Helppohoitoinen amppelimansikka - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Helppohoitoinen amppelimansikka

Helppohoitoinen amppelimansikka

Mansikka on kesän odotetuin herkku ja sen kasvatus onnistuu niin parvekkeella kuin terassillakin. Amppelimansikkalajikkeet ovat jatkuvasatoisia eli ne kukkivat ja tuottavat satoa koko kesän.

Helppohoitoinen amppelimansikka

Mansikka on kesän odotetuin herkku ja sen kasvatus onnistuu niin parvekkeella kuin terassillakin. Amppelimansikkalajikkeet ovat jatkuvasatoisia eli ne kukkivat ja tuottavat satoa koko kesän.

Amppelimansikka mahtuu pienellekin parvekkeelle tai terassille, koska se on helppo ripustaa seinälle tai roikkumaan katosta.  Amppelimansikka viihtyy auringossa ja vielä puolivarjossa, mutta varjossa sato voi jäädä heikoksi.

Amppelimansikka vaatii säännöllistä kastelua

Amppelimansikan hoito on helppoa, kunhan muistat säännöllisen kastelun. Jotta mansikoista kehittyisi suuria ja meheviä, on amppelimansikkaa kasteltava aurinkoisella paikalla lähes päivittäin. Jos multa on liian kuiva, mansikat jäävät pieniksi. 

Kastelutarpeen arvioimiseksi amppeli kannattaa nostaa käteen ja tunnustella sen painoa. Painava amppeli kertoo, että vettä on yleensä tarpeeksi. Puolikuiva kasvi painaa vähemmän, ja selkeästi kevyt amppeli kertoo, että multa on kuivaa. Jos kasvi näyttää nuutuneelta, on kastelulla jo kiire.

Koska amppeleissa multatila on pieni, voi amppelimansikan kastelua helpottaa siirtämällä taimen kasvamaan suurempaan ruukkuun. Altakasteluruukku on hyvä vaihtoehto, jos ei ole mahdollisuutta kastella päivittäin. Biohiiltä sisältävät mullat helpottavat myös kastelua, koska Biohiili varastoi vettä kastelun yhteydessä ja luovuttaa sitä kasville mullan kuivuessa. Hyviä biohiiltä sisältäviä multia amppelimansikalle ovat esimerkiksi Kesäkukkamulta ja Yrttimulta.

Älä unohda amppelimansikan lannoitusta

Koska amppelimansikka kukkii ja kypsyttää marjoja tauotta, se tarvitsee myös säännöllistä lannoitusta. Helposti se onnistuu varastolannoituksena. Tee mansikan ruukun tai amppelin reunaan syvä koko, johon laitat 0,5 dl Parvekekasvilannoitetta. Peitä lannoite vielä mullalla. Mansikan juuret hakeutuvat lannoitteeseen ja ottavat ravinteita tarpeensa mukaan. Varastolannoitteesta riittää ravinteita vähintään kahdeksi kuukaudeksi ja sen jälkeen voit lisätä lannoitetta. 

Vaihtoehtoisesti voit lisätä lannoitteen kasteluveteen. Hyvä lannoite on silloin Kastelulannoite

Amppelimansikka voi hyvin ja sen lannoitus on ollut tasapainoista, jos lehdet ovat tummanvihreät, kiiltävät ja terhakkaat. Jos lehdet ovat vaalean vihreät tai niissä näkyy punertavaa sävyä, kyse voi olla ravinteiden puutteesta. Myös kukinnan hiipuminen on merkki, että kasvi ei ole saanut tarpeeksi ravinteita. 

Itse kasvatettuja ja poimittuja amppelimansikoita kipossa

Mitä tehdään amppelimansikan rönsyille?

Rönsyt, eli pitkät versot, joiden päässä on pieniä taimia, ovat amppelimansikan tapa lisääntyä. Rönsyt ovat koristeellisia eikä niitä ole pakko poistaa. Mutta niistä saa myös uusia mansikan taimia. Leikkaa rönsy irti ja istuta kosteaan multaan. Pian se kasvattaa juuret ja alkaa kasvaa.

Amppelimansikan talvetus

Amppelimansikka on monivuotinen, mutta amppelissa se ei selviä talvesta. Jos mahdollista, amppelimansikka kannattaa istuttaa syksyllä maahan ilman amppelia. Maan pinnan jäädyttyä mansikka kannattaa vielä peittää Puutarhan Talvisuojalla.

Amppelimansikan voi koittaa talvettaa myös ruukussaan viileässä huoneessa, kellarissa tai varastossa. Sopiva lämpötila on hieman nollan yläpuolella. Viileäsäilytyksessä amppelimansikkaa kastellaan tarvittaessa niukasti. 

 


Lue lisää aiheista