Essin vinkit talvikompostointiin - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Essin vinkit talvikompostointiin

Essin vinkit talvikompostointiin

Kokosin muutamia vinkkejä, joilla jokainen saa varmasti pidettyä kompostorinsa pöhisemässä myös kovilla pakkasilla.

Essin vinkit talvikompostointiin

Kokosin muutamia vinkkejä, joilla jokainen saa varmasti pidettyä kompostorinsa pöhisemässä myös kovilla pakkasilla.

Ei, se ei ole lukion pitkää matikkaa tai rakettitiedettä, koska jopa minä osaan sen! Kompostorin talvihoito nimittäin. Pitää vain ymmärtää muutama perusasia kompostoinnista ja itse kompostorista.

Kokosin muutamia vinkkejä, joilla jokainen saa varmasti pidettyä kompostorinsa pöhisemässä myös kovilla pakkasilla. (Jos niitä näille leveyspiireille enää koskaan saadaan - kirottu ilmastonmuutos !)

Vie kompostoriin säännöllisesti uutta jätettä

Kompostin lämpö syntyy kompostin pieneliöiden hajottaessa tuoretta jätettä. Kompostorin asukit tarvitsevat riittävästi ja säännöllisesti ruokaa. Itse vien jätteitä kompostoriin ainakin joka toinen päivä, vaikka biojätettä olisi kertynyt vain hölmöltä tuntuvan vähän.

Käytä talvellakin riittävästi kuiviketta

Liian märkä komposti jäätyy herkästi talvella. Siksi kuivikkeen käyttöön kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kylmänä vuodenaikana. Riittävä määrä on vähintään kolmasosa kuiviketta viedyn jätteen määrästä, riippuen toki siitä, kuinka märkää viety jäte on.

Itse käytän Biolan Talvikuiviketta myös kesällä, koska meidän Pikakompostorimme on ympärivuotisella dieetillä, biojätettä kertyy nimittäin meillä niin vähän, että lämmöt pöntössä harvemmin nousevat kovinkaan korkeiksi. Talvikuivikkeella kuitenkin lämpömittarin saa pompsahtamaan huippulukemiin!

Tyhjennys piristää kompostoitumista

Omasta mielestäni kompostorin tyhjentäminen on talvella jopa tärkeämpää kuin kesähelteillä. Kesällä kun ei ole jäätymisriskiä. Pikakompostorissa valmis katekomposti on kompostorin pohjalla. Se on käynyt läpi kuuman vaiheen ja on jo jäähtynyt. Kuuma vaihe puolestaan on Pikakompostorin keskivaiheilla, lämpömittarin kohdalla. Lämpömittari toimii suuntaa-antavasti ja siitä voi seurata kompostointiprosessin etenemistä.

No mistä sitten tietää, milloin Pikakompostoria on aika tyhjentää? Minä aloitan tyhjennyspuuhat viimeistään silloin, kun huomaan, että kompostoriin ei mahdu enää kovinkaan paljon uutta jätettä. Yksi hyvä merkki tyhjennystarpeesta on myös se, kun lämpömittarin viisari alkaa laskea. Tällöin jäähtynyttä massaa on jo niin paljon, että on aika tyhjentää sitä pois ja antaa tilaa tuoreelle jätteelle. Itse kauhon valmista tavaraa ulos vain sen verran, mitä alaluukun korkeus antaa myöden. Muista myös tiputtaa massa tyhjennyksen jälkeen alas kannen kautta. Kompostimassa on yleensä tarttunut ilmaputkiin kiinni niin, ettei se tipahda kompostorin pohjalle ihan itsestään.

Kompostiheräte ja Talvikuivike tuovat energiaa

Jos edellä mainituista vinkeistä huolimatta Pikakompostori tuntuu menevän talvipakkasilla horrostilaan, on olemassa vielä muutama kikkakolmonen, joilla jäähtynyttä multakonetta voi koittaa elvyttää. Yksi keino on tuoda kompostimassaan ravinteita ja ulkopuolista energiaa. Biolan Talvikuivikkeella ja Kompostiherätteellä tämä onnistuu helposti, sillä ne sisältävät mikrobeille tärkeitä ravinteita.

Toinen keino kompostorin lämmittämiseen on haudata kuumalla vedellä täytettyjä muovipulloja kompostimassan sekaan. Älä kuitenkaan kaada kuumaa vettä massan joukkoon! On tullut opittua kantapään kautta, ettei homma oikein toimi niin, vaan kompostimassa tulee helposti liian märäksi. Jäähtyneen kompostorin virkistämiseen on myös olemassa Biolan Kompostorin lämmitin. Sen avulla jäätynytkin kompostimassa saadaan sulatettua nopeasti ja vaivattomasti.

Vinkit talvikompostointiin pähkinänkuoressa:

  • Varmista, että käytössäsi on tiivis ja lämpöeristetty Biolan Pikakompostori 220 eco.
  • Vie uutta biojätettä säännöllisesti, älä lopeta kompostorin käyttöä ilmojen viiletessä.
  • Käytä riittävästi Biolan Talvikuiviketta, joka takaa riittävän energiansaannin kompostorissa.
  • Muista tyhjennys myös talvella!
  • Tarkkaile kompostoria, aloita elvytystoimet ennen kuin on liian myöhäistä.

 

Laitetaan tulevana talvena Facebookin puolella kisa pystyyn, että kenen pöntössä on kovimmat lukemat! Tässä oma taidonnäytteeni viime talvelta, kun pakkasta oli -25 astetta. Talvikuivikkeella oli kyllä osuutta asiaan.

Talvikompostori, jonka sisälämpötila on 50 astetta

Kuvagalleria1

 

Mukavia kompostointihetkiä kaikille!

Essi


Lue lisää aiheista