Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Orkidea ei ole kertakäyttökukka

Orkidea ei ole kertakäyttökukka

Orkidea on pitkäikäinen ja se on suhteellisen helppo kukittaa uudelleen. Kukinnan jälkeen on oikea aika vaihtaa orkidean kasvualusta.

Orkidea ei ole kertakäyttökukka

Orkidea on pitkäikäinen ja se on suhteellisen helppo kukittaa uudelleen. Kukinnan jälkeen on oikea aika vaihtaa orkidean kasvualusta.

Orkideat ostetaan kotiin yleensä kukkivina. Useimmat orkideat ovat alun perin kotoisin tropiikista, mutta ne on jalostettu viihtymään normaalissa huoneilmassa. Orkideoiden kukinta kestää jopa kuukausia, mutta kukkien lakastuttua moni heittää orkidean pois. Orkidea on pitkäikäinen ja se on suhteellisen helppo kukittaa uudelleen.

Kukinnan jälkeen on oikea aika vaihtaa orkidean kasvualusta. Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin tai sammaleisten kivien päällä. Vaikka tropiikissa sataakin paljon, ilmavirtaukset kuivattavat orkideoiden juuret nopeasti sateiden välillä. Siksi kasvualustan tulee ruukussakin olla ilmavaa. Hyvin harva trooppinen laji on selkeästi maaorkidea. Sen vuoksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen kukkamulta.

Liian tiiviissä ja multamaisessa kasvualustassa orkidean juuristo kärsii märkyydestä ja ilmattomuudesta. Tällöin juuret ruskettuvat ja mätänevät helposti. Kaupasta ostettaessa orkideat saattavat kasvaa turhan hienojakoisessa kasvualustassa. Siksi kasville kannattaa kotona vaihtaa uusi kasvualusta.

Jos halutaan kullekin orkidealajille paras mahdollinen kasvualusta, se kannattaa sekoittaa itse. Biolan Orkideakasvualusta -pakkauksessa on erillispakattuina männyn kaarnaa, lehtipuuhiiltä, kuitupitoista turvetta ja perliittiä. Näistä osasista on helppoa sekoittaa oikeanlainen kasvualusta kaikille orkideoille pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. 

Yleisimmin myytävät perhosorkideat kasvavat luonnossa puiden oksilla juuret paljaina. Tämän vuoksi perhosorkidea istutetaan ilmavaan kasvualustaan, joka kuitenkin sitoo kosteutta sen verran, ettei sitä tarvitse kastella päivittäin.
Perhosorkideoiden tavallisin kasvualusta koostuu noin sormenpään kokoisista kaarnanpaloista. Joukkoon voi lisätä noin 20 prosenttia turvetta pidättämään vettä. Näiden lisäksi ruukkuun kannattaa sekoittaa ruokalusikallisen verran hiiltä.
Perhosorkidean kasvualusta voidaan vaihtaa lähes milloin vain. Ihanteellisin aika on kukinnan päätyttyä, kun juurten päissä tai lehdissä näkyy selvää uutta kasvua. Kaarnan maatumisen vuoksi kasvualusta kannattaa vaihtaa vähintään kolmen vuoden välein.

Niksit perhosorkidean hoitoon

  1. Kastele perhosorkidea kerran viikossa. Upota ruukku huoneenlämpöiseen veteen ja anna kostua noin puoli tuntia. Hanallisessa orkidearuukussa kasteluvesi voidaan laittaa suoraan ruukkuun ja päästää puolen tunnin kuluttua hanasta kastelukannuun.
  2. Lannoita säännöllisesti laimealla kasteluveteen lisättävällä Biolan Orkidearavinteella.
  3. Kukinnan jälkeen vaihda tarvittaessa uusi kasvualusta: männynkaarnaa, hiiltä ja kuitupitoista turvetta. Kasvualusta vaihdetaan vähintään kolmen vuoden välein.
 

Ohjeet eri orkidealajien kasvualustan vaihtoon


Aiheeseen liittyviä tuotteita

Biolan Orkideakasvualusta

Biolan Orkideakasvualusta koostuu erillispakatusta kaarnasta, turpeesta, perliitistä ja biohiilestä. Kaarna antaa seokseen ilmavuutta ja sitoo hieman...

Biolan Orkidearavinne

Biolan Orkidearavinne on kasteluveteen lisättävä ravinne kaikille orkidealajeille. Orkidearavinne sisältää kaikki orkidean tarvitsemat pää- ja hivenravinteet...

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Orkideoiden hoito

Orkideat  kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin (epifyytit). Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä (litofyytit) tai maan...

Orkidea - usein kysytyt kysymykset

Mitkä ovat Suomessa yleisimmin kasvatettavat orkideat? Suomessa myydään yleisimmin perhosorkideoita, suomalaiselta nimeltään perhoskämmeköitä, jotka on...

Kaktusten hoito

Kaktukset ovat kotoisin Pohjois- ja Etelä-Amerikasta. Niiden koko vaihtelee pienistä yksilöistä suuriin puumaisiin kasveihin. Kaktusten lehdet ovat...

Huonekasvien mullanvaihto

Kevät on uuden kasvun aikaa, huonekasvit alkavat piristyä pimeän talven jälkeen. Useimmille kasveille kevät on sopivin aika mullanvaihtoon. Mullanvaihdon...