Maailman suurin elävä organismi, osa kaksi - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Amerikanhaapa. Kuva: Scott Catron / Creative Commons
Amerikanhaapa. Kuva: Scott Catron / Creative Commons

Maailman suurin elävä organismi, osa kaksi

Maailman suurin elävä organismi, osa kaksi

Edellinen outo kasvifakta koskien maailman suurinta elävää olentoa herätti kysymyksen, että mikä se olisi, jos sen ei tarvitse olla maallikon yhdeksi eliöksi tunnistettavissa. Suurin selkeästi ”maalaisjärjellä” yhdeksi eläväksi olennoksi tunnistettava eliöhän on Kenraali Sherman -niminen mammuttipetäjä.

Oikeasti maailman suurimmaksi eliöksi on olemassa useita ehdokkaita, mutta tällä hetkellä vahvimmin kruunu on Pandoksi kutsutun amerikanhaavan hallussa. Pando kasvaa Utahissa yhdysvalloissa, ja sen yksittäiset rungot peittävät 43 hehtaaria. Nämä rungot kasvavat yhteisestä juuristosta, mutta niiden joukossa kävelemällä Pandoa ei voi silmämääräisesti erottaa isosta yhtä puulajia kasvavasta metsästä. Pandon painoksi on arvioitu 6000 tonnia ja yksittäisiä runkoja on noin 47 000. Puun iäksi arvioidaan 80 000 vuotta.

On täysin mahdollista, että Pando menettää suurimman eliön asemansa piankin. Käytännössä tällaiset suuret samasta juurakusta kasvavat metsät tunnistetaan testaamalla yksittäiset rungot geenitestillä. Tämä on vielä kallista ja hankalaa, mutta arvellaan, että suurimmat puut saattavat hehtaarien sijasta peittää neliökilometrejä.


Lue lisää aiheista