Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kompostoi kinkunrasvat

Kompostoi kinkunrasvat

Kinkunrasvaa ei saa kaataa viemäriin, mutta kompostiin sen voi laittaa. Rasva jopa kiihdyttää kompostoitumista.

Kompostoi kinkunrasvat

Kinkunrasvaa ei saa kaataa viemäriin, mutta kompostiin sen voi laittaa. Rasva jopa kiihdyttää kompostoitumista.

Kinkunrasvaa ei saa kaataa viemäriin. Se jähmettyy putkistossa ja aiheuttaa tukoksen. Sen sijaa kompostoriin kinkunrasvan uskaltaa laittaa – ja se jopa parantaa kompostorin toimintaa.

Lämpöisestä kinkunrasvasta pieneliöt saavat uutta ruokaa ja lämpöenergiaa. Rasvan voi kompostoida myös hyytyneenä. Kinkunrasvan päälle laitetaan kompostorissa kerros kuiviketta. Se toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompostimassaa. Mitä märempi komposti, sitä herkemmin se jäähtyy ja jäätyy. Siksi riittävä kuivikkeen lisääminen on tärkeää. 

Tämän joulun kinkkurasvasta saa jo ensi keväänä multaa

Tämän joulun kinkkurasvat kompostoituvat ensi kevääksi. Nopeimmillaan kompostorista saa karkeaa katekompostia noin kahden kuukauden kuluttua täytöstä. Lämpökompostorista tyhjennettävä katekomposti sopii levitettäväksi esimerkiksi marjapensaille ja isoille lehteville perennoille, kuten nauhuksille ja kuunliljoille. 

Kompostoria tyhjennetään myös talvella. Jatkuvatoimisen kompostorin pohjalla on vanhin osa kompostimassaa. Se on käynyt läpi kuuman vaiheen ja on jo jäähtynyt. Kun kompostista tyhjennetään jäähtynyttä massaa, kompostin toiminta yleensä piristyy. Kerralla tyhjennetään korkeintaan kolmasosa tilavuudesta. Talvella tyhjennetty kompostimassa voidaan laittaa puutarhakompostoriin tai säilyttää kevääseen esimerkiksi kannellisessa saavissa.

Rasvan voi laittaa myös kierrätykseen tai sekajätteeseen  

Kinkunrasvaa kerätään joulunaikaan biopolttoaineen raaka-aineeksi. Keräykseen vietävä rasva valutetaan pestyyn maitotölkkiin. Tölkki suljetaan teipillä ja viedään keräyspisteeseen. Keräyspisteet ja tarkemmat ohjeet näet Kinkkutempun sivuilta.

Jäähdytettynä paistorasvan voi laittaa myös biojätteen erilliskeräykseen. Jäähdytettynä ja maitotölkkiin suljettuna se kelpaa myös sekajäteastiaan. 


Lue lisää aiheista