Talvinen puutarha - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Talvinen puutarha

Talvinen puutarha

Talvinen puutarha

Monivuotiset kasvit talvehtivat pakkasia paossa lumivaipan alla. Lumen alla myyrät saattavat kaivella käytäviään ja hankien päällä jänikset kurkottelevat kohti hedelmäpuiden latvuksia. Siksi nyt kannattaakin suunnata katse puutarhaan.

Tallaa lumi tiiviiksi hedelmäpuiden rungon ympäriltä myyrätuhojen estämiseksi. Talven aikana tarkkaillaan, että jäniksiä varten tehdyt aidat ovat kunnossa eivätkä jänikset pääse korkeankaan hangen aikana typistämään oksistoa.

Omena- ja päärynäpuiden leikkaus on ajankohtaista helmi-maaliskuussa, kun kovimmat pakkaset ovat takanapäin. Hedelmäpuiden leikkauksilla pyritään pitämään latvus ilmavana ja kasvattamaan puuhun hyviä vahvoja oksia. Näin saadaan pidennettyä puiden ikää ja parannettua hedelmien laatua. Leikkaus aloitetaan kuivista, repeilleistä ja toisiaan hankaavista oksista. Seuraavaksi poistetaan latvuksen sisäänpäin kasvavia oksia. Myös oksat, jotka kasvavat jyrkässä oksakulmassa runkoon nähden, poistetaan repeilemisen estämiseksi.

Suojaa ikivihreät kevätauringolta. Jos arkoja havukasveja tai alppiruusuja ei ole syksyllä suojattu, nyt on oikea aika varjostaa ne kevätauringolta. 

Kuusiaita leikataan helmi-maaliskuussa. Kuusen versoja leikattaessa typistetään vain viimeisen vuoden versoja. Tuijat kestävät tarvittaessa rajumpaakin leikkausta. Puiden ja pensaiden päältä ravistellaan lumi pois, jos oksat alkavat taipua lumen painosta.

Uusia ideoita puutarhaan löytyy esimerkiksi puutarhalehdistä ja -kirjoista. Nyt on hyvä aika suunnitella tulevaa kasvukautta ja uusia kasvihankintoja. Talvella voi tarkastella omaa puutarhaa kriittisin silmin: Onko pihalla riittävästi ainavihantia kasveja tuomassa suojaa lehdettömänä aikana? Onko kukkapenkkien päällä haitallisesti varjostavia oksia, jotka pitäisi poistaa? Tarvittaessa puutarhassa voidaan kaataa puita tai vaikka nuorennusleikata pensasaita.

Taimikasvatusaika lähestyy. Nyt on hyvä aika hankkia siemeniä ja uutta puhdasta Kylvö- ja taimimultaa kevään kylvöjä varten. Muistathan käyttää uusia kylvöastioita tai pestä vanhat huolellisesti!

Kylvöaikataulu


Lue lisää aiheista