Kompostikäymälä kesävessaksi kaupunkipihaan - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kompostikäymälä kesävessaksi kaupunkipihaan

Kompostikäymälä kesävessaksi kaupunkipihaan

Kompostikäymälä kesävessaksi kaupunkipihaan

Halusin rakentuvan omakotitaloni pihalle kuivakäymälän. Nyt rakennusaikana se palvelee ainoana hotellihelpotuksena, mutta varsinainen käyttö on suunniteltu jatkuvaan asumiseen. Kesällä ulkohuussi palvelee pihan monipuolista käyttöä: Ulkopeleistä, grillipaikalta tai puutarhapuuhista on helppoa piipahtaa asioilla ulkohuussiin.

Kuivakäymälä mahdollistaa paikallisen ravinnekierron omalla tontilla, kun kuivakäymälään kertyvät ravinteikkaat jätökset voidaan hyötykäyttää oman puutarhan lannoitukseen. Samalla säästetään vesilaskussa. Kuivakäymälä on ekoteko ja uskon, että meillä ulkohuussissa piipahdetaan usein - myös muulloin kuin kauniina kesäpäivinä.

Saako taajama-alueelle rakentaa huussin?

Käymäläjätteen käsittelyä säätelee jätelaki. Se mahdollistaa käymäläjätteen käsittelyn myös taajamassa. Käymälärakennusta ei saa ilman naapurin suostumusta rakentaa 5 metriä lähemmäs naapurin rajaa. Lisäksi saattaa olla kuntakohtaisia tiukennuksia jätteenkäsittelyyn. Siksi kannattaa olla yhteydessä paikalliseen jätehuoltoviranomaiseen jo ulkohuussin suunnitteluvaiheessa.

Täällä Valkeakoskella asia hoitui helposti: Lupaa kysyessäni asia kohtasi vain ihastuneita kommentteja, että mahtava asia, että joku edistää kuivakäymäläkulttuuria myös taajamassa! Tosin rakennusvalvonnassa olin jo luvannut, että kuivakäymälä sijoitetaan sille reunalle tonttia, joka rajoittuu puistoon.

 

Kuvagalleria1

 

Valitsin Biolan Kompostikäymälän

Varsinaisen käymälälaitteen valinta oli helppo. Minulla on kesämökillä ollut käytössä 15 vuotta Biolan Kompostikäymälä, joka on toiminut moitteetta. Siksi en edes harkinnut muita käymälämalleja.

Kompostikäymälän säiliö on kauttaaltaan lämpöeristetty, joten se ihan oikeasti kompostoi kaikki jätökset. Tyhjennysvaiheessa alaosan luukusta saa lapioida täysin hajutonta ja multamaista kompostia. Tämä on myös siksi superhyvä kuivakäymälämalli, että samassa säiliössä voi kompostoida myös keittiön biojätteet.

 

Kuvagalleria2

 

 

Lue rakennusprojektin etenemisestä Ekompi-blogista.


Lue lisää aiheista