Puutarhan kevätkunnostus - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Puutarhan kevätkunnostus

Puutarhan kevätkunnostus

Lumen sulamisen jälkeen on aika siistiä kukkapenkit ja lannoittaa pensaat, puut, perennat ja nurmikko uuteen kasvuun. Biolanin helpoilla vinkeillä onnistut.

Puutarhan kevätkunnostus

Lumen sulamisen jälkeen on aika siistiä kukkapenkit ja lannoittaa pensaat, puut, perennat ja nurmikko uuteen kasvuun. Biolanin helpoilla vinkeillä onnistut.

Kukkapenkin kevätsiivous onnistuu ilman haravaa

Lumen alta paljastuneiden kukkapenkkien siistiminen aloitetaan leikkaamalla talven törröttäneet kuivat kukkavarret pois. Ne joko silputaan kukkapenkin pinnalle tai viedään kompostiin. Syksyllä kukkapenkkiin jääneet kuivat lehdet saa jättää haravoimatta. 

Jos vuosittain kukkapenkin rapsuttelee puhtaaksi kaikesta kuolleesta kasviaineksesta, vähitellen maa köyhtyy, tiivistyy ja pieneliöiden määrä vähenee. Mutta kun kuolleet lehdet ja kukkavarret jäävät mullan pinnalle, madot ja muut pieneliöt hajottavat ne humukseksi. Näin maa säilyy multavana ja kuohkeana.

Kuivien lehtien ja muun karikkeen päälle ripotellaan lannoitetta. Typpipitoinen lannoite, kuten Biolan Luonnonlannoite tai Puutarhan Kevätlannoite, paitsi herättää kasvit kasvuun, myös nopeuttaa mullan pinnalle jääneiden kuivien lehtien hajoamista. 

Lannoituksen jälkeen kukkapenkin pinnalle levitetään vielä ohut kerros uutta multaa, kuten Biolan Tupeetonta Puutarhamultaa, tai oman kompostorin multaa katteeksi. Näin istutusalue siistiytyy ja maahan saadaan uutta humusta. 

Perennapenkin kevätlannoitus

Lannoita puutarha heti lumen sulamisen jälkeen

Keväällä perennojen lisäksi kaikki kaikki monivuotiset kasvit, niin marjapensaat, omenapuut kuin nurmikkokin, lannoitetaan typpipitoisella lannoitteella. Kun lannoitteen levittää jo kevätkosteaan maahan, kasveilla on ravinteita käytettävänään heti, kun ne lähtevät kasvuun.  Etenkin orgaanisia lannoitteita käytettäessä lannoitusaika alkaa heti lumen sulamisesta, koska niistä ravinteet liukenevat kasvien käyttöön vähitellen. Orgaanisia lannoitteita ovat esimerkiksi Biolan Luonnonlannoite ja Biolan Marja- ja hedelmälannoite

Luonnonlannoitteiden etuna on, että lannoitusvaikutuksen lisäksi ne lisäävät maan multavuutta ja aktivoivat maan hyödyllisiä pieneliöitä. Luonnonlannoitteet sopivat myös laiskalle puutarhanhoitajalle, koska niistä vapautuu ravinteita koko kesän ajan eikä uusintalannoituksia tarvitse muistella. Biolan Puutarhan Kevätlannoitteessa orgaaniseen lannoiterakeeseen on lisätty nopealiukoista mineraalilannoitetta, joka antaa nopean piristysruiskeen kasveille keväällä, mutta lannoitusvaikutus jatkuu koko kesän. 

Nurmikon kevätkunnostus

Nurmikon annetaan kuivahtaa ennen kuin kunnostuspuuhiin lähdetään. Näin se kestää kävelyä tiivistymättä. Lumen alta paljastuva nurmikko siistitään talven aikana pudonneista risuista ja kävyistä. Vaikka nurmikko näyttää kuivalta ja kellastuneelta, kaikkea kuollutta kasviainesta ei ole tarpeen haravoida pois, pieneliöt kyllä hajottavat sen vähitellen. 

Lannoitus on nurmikon tärkein hoitotoimenpide. Keväällä nurmikko lannoitetaan Biolan Nurmikkolannoitteella. Vahvassa kasvussa oleva nurmikko säilyy tasaisen kauniina ja kestää kulutusta. Biolan Sammalsyöppö on erikoislannoite sammaloituneille nurmikoille. Lannoitusvaikutuksen lisäksi se tuhoaa sammaleen. 

Lue lisää vinkkejä sammaloituneen nurmikon hoitoon  

Jos lumen alta paljastuvassa nurmikossa on laikkuja, joissa ei kasva mitään, toukokuu on oikea aika tehdä paikkauskylvö. Maassa on vielä lumen sulamisen jäljiltä luontaista kosteutta. Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta esimerkiksi rautaharavalla ja päälle levitetään 1–2 sentin kerros uutta multaa. Siemenet kylvetään ja haravoidaan kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään ja kylvöstä kastellaan, kunnes siemenet ovat itäneet.
 

Nurmikon dressaus eli kattaminen

Nurmikon dressaus eli tyvialueelle levitettävä kate auttaa tiivistynyttä maata virkistymään. Kivennäismaille, kuten savi- ja hiekkapohjaisille nurmikoille, soveltuu parhaiten katteeksi valmis kompostia sisältävä Puutarhan Musta Multa. Dressauksessa katetta levitetään noin 1 cm:n kerros lyhyeksi leikatulle nurmikolle ja haravoidaan tyvelle. Katteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, mistä seuraa maan rakenteen ja ilmanvaihdon paraneminen sekä juuriston voimistuminen.

 


Lue lisää aiheista