Istuta kukasipulit nyt - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Istuta kukkasipulit nyt

Istuta kukkasipulit nyt

Varmista ensi kevään kukkaloisto istuttamalla kukkasipuleita. Tulppaanien, narsissien ja krookusten on ehdittävä juurtua ennen maan jäätymistä. Paras kukkasipuleiden istutusaika on syys-lokakuu.

Istuta kukkasipulit nyt

Varmista ensi kevään kukkaloisto istuttamalla kukkasipuleita. Tulppaanien, narsissien ja krookusten on ehdittävä juurtua ennen maan jäätymistä. Paras kukkasipuleiden istutusaika on syys-lokakuu.

Paras istutuspaikka isoille kukkasipuleille, kuten tulppaaneille ja narsisseille, on perennapenkissä tai pensaiden juurella. Krookuksia, sinililjoja ja muita pikkusipuleita voi istuttaa myös nurmikkoon.

Hitaasti kasvuun lähtevien perennojen, esimerkiksi kuunliljojen, parina kukkasipulit ovat erinomaisia. Kukkasipulit nousevat maasta aikaisin ja kukkivat keväällä tai alkukesällä. Kun sipulikukkien kukinta on ohi ja varret alkavat kellastua, kuunliljojen lehdet peittävät ne alleen. 

Lisää istutuspaikalle uutta multaa

Kaikki sipulikukat viihtyvät multavassa maassa, johon sadevesi ei jää seisomaan. Kuohkeuta tulevan istutuspaikan multa 30 cm syvyydeltä. Savista maata voi parantaa lisäämällä istutusalueelle Istutusmultaa, Puutarhan Mustaa Multaa tai kypsää kompostia.

Istutusmullan sisältämä mykorritsa muodostaa symbioosin kukkasipuleiden juuriston kanssa ja esimerkiksi tulppaanit säilyvät mykorritsojen ansiosta pidempään elinvoimaisina. Jos multa ei sisällä mykorritsoja, kannattaa istutuksen yhteydessä istutuskuoppaan ripotella Rootgrow-mykorritsaa.

Valitse varjoon narsisseja, sinililjoja, helmililjoja ja balkaninvuokkoja. Auringossa viihtyvät tulppaanit, krookukset, posliinihyasintit ja pikarililjat. Kaikkien lajien kukinta kestää puolivarjossa paljon pidempään kuin eteläseinustan paahteessa.

Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin. Myös mahdollisesti väärinpäin maahan sujahtanut sipuli kasvaa ja kukkii, mutta hieman hitaammin.

Sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus. Tulppaanit voi istuttaa vieläkin syvempään. Noin 20 sentin syvyyteen istutetut tulppaanit muodostavat vähemmän sivusipuleita ja kukkivat siksi komeammin. Kastele istutuksen jälkeen, jos maa on kuivaa.

Koska kukkasipulit ovat myyrien herkkua, kannattaa sinne tänne istutettujen sipulien väliin tehdä reikiä, joihin ripotellaan kanankakasta valmistettuja lannoiterakeita, kuten Biolan Luonnonlannoitetta. Kanankakalla on myyriä karkottava vaikutus. Puutarhan Talvisuojaa levitetään mullan pinnalle suojakaksi silloin, jos istutus jää marraskuulle. Puutarhan Talvisuoja hidastaa maan routaantumista ja antaa kukkasipuoleille lisää juurtumisaikaa. 

Kukkasipuleita lievään varjoon                          

Kukkasipuleita aurinkoon                           

 • narsissi
 • koiranhammas
 • sinililja
 • lumikello
 • posliinihyasintti
 • helmililja
 • tulppaani
 • krookus
 • balkaninvuokko
 • pikarililja

 

Erilaisia kukkasipuleita ruukuissa

 

Kukkasipuleita ruukkuun

Talven aikana kukkasipulit saavat maassa kylmäkäsittelyn, joka virittää ne kukkaan keväällä. Jos haluat istuttaa kukkasipuleita ruukkuun, myös niiden on saatava kylmäkäsittely eli lämpötilan tulee olla muutaman kuukauden ajan alle 10 astetta. Siksi istutetut ruukut viedään talveksi kellariin tai haudataan puutarhaan ja peitetään Puutarhan Talvisuojalla.

Näin onnistut ruukku-istutuksessa:

 • Istuta sipulit huomattavasti tiheämpään kuin yleensä.
 • Käytä ruukussa biohiiltä ja mykorritsoja sisältävää Istutusmultaa.
 • Voit istuttaa kerroksittain eri lajeja – näin kukinta-aika pitenee. 
 • Peitä sipulit noin 5 cm kerroksella multaa.
 • Kastele kevyesti.
 • Vie ruukku viileään varastoon, kellariin tai kylmiöön.

Jos sinulla ei ole kylmävarastointipaikkaa, kaiva ruukku maahan niin, että ruukun yläreuna on maanpinnan tasolla. Laita  istutuksen päälle vielä 20 cm kerros Puutarhan Talvisuojaa. Lopuksi peitä ruukku ja sen päällä oleva Talvisuoja pressulla, ettei sade ja sulamisvesi jää seisomaan ruukkuun. 

 

 


Lue lisää aiheista