Kompostointi onnistuu vuoden ympäri - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kompostiherätettä jätteen joukkkoon.
Kompostiherätettä jätteen joukkkoon.
Ville tutkii kompostorin lämpömittaria.
Ville tutkii kompostorin lämpömittaria.

Kompostointi onnistuu vuoden ympäri

Kompostointi onnistuu vuoden ympäri

Ville Nieminen kurkkii kompostorin lämpötilaa ja toteaa mittarin näyttävän 10 astetta.

– Talvella lämpötila tippuu herkästi, jos olemme pois kotoa. Nyt, kun taas alkoi tauko jääkiekosta, ja olen enemmän kotona, on tavoite saada kompostori pöhisemaan kunnolla.

Ympärivuotiseen kompostointiin tarvitaan kauttaaltaan eristetty lämpökompostori. Ja että kompostointiprosessi saadaan pysymään käynnissa, kompostoriin täytyy viedä säännöllisesti uutta jätettä. Mieluiten useita kertoja viikossa. Näin kompostin pieneliöillä riittää hajotettavaa ja komposti lämpenee.

Jos kompostorissa on lämpömittari, kuten Villen Pikakompostorissa, kompostoitumisprosessin kehitystä on helppo seurata. Kompostin lämpimin kohta ei aina ole mittarin kohdalla, mutta mittarista näkee onko lömpötila nousu- vai laskusuunnassa.

Joskus vähäisen jätemäärän vuoksi kompostin lämpötila laskee. Kompostoituminen jatkuu käytännössä niin kauan, kun komposti säilyy sulana, mutta kompostoituminen on sitä nopeampaa mitä korkeampi lämpötila on.

Myös liian märkä komposti jäähtyy helposti.

– Heitin viikolla kompostoriin keiton liemet ja loput kastikkeet, mutta en tainnut muistaa laittaa kuiviketta. Asia pitää korjata heti.

Ville kaataa kompostiin reilusti Talvikuiviketta. Biolan Talvikuivikkeeseen on lisätty kompostoitumista nopeuttavaa typpeä. Typen lähteenä on kasviperäinen rypsirouhe. Talvikuivike tehostaa erityisesti keittiöjätteen kompostoitumista talvella.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että kompostoriin lisätään kuiviketta vähintään kolmasosa viedyn jätteen määrästä. Mutta jos viety biojäte on märkää, kannattaa kuiviketta laittaa jopa puolet viedyn jätteen määrästä. Eli 3 litran biojätemäärän päälle ripotellaan 1-1,5 l kuiviketta. Kun kuivike ripotellaan  jätteen päälle, se toimii samalla eristekerroksena.

Kuvagalleria1

Lue lisää aiheista