Parsakaali - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Parsakaali

Parsakaali

Parsakaalista voidaan syödä koko kasvi. Se sopii keittoihin, kastikkeisiin, piirakoihin sekä wokki- ja uuniruokiin.

Parsakaali

Parsakaalista voidaan syödä koko kasvi. Se sopii keittoihin, kastikkeisiin, piirakoihin sekä wokki- ja uuniruokiin.

Yleistä

Parsakaali on hyvänmakuinen ja terveellinen vihannes, joka sisältää erityisen paljon A- ja C-vitamiineja, foolihappoja, flavonoideja, kaliumia ja ravintokuituja. Sadasta grammasta eli yhdestä pienestä parsakaalin kukinnosta saa jo päivittäisen C-vitamiiniannoksen. Energiaa 100 grammassa parsakaalia on silti vain vähän yli 100 kJ.


Parsakaalista voidaan syödä koko kasvi. Se sopii keittoihin, kastikkeisiin, piirakoihin sekä wokki- ja uuniruokiin. Parsakaali on parhaimmillaan, kun sen tummanvihreät tai lilat kukinnot ovat vielä pieniä eikä terälehtien keltainen väri näy. Tällöin parsakaalin kukkavarsi on puutumaton ja pehmeä.


 

Kasvuston perustaminen

Taimikasvatus

Muiden kaalien tapaan parsakaali vaatii noin 4 viikon taimivastuksen. Jos taimet kasvattaa itse, siemenet kylvetään toukokuun alussa Kylvö- ja taimimultaan. Helpointa on aloittaa viljely valmiista pikkutaimista, jotka istutetaan touko-kesäkuun vaihteessa. Sopiva taimiväli on noin 30 cm. Taimet peitetään heti istutuksen jälkeen kasvuharsolla tai hyönteisverkolla, etteivät kirpat pääse kasvustoon. Jos kasvuharsoa pidetään kasvuston päällä, voidaan ensimmäisiä parsakaalin nuppuja kerätä noin kahden kuukauden kuluttua istutuksesta. Kun päänuppu on leikattu pois, parsakaali alkaa kehittää sivunuppuja, joista saadaan kotipuutarhassa satoa pakkasten tuloon asti.

Maanparannus

Parsakaali viihtyy hyvin kalkitussa, multavassa ja kosteutta pidättävässä maassa. Happaman maan pH:ta voidaan nostaa kalkitsemalla Biolan Puutarhakalkilla, joka liukenee nopeammin kuin tavalliset kalkkikivijauheet. Vähän humusta sisältävillä hiekka-, hiesu- ja savimailla maanparannukseen voidaan käyttää vielä kevätmuokkauksen yhteydessä 100–200 litraa Kasvuturvetta/10 m² parantamaan ravinteiden- ja vedenpidätyskykyä.

Lannoitus

Parsakaali tarvitsee paljon ravinteita. Muokkausvaiheessa maahan lisätään Biolan LuonnonlannoitettaBiolan Kasvimaalannoitetta 3 litraa /10 m². Lannoitteet voidaan antaa myös sijoituslannoituksena. Tällöin taimirivin viereen vedetään vako, johon lannoiterakeet annostellaan. Lannoiterakeet peitetään multakerroksella. Päänupun leikkaamisen jälkeen parsakaali alkaa kasvattaa sivunuppuja, jotka ovat pienempiä, mutta yhtä herkullisia kuin päänuppukin. Parsakaali tuottaa satoa ensimmäisiin pakkasiin asti. Pitkän kasvukauden aikana parsakaali kuluttaa paljon ravinteita ja siksi saatetaankin tarvita lisälannoitusta. Lisälannoitukseen soveltuu rakeistettujen luonnonlannoitteiden lisäksi nopeavaikutteinen Biolan Kesäkukkalannoite.


Lue lisää aiheista