Pekan muistelmat: Kompostori - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Pekan muistelmat: Kompostori

Pekan muistelmat: Kompostori

Biolan valmisti Suomen ensimmäisen Kompostorin vuonna 1978. Kompostori kirjoitettiin isolla alkukirjaimella, koska se oli tuotenimi. Myöhemmin siitä tuli suomen kielen yleissana.

Pekan muistelmat: Kompostori

Biolan valmisti Suomen ensimmäisen Kompostorin vuonna 1978. Kompostori kirjoitettiin isolla alkukirjaimella, koska se oli tuotenimi. Myöhemmin siitä tuli suomen kielen yleissana.

1970-luvulla talojen takapihoilla oli haisevia kasoja, tunkioita, joihin kipattiin niin puutarhan maatuvat jätteet kuin ruoantähteetkin. Kompostointia ei vielä tunnettu, saati osattu.

− Olimme Biolanilla oli jo muutaman vuoden valmistaneet rakeistettua kanankakkaa, ja samalla oli herännyt kiinnostus luonnonmukaiseeen puutarhanhoitoon ja laajemmin ravinteiden kierrättämiseen. Silloinen myyntijohtajamme Taisto Räihä kävi syvällisiäkin keskusteluja luonnonmukaisen viljelyn asiantuntija Professori Toivo Rautavaaran kanssa, ja oppi samalla myös kompostoinnista.

Toivo Rautavaara oli käynyt Itävallan puutarhamessuilla ja nähnyt siellä teollisesti valmistetun ”kompostin tekijän”. Yhteistyössä Rautavaaran kanssa Biolan alkoi kehittää tällaista kompostoitumista nopeuttavaa laitetta.

− Suomen kielessä, kuten muissakaan kielissä, ei ollut vielä sanaa kuvaamaan tätä laitetta. Kun ensimmäinen kompostin tekijä valmistui 1978, annoimme sille tuotenimeksi Kompostori. Vähitellen tuotenimemme vakiintui suomen kielen yleissanaksi.

Ensimmäisen Kompostorit valmistettiin alun perin sähkömuuntajan päälle tarkoitettuja muovisen suojakopin muotilla. Ensimmäisen Kompostorin tilavuus oli sama kuin muuntajakopin, 700 litraa. Sen kylkiin tehtiin reikiä ilmanvaihdon parantamiseksi. Valitettavasti kompostimassa myös kuivui ja jäähtyi nopeammin reikien vuoksi. Seuraavassa kehitysversiossa reikiä ei enää ollut ja tilavuuskin oli kasvanut 1000 litraan. Uuteen versioon tehtiin myös saranallinen kansi ja ilmanvaihtoventtiili helpottamaan käyttöä sekä verkkopohja estämään jyrsijöiden pääsyn kompostoriin. Nykyään tuo malli tunnetaan Biolan Puutarhakompostorina.

− Kompostoreiden kanssa kierrettiin messuilla ja puutarhatapahtumissa. Lapset kyllä ottivat sen heti omakseen: messuosastolla oli hauska piiloutua Kompostorin kannen alle. Sen sijaan vanhemmille joutui selittämään loputtomasti Kompostorin toiminnasta ja hyödyistä. 

Vaikka aluksi Kompostoreiden myynti oli työlästä, Biolanista kasvoi kompostoinnin osaaja ja edelläkävijä. Tänäkin päivänä Biolanin Kompostorit ovat Suomen myydyimpiä. 

Pekka Kariniemi


Pekka Kariniemi muistelee tarinoita, tuotekehitystä ja sattumuksia 1974 perustetun Biolanin yritystaipaleelta. Pekka on ollut Biolanin tuotanpäällikkönä 1974–1978, toimitusjohtajana 1978–2008 ja vuodesta 2008 hallituksen puheenjohtajana.

Lue Biolanin koko tarina.

 

 


Lue lisää aiheista