Puutarhaelämyksiä Italiassa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Puutarhaelämyksiä Italiassa

Puutarhaelämyksiä Italiassa

Puutarhaelämyksiä Italiassa

25.9. Ensikosketus italialaiseen puutarhakulttuuriin

Maggiore-järvi, Lago Maggiore, on Alppien eteläpuolella oleva kapea ja pitkä järvi. Järven pituus on 66 km ja syvyys jopa 372 m. Järvi on vain muutaman kilometrin levyinen. Suurin osa järvestä on täällä Italian puolella, mutta se ulottuu osittain myös Sveitsiin.

Majoituimme Stresan kylään. Stresa sijaitsee noin 1500 metriä korkean Mottarone-vuoren suojassa. Jo linja-auton ikkunasta näkyi hurmaavia puutarhoja, hyvin hoidettuja pihoja ja runsas kasvilajisto, jotka saavat Suomen syksyn koleudesta lähteneen puutarhaihmisen haltioitumaan.

Täällä on helppo kulkea veneillä läheisiin saariin. Ensimmäinen retkikohde oli Isola dei Pecatori. Aivan ihan pikkuruinen kalastajasaari, jossa kuuluu totta kai syödä maittava kalalounas!

Viereisellä Isola Bella-saarella on käsittämättömän upea Borromeo-suvun barokkipalatsi. Palatsia ja sen puutarhaa on rakennettu 70 vuotta – ja sen kyllä uskon. Sisällä palatsissa ei saa kuvata, mutta se loistokkuus onkin parasta käydä aistimassa omin silmin.

Palatsin puutarhassa on luku sinänsä. Kauniita kiveyksiä, runsas kasvilajisto ja huolella hoidetut istutukset. Missään ei ole ainuttakaan rikkakasvia tai roskaa. Hyvin hoidetuilla nurmikoilla käyskentelee valkoisia riikinkukkoja. Siis paratiisi.

Kuvagalleria1

Lisää kuvia barokkipuutarhasta.

26.9. Katsaus italialaiseen ammattiviljelyyn

Täällä Stresassa ja Verbanian aluella maa on italialaisittain poikkeuksellisen hapanta. Niinpä hapanta kasvualustaa vaativien kasvien, kuten kamelioiden ja atsaleojen, viljely on keskittynyt tänne.

Taimistot, joilla vierailimme, ovat erittäin hyvin hoidettuja. Ne keskittyvät tuottamaan keskimääräistä suurempia kasviyksilöitä. La Compania del lago –yrityksestä voi ostaa esimerkiksi 20 vuotta vanhoja kamelioita, joiden kuluttajahinta on yli 1.000 €. Tässä taloudellisessa tilanteessa tosin kalliiden kasviyksilöiden myyminen on vähintäänkin haasteellista. Suurin osa kamelioista myydään näyttävinä 6–7 vuotta vanhoina astiataimina.

Iltapäivällä ehdimme viedä paikalliselle viinituottajalle. Rovellotti tuottaa viiniä Ghemmen viinialueella. Tänä kesänä runsaat sateet ovat aiheuttaneet paljon tuhoa viiniviljelmillä, koska paikoin rypäleet ovat pilaantuneet ennen kypsymistä.

Kuvagalleria2

27.9. Patikointia kasvitieteellisessä ja Villa Taranton puutarhassa

Aamu valkeni kirkkaana ja hyvä niin, koska ensimmäiseksi nousimme köysirataa Mottarone-vuorelle. Vuoren puolivälissä on Alpino, kasvitieteellinen puutarha. Sen parasta antia on upea näkymä alas kylään ja järvelle.

Iltapäivän retkikohde, Villa Taranto, sen sijaan on henkeä salpaavan upea. Kiersimme puutarhassa kaksi tuntia ja saimme toinen toistaan sykähdyttävämpiä kokemuksia: upeasti kukkivat daaliat, hyvin hoidetut nurmikot, muotopuutarhat…

Tässä kuvakaruselli puutarhasta:
Kuvagalleria3

Tuntuu, että Pohjois-Italiaan on päästävä vielä uudelleen.

Riikka Kerttula


Lue lisää aiheista