Kylvä ja hoida - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kylvä ja kasvata syötäviä kasveja

Kylvä ja kasvata syötäviä kasveja

Kasvien kasvua on kiva seurata. Kylvä vihanneksia, yrttejä, salaattia tai kesäkukkia, kuten krasseja tai samettikukkia. Siemenpusseista löydät tarkat kylvöohjeet.

Kylvä ja kasvata syötäviä kasveja

Kasvien kasvua on kiva seurata. Kylvä vihanneksia, yrttejä, salaattia tai kesäkukkia, kuten krasseja tai samettikukkia. Siemenpusseista löydät tarkat kylvöohjeet.

Siemenien kylväminen

 • Aina kun kylvät siemeniä, käytä puhtaita ruukkuja tai astioita ja uutta Kylvö- ja taimimultaa.
 • Täytä kylvöastia mullalla. Hyvässä kylvöastiassa on runsaasti multatilaa ja pohjassa reiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Sijoita astia vettä pitävälle alustalle, esimerkiksi tarjottimelle.
 • Kastele multa ennen kylvöä.
 • Kylvä siemenet tasaisesti mullan päälle. Pienet siemenet itävät mullan pinnalla, isompien siementen päälle voit ripotella hieman multaa. 
 • Siemenet tarvitsevat lämpöä itääkseen. Valoa kylvös tarvitsee heti, kun siemenet ovat itäneet.
 • Peitä kylvös läpinäkyvällä muovipussilla tai kelmulla, jotta multa pysyy kosteana. Tee muoviin reikiä, jotta ilma pääsee kiertämään.
 • Tarkkaile kosteutta säännöllisesti. Multa ei saa päästä kuivumaan, mutta ei myöskään olla liian märkää. Kylvösvaiheessa sumuttelu on hyvä tapa hoitaa kastelu.
 • Lue siemenpussista tarkemmat lajikohtaiset ohjeet ja kylvöajankohdat.

TESTI: Millainen puutarhuri olet?

 

Koulinta eli ruukutus

Kun kasvatat kasveja, jotka siirretään kesäksi kasvamaan ulos, pitää niille varata enemmän kasvutilaa. Koulinnassa pieni taimi siirretään varovasti isompaan ruukkuun. Jos olet kylvänyt monta siementä samaan astiaan, koulintavaiheessa siirrät taimet omiin ruukkuihinsa. Koulinta tehdään, kun taimet ovat muutaman sentin pituisia ja niissä on sirkkalehtien lisäksi yhdet oikeat lehdet. 

 • Kastele taimet edellisenä päivänä, jotta ne irtoavat astiasta paremmin. 
 • Varaa yhtä monta ruukkua kuin sinulla on taimia.
 • Levitä sanomalehtiä pöydän suojaksi.
 • Täytä ruukut ravinteikkaalla mullalla lähes täysiksi ja tee sormella pieni kuoppa, johon istutat taimen. 
 • Irrota taimet juurineen hyvin varovasti ja siirrä uuteen ruukkuun. Voit käyttää apuna teelusikkaa tai jäätelötikkua. Peitä taimen juuret varovasti mullalla ja kastele.

Kaksi ihmistä ruukuttamassa kasvia

Karaiseminen

Karaiseminen on sitä, että kasveja totutetaan pikkuhiljaa ulkoilmaan ennen varsinaista ulos istuttamista. Vie taimet ulos lämpimään ja tuulensuojaiseen paikkaan muutamaksi tunniksi päivittäin parin viikon ajan. Vältä liian paahteista paikkaa. Kasvuharso taimien päällä auttaa niitä kestävään kuivattavaa tuulta ja aurinkoa.

Hoida kasveja kesällä

Jatka taimien kasvatusta lämpimässä ja valoisassa paikassa ja kastele edelleen säännöllisesti. Kokeile, tuntuuko multa sormenpäässä sopivan kostealta. Multa ei saa päästä kuivumaan tai olla liian märkää. Kesäkuussa, kun ei enää ole vaaraa yöpakkasista, voit istuttaa kasvit ulos.

Lannoitus

Kaikki kasvit tarvitsevat lannoitusta, jotta ne jaksavat tuottaa satoa. Esimerkiksi kaali tarvitsee paljon ravinteita, kun taas yrtit pärjäävät hiukan vähemmällä. Lannoitteita on erilaisia eri käyttötarkoituksiin ja niitä käytetään eri tavoin. Voit tehdä varastolannoituksen jo istutusvaiheessa, jolloin ravinteita riittää pitkäksi aikaa, tai voit käyttää kasteluveden sekaan sekoitettavaa kastelulannoitetta. Perehdy huolella lannoitepakkauksen ohjeisiin.

Varastolannoitus

Istutettuasi kasvit tee pieni kuoppa ruukun reunaan tai kasvien väliin. Täytä kuoppa lannoiterakeilla ja lisää multaa päälle. Kastele kunnolla. Lue lisää varastolannoittamisesta. 

Sadonkorjuu

Eri kasvien sato kypsyy hieman eri aikaan. Salaattia pääset maistelemaan jo alkukesästä, kun taas isojen jättikurpitsojen sato valmistuu vasta syys–lokakuulla. Kesäkurpitsat kannattaa käyttää melko pieninä, jolloin niiden maku on parhaimmillaan. Myös käyttötarkoitus vaikuttaa siihen, koska sato korjataan; esimerkiksi säilöntään käytetään puolikypsiä jättikurpitsoja, mutta kokonaisena varastoitavien kurpitsojen tulee olla kypsiä. Maukkaimmillaan hedelmät ja vihannekset ovat tuoreina.

Sadonkorjuu palkitsee ahkeran kotikasvattajan

Yhteistyössä Martat ja Biolan.

                                

 


Lue lisää aiheista