Daalian kasvatus ja hoito - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Daalian kasvatus ja hoito

Daalian kasvatus ja hoito

Daalia on upea kasvi, jota voi kasvattaa sekä siemenestä että juurakoista. Daalia viihtyy suojaisella kasvupaikalla auringossa tai puolivarjossa. Kasvi on monivuotinen, mutta ei talvehdi puutarhassa, vaan se nostetaan syksyllä kellariin tai kylmiöön suojaan pakkaselta.

Daalian kasvatus ja hoito

Daalia on upea kasvi, jota voi kasvattaa sekä siemenestä että juurakoista. Daalia viihtyy suojaisella kasvupaikalla auringossa tai puolivarjossa. Kasvi on monivuotinen, mutta ei talvehdi puutarhassa, vaan se nostetaan syksyllä kellariin tai kylmiöön suojaan pakkaselta.

Daalian kasvatus siemenestä

Daalian siemenet kylvetään Biolan Kylvö- ja taimimultaan maalis-huhtikuun vaihteessa. Siemen peitetään ohuella multakerroksella ja multa pidetään kosteana sumuttamalla. Siemenestä kasvatettavat daaliat ovat pienempiä kuin juurakosta kasvatettavat yksilöt.

Daalia – näin kasvatat sen juurakosta

Etelä-Suomessa daalian juurakot voi istuttaa suoraan maahan, mutta esikasvatus sisällä nopeuttaa kukinnan alkamista. Esikasvatuksen sopiva aloitusaika on noin kuukausi ennen ulos istutusta.

Valitse daalialle niin suuri ruukku, että juurimukulat mahtuvat levitettyinä ruukkuun. Varmista, että istutusvaiheessa edellisvuoden varrentynkä jää ylöspäin. Daaliaruukkuun erinomainen multa on kompostilannoitettu ja ilmava Biolan Kesäkukkamulta

Kastele ruukku kevyesti istutuksen jälkeen. Varo kuitenkin kastelemasta alussa liikaa, etteivät juurimukulat pehmene. Vasta kasvun alettua tarvitaan säännöllistä kastelua. Taimikasvatuksen aikana daalian kasteluveteen lisätään Biolan Kastelulannoitetta.

Daalia viihtyy suojaisella kasvupaikalla auringossa tai puolivarjossa.

Totuta daalian taimet ulkoilmaan ennen istutusta

Ennen siirtoa varsinaiselle kasvupaikalle daalian taimet karaistaan, eli totutetaan vähitellen ulkoilmaan. Kirkas auringonpaiste ja kuivattava tuuli voivat aiheuttaa lehtiin vaaleita, kuolleita laikkuja. 

Karaisu kannattaa aloittaa lämpimänä ja tuulettomana päivänä. Taimet viedään aluksi varjoon tai peitetään haihtumisen ehkäisemiseksi hallaharsolla. Ensimmäisillä kerroilla ulkoilu kestää vain tunnin tai kaksi, mutta vähitellen aikaa voi pidentää. 
 
Myös istutuksen jälkeen taimet voi muutamiksi päiviksi suojata hallaharsolla. Harso suojaa kuivumisen lisäksi yön viileydeltä.

Istuta Daalia ulos 

Daaliat ovat kylmänarkoja, siksi istutusta viivästytetään niin kauan, että hallayöt eivät enää uhkaa. Yleensä hyvä istutusaika on kesäkuun alussa.

Daalioita voi kasvattaa ruukussa, lavassa ja kukkapenkissä. Ruukkukasvatus on helpompaa, kun ruukku on mahdollisimman suuri, mutta kuitenkin vähintään 10 litraa. 

Kukkapenkissä daaliat kannattaa istuttaa omaksi ryhmäkseen, näin niiden juurakoiden nosto syksyllä on helpompaa. Daalioita voi kasvattaa myös yksivuotisina kesäkukkina.

Koska daalia tarvitsee paljon ravinteita kukkiakseen, älä unohda lannoittaa. Helpointa se on hoitaa varastolannoituksena heti istutuksen yhteydessä:

  1. Istuta taimet.
  2. Tee taimien väliin kuoppa.
  3. Annostele kuoppaan 2 dl Luonnonlannoitetta.
  4. Peitä lannoite mullalla.
  5. Kastele koko kesä vedellä.

Daalian lannoitus. Kokeile varastolannoitusta.

Jos et laita varastolannoitusta, lisää kasteluveteen Biolan Kastelulannoitetta tai Biolan Kesäkukkalannoitetta. Etenkin ruukuissa kasvavat daaliat tarvitsevat säännöllistä kastelua.

Korkeavartiset lajikkeet katkeavat helposti tuulessa ja rankkasateessa. Voit tukea varsia perennatuilla tai tukikeppien ja narun avulla. Daaliakasvusto säilyy siistinä, kun leikkaat kuolleet kukinnot säännöllisesti pois.

Daalian talvettaminen

Daalian kukintaa voi pidentää syksyllä suojaamalla kasvuston ensimmäisinä kylminä öinä hallaharsolla. Kun pakkanen ruskistaa maanpäälliset osat, voi daaliat nostaa kellariin tai kylmiöön talvehtimaan.

Katso vinkit daalian talvisäilytykseen
 


Lue lisää aiheista