Perusta lavatarha - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Perusta lavatarha

Perusta lavatarha

Lavatarhassa voi kasvattaa kaikkia hyötytarhan kasveja ja kasvatuksen alkuun pääsee pienellä vaivalla. Viljelylaatikoissa ja lavoissa kasvatus onnistuu vaikka savimaalla, kalliolla tai terassilla. Lavat lämpenevät keväällä nopeasti ja pitkää kasvuaikaa vaativat lajit ehtivät kypsyä varmemmin kuin tavallisella kasvimaalla. Korkeat lavat ovat myös ergonomisia hoitaa.

Perusta lavatarha

Lavatarhassa voi kasvattaa kaikkia hyötytarhan kasveja ja kasvatuksen alkuun pääsee pienellä vaivalla. Viljelylaatikoissa ja lavoissa kasvatus onnistuu vaikka savimaalla, kalliolla tai terassilla. Lavat lämpenevät keväällä nopeasti ja pitkää kasvuaikaa vaativat lajit ehtivät kypsyä varmemmin kuin tavallisella kasvimaalla. Korkeat lavat ovat myös ergonomisia hoitaa.

Valitse lavatarhalle aurinkoinen paikka

Varaa laatikkoviljelylle mahdollisimman aurinkoinen, lämmin ja suojaisa paikka. Valtaosa vihanneksista tarvitsee runsaasti aurinkoa muodostaakseen satoa. Auringossa vihanneksista kehittyy maukkaita ja myös vitamiinipitoisuus nousee. 

Varjoisalla pihalla voit kasvattaa lavatarhassa kuitenkin monia lehtivihanneksia, kuten salaatteja, rukolaa, viinisuolaheinää ja lehtikaalia.

Sijoita lavat keittiön tai kesäkeittiön lähelle, jotta voit nopeasti piipahtaa hakemassa satoa. Huomioi, että suurta lavatarhaa on helpompi hoitaa, jos lavojen väliin pääsee kottikärryillä.

Valitse lavatarhalle aurinkoinen paikka

Lavatarhan reunojen korkeus

Jo 20 cm korkeissa lavoissa voi kasvattaa yrttejä, salaatteja ja pikkuvihanneksia. Porkkanat, maissit, kaalit viihtyvät noin 30−40 cm syvässä mullassa. Monivuotiset kasvit, kuten pensasmustikka ja raparperi tarvitsevat noin 60 cm korkean lavan, jotta ne talvehtivat. Mitä enemmän multaa on sitä paremmin kasvit viihtyvät ja sitä helpompaa myös kastelu on. Korkeissa lavoissa kasvien hoito ja sadonkorjuu onnistuu kyykistelemättä. Jos lavat perustetaan nurmikon päälle, kuori lavan alta nurmi pois. Jos teet lavoista korkeita, mullan syvyys 30−60 cm, ruohoa ei välttämättä tarvitse poistaa, koska se maatuu vähitellen multakerroksen alle.

Tavallisimmin lavat tehdään puusta, mutta ne voi rakentaa myös esimerkiksi betonista tai tiilistä. Pääasia on, että lavan rakennusmateriaalista ei liukene kemikaaleja. Kestävä puuaines on esimerkiksi siperianlehtikuusi. Valmiita lavakauluksia on saatavana sekä maalaamattomina että tummiksi käsiteltyinä.

Kuvagalleria1

Lavatarha terassille tai laatoitukselle

Jos haluat perustaa lavatarhan terassille tai laatoitukselle, se kannattaa tehdä Biolan Kasvatusaltaiden avulla. Valmiiden lavakaulusten sisään mahtuu neljä Kasvatusallasta. Niissä voit kasvattaa yrttejä, salaatteja pikkuvihanneksia ja kukkia. Kasvatusaltaassa pohjalla on vesitila, josta vettä nousee multatilaan sitä mukaa, kun kasvi käyttää vettä. Vesivarasto riittää noin viikon ajaksi. Kasvatusaltaan etuna on myös, että kasteluvettä ei valu terassin lattialle, vaan se valuu siististi vesisäiliöön.

Biolan Planter Kasvatusaltailla lavatarha voidaan perustaa myös terassille.

 

Lavatarhan multa

Täytä lavat luonnonmukaiseen kasvatukseen soveltuvalla Biolan Istutusmullalla tai Biolan Turpeettomalla Puutarhamullalla. Näissä mullissa on biohiiltä, joka pystyy varastoimaan kastelun jälkeen vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvien käyttöön mullan kuivuessa. Istutusmullassa on myös kasvuunlähtöä nopeuttavia mykorritsoja. Happamassa maassa viihtyvälle pensasmustikalle paras kasvualusta lavaan on Biolan Havu- ja rodomulta

Biolan Turpeeton Puutarhamulta soveltuu erinomaisesti lavatarhaan.

Lavatarhan lannoitus

Lavatarhan kasvit tarvitsevat vuosittain hoitolannoitusta, jotta ne jaksavat kukkia ja tuottaa satoa. Kevät on oikea aika antaa kasvikohtainen lannoitus. Pitkään kasvaville yksivuotisille vihanneksille voit lisätä lannoitetta tarpeen mukaan vielä loppukesällä.

Lavatarhaan erinomainen lannoite on Biolan Kasvimaalannoite tai Biolan Luonnonlannoite. Pensasmustikoille ja muille happaman maan kasveille paras lannoite on Biolan Havu- ja rodolannoite. Voit sekoittaa lannoitteen pintamultaan tai antaa sen varastolannoituksena taimiväleihin tai kylvörivin viereen.

 

Katso kasvikohtaiset lannoitusohjeet

Lavatarhan lannoitukseen soveltuu Biolan Kasvimaalannoite


Lue lisää aiheista