahuumori naurattaa täälläkin – ”yks kakkaa, kaks kakkaa” – retromainokset iskevät ihan täysillä!

Hannamaija Fontell


Lue lisää aiheista