Kariniemen kananpoikien lannasta uudentyyppinen Arvo-lannoite - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kariniemen kananpoikien lannasta uudentyyppinen Arvo-lannoite

Kariniemen kananpoikien lannasta uudentyyppinen Arvo-lannoite

Biolan Group jalostaa Kariniemen kananpoikien kasvatuksessa syntyvästä lannasta uudentyyppisiä Novarbo Arvo-luomulannoitteita peltoviljelyyn. Kesän tilakokeissa Arvo-lannoite toimi hyvin ja nyt koetoimintaa laajennetaan ensi vuodelle.

Kariniemen kananpoikien lannasta uudentyyppinen Arvo-lannoite

Biolan Group jalostaa Kariniemen kananpoikien kasvatuksessa syntyvästä lannasta uudentyyppisiä Novarbo Arvo-luomulannoitteita peltoviljelyyn. Kesän tilakokeissa Arvo-lannoite toimi hyvin ja nyt koetoimintaa laajennetaan ensi vuodelle.

Broilerinlanta sisältää arvokkaita ravinteita ja orgaanista ainesta. Kariniemen kananpoikien lantaa on jo pitkään hyödynnetty Biolanin kuluttajalannoitteiden raaka-aineena. Nyt lannasta on kehitetty peltoviljelyyn sopivaa Novarbon Arvo-kierrätyslannoitetta, joka sopii myös luonnonmukaiseen viljelyyn. Kasvukaudella Arvo-lannoitetta testattiin HKScanin sopimustuottajien tilakokeissa, joissa se osoitti toimivuutensa.

Hyvä satotaso kesän tilakokeessa

Tilakokeilla haluttiin saada lisää kokemusta uuden lannoitteen käytännön toimivuudesta ja soveltuvuudesta valkuaiskasvien viljelyyn. Kokeet perustettiin kolmelle eri kotieläintilalle. Tilakokeet ovat osa HKScanin Agrofood Ecosystem® -toimintaa. 

Euralaisten Taina ja Anssi Jalavan tila oli yksi tilatason koeviljelyyn osallistuneista tuottajista. Tilan 155 hehtaarin peltoalalla viljellään syys- ja kevätvehnää, hernettä ja ohraa. Kuluneena kesänä Arvo-lannoitetta (3-1-15-5) testattiin herneellä. Lannoitteen ravinnesuhteet osuvat hyvin herneen ja härkäpavun tarpeisiin, matalan typpi- ja korkean kalium-, sekä rikkitason ansiosta. 

Puinnin yhteydessä mitattu sato Arvo-lannoitetussa lohkossa oli 4330 kg/ha ja mineraalilannoitteella lannoitetussa 4730 kg/ha. 

- Olen tyytyväinen satotasoon, sillä kasvukausi ei ollut ihanteellinen. Herneen kasvuaika oli pitkä. Vaikka kylvö saatiin tehtyä aikaisin, alkukesän kuivuus ja loppukesän sateet hidastivat valmistumista ja puitua saatiin vasta syyskuun puolivälissä, Anssi Jalava kertoo kokemuksistaan. 

Viljelijä arvioi, että satotasojen ero luomu- ja mineraalilannoitettujen lohkojen välillä johtui enimmäkseen siitä, että osa Arvo-lannoitteesta levitettiin pintaan eikä lannoitusteho ole niin hyvä kuin mineraalilannoitteella tehty sijoituslannoitus.

Vastuullisuus on tekoja

- HKScanin vastuullisuustyö ulottuu koko ruokaketjuun. Tutkimme ja pilotoimme uudenlaisia vastuullista tuotantoa tukevia ratkaisuja ja skaalaamme niitä kaikille markkinoillemme. Tämä Agrofood Ecosystem® -yhteistyö on hyvä vastuullisuus- ja kiertotalousesimerkki, jossa haemme uusia alkutuotannon ratkaisuja”, valottaa HKScanin alkutuotannon kehitystyöstä vastaava johtaja Ulf Jahnsson.

Jahnsson jatkaa, että ensi vuonna tilakokeita laajennetaan niin, että kokeita perustetaan myös viljanviljelijöiden pelloille. Tilatason testiviljelykset ovat arvokkaita myös Biolanin tuotekehityksen kannalta.

- Meillä Biolanilla kaikkea tuotekehitystä ohjaavat kestävät arvot. Olemme kierrättäneet ravinteita ja erilaisia sivuvirtoja koko yrityshistoriamme ajan. Tarvitsemme uusia kestävämpiä tapoja tuottaa ruokaa, ja luomu- ja kierrätyslannoitteiden kehittäminen on yksi konkreettinen askel sitä kohti, tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell Biolan Groupista kuvailee. 


Lue lisää aiheista