Huonekasvien hoito pimeään vuodenaikaan - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Huonekasvien hoito pimeään vuodenaikaan

Huonekasvien hoito pimeään vuodenaikaan

Vähässä valossa kasvu väistämättä pysähtyy. Siksi kastelua vähennetään ja lannoitus lopetetaan pimeimmäksi ajaksi.

Huonekasvien hoito pimeään vuodenaikaan

Vähässä valossa kasvu väistämättä pysähtyy. Siksi kastelua vähennetään ja lannoitus lopetetaan pimeimmäksi ajaksi.

Pian on taas käsillä vuoden pimein aika. Marras-joulukuussa luonnonvalo on minimissään ja kun aurinko ei näyttäydy viikkoihin, alkaa valonpuute väistämättä rasittaa huonekasveja.

Jos kesällä joku huonekasvi menestyykin sisemmällä huoneessa ilman kasvivaloja, nyt se on hyvä nostaa lähelle ikkunaa. Minun orkideani kasvavat ikkunan lähellä Ilo Seinätelineessä.

Pinkki orkidea orkidearuukussa
Orkideoiden hoito on helppoa Ilo Orkidearuukuissa. Kasvit saavat olla paikoillaan. Orkideat kastellaan ruukkuun, annetaan kostua noin puoli tuntia ja ylimääräinen kasteluvesi lasketaan hanasta pois.

 

Auta kasvi pyydystämään kaikki luonnonvalo

Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi ikkunan edestä kannattaa siirtää verhot ja kaihtimet päiväksi kokonaan sivuun. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen.

Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä joko pyyhkimällä ne kostealla sienellä tai viemällä ne säännöllisesti suihkuun.

Vähennä kastelua ja lannoitusta

Vähässä valossa kasvu väistämättä pysähtyy. Siksi kastelua vähennetään ja lannoitus lopetetaan pimeimmäksi ajaksi. Jos kastelua jatketaan samalla tavalla kuin kesäaikaan, kasvit kärsivät liiasta märkyydestä.

Ennen kastelua kannattaa tunnustella mullan kosteutta parin sentin syvyydestä tai kokeilla ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua. Myös Ilo Altakasteluruukkujen, kuten muidenkin altakasteluruukkujen, vesitilan saa päästää välillä tyhjentymään.

Pimeään aikaan lannoitus korvataan merileväuutteella. Se lisää kasvien elinvoimaa etenkin pimeänä vuodenaikana. Minusta merileväuute on helpointa annostella kasteluveteen.

Lisää ilmankosteutta

Myös kuiva huoneilma saa kasvit kärsimään. Useimmat huonekasvimme ovat kotoisin trooppisista sademetsistä, missä luonnollinen ilmankosteus on suuri. Normaalisti sisätilojen ilmankosteus on talvella lämmityksestä riippuen 30–40 %, kun kasveille sopiva kosteus olisi 60–80 %. Kuiva ja lämmin ilma saa lehdenkärjet ruskettumaan. Myös tuholaiset, kuten kehrääjäpunkit ja ripsiäiset, lisääntyvät helposti kuivassa huoneilmassa. Siksi kasveja kannattaa sumutella. Myös se auttaa, että kasvit kootaan ryhmäksi. Kasviryhmässä ilmankosteus on suurempi kuin yksittäisen kasvin ympärillä.

Huonekasvi, jota kasteltu lehvästösumuttamalla
Huonekasvit hyötyvät talvella säännöllisistä lehvästösumutuksista.

Lisävaloa kasvilampuilla

Kasvivaloilla voidaan parantaa huonekasvien viihtyvyyttä. Optimaalista olisi, että kasveilla olisi noin 12 tuntia vuorokaudessa valoisaa aikaa. Itse pidän kasvivaloja päällä vain illan. Vähän lämpöä ja runsaasti valoa tuottavat loisteputket ja elohopealamput sopivat kasveille parhaiten. Valaisin asennetaan mahdollisimman lähelle kasveja, kuitenkin siten, ettei lampusta säteilevä lämpö kuumenna kasvin lehtiä.

Perhosorkidea kasvivalon loisteessa
Kasvivalot parantavat kasvien viihtyvyyttä. Myös lannoitusta voi jatkaa, jos kasvit saavat lisävaloa.

Muistilista huonekasvien talvihoidosta:

  • Vähennä kastelua.
  • Pidä kasvin lehdet puhtaina pölystä.
  • Lopeta lannoitus ja anna kasveille merileväuutetta.
  • Lisää ilmankosteutta esim. sumuttamalla kasvien lehdistöä.
  • Kasvivaloilla voit kompensoida vähäistä auringon valoa.

 

 

 


Lue lisää aiheista