Blogi: Mökille kompostoiva huussi, joka säästää luontoa ja rahaa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Blogi: Mökille kompostoiva huussi, joka säästää luontoa ja rahaa

Blogi: Mökille kompostoiva huussi, joka säästää luontoa ja rahaa

Sanna Spårman mökkeilee perheineen Puumalassa, Saimaan rannalla. Sannan perheen mökkeilyn arvoihin kuuluu ajatus, että yksinkertaisuus on ylellisyyttä. Aurinko tuo energian ja sähköt, talousvesi otetaan järvestä ja juomavesi tuodaan lähikylästä. Mökki on perinteinen ja yksinkertainen.

Blogi: Mökille kompostoiva huussi, joka säästää luontoa ja rahaa

Sanna Spårman mökkeilee perheineen Puumalassa, Saimaan rannalla. Sannan perheen mökkeilyn arvoihin kuuluu ajatus, että yksinkertaisuus on ylellisyyttä. Aurinko tuo energian ja sähköt, talousvesi otetaan järvestä ja juomavesi tuodaan lähikylästä. Mökki on perinteinen ja yksinkertainen.

Saimaan saaristossa eletään auringon mukaan. Keväällä ja kesällä energiaa riittää, mutta syksyllä sähköä käytetään säästeliäämmin, kun aurinko näyttäytyy harvemmin. Luontoa kunnioitetaan ja arvostetaan. Eläinten ja ötököiden kanssa eletään sulassa sovussa, ymmärtäen, että ollaan niiden reviirillä. Saimaa on arvokas ja tärkeä mökkeilijöille, eikä vesistöön haluta levää. Siksi on tärkeää, ettei vesistöön päästetä kemikaaleja eikä muita haitallisia aineita.

Sannan mökille luonteva valinta oli Biolan Kompostikäymäläeco. Perheeseen kuuluu kaksi aikuista ja kaksi lasta, joten he päätyivät valitsemaan 200 litran käymälän, jota tarvitsee harvoin tyhjentää.
Huussi ajatuksena mietitytti aluksi. Lapsuuden ulkohuussit eivät olleet hajuttomia, ja tyhjennys oli melko vastenmielistä. Kuivakäymälä kuitenkin vakuutti, sillä sitä kehuttiin hajuttomana. Ja näin todella onkin! Kompostikäymälän ilmastointia voi säätää vuodenajan mukaan, ja kun asioinnin jälkeen muistaa käyttää Komposti- ja huussikuiviketta, huussi säilyy hajuttomana.

Kuvagalleria1

Kompostikäymälä on nykyaikainen valinta, sillä tiesitkö, että käymäläjätettä ei saa haudata maahan? Se on laissa kielletty. Eli jos on sellainen saavi, mikä ei kompostoi, käymäläjäte pitää erikseen kompostoida.

Kompostikäymälän tyhjennys on vaivaton ja todella nopea homma! Ei mitään ällöttävää, vaan valmiiksi kompostoitunutta ainesta, jota voi laittaa koristekasvien juurelle katteeksi sellaisenaan. Suotonestekanisteri tyhjennetään kerran vuodessa ja ennen talvea, ettei neste jäädy. Voit käyttää suotonesteen myös mökin puutarhan koristekasvien lannoitukseen. Turvallinen laimennussuhde on 1:5.
Tiesitkö, että Biolan Komposti- ja huussikuivike on uudistunut ja se on nykyään valmistettu 100-prosenttisesti kierrätetyistä ja nopeasti uusiutuvista raaka-aineista, eikä se sisällä lainkaan turvetta?
Kuivakäymälän käyttö tuo perheelle mielihyvää, kun tietää, ettei kuluta huuhteluvettä ja näin säästää luontoa ja tietenkin myös rahaa.

Kuvagalleria2

Mitä kompostikäymälään voi laittaa ja mitä ei?

Yksi mökkiläinen vinkkasi, että ulkohuussiin voi laittaa myös keittiön biojätettä, kuten kasvien ja hedelmien kuoria. Nämä kompostoituvat käymäläjätteen tavoin viikoissa. Huomaa, että pönttöön ei saa laittaa kuitenkaan kalan perkeitä, lihatuotteita tai biojätepusseja. Huussin pönttöön voi laittaa myös biohajoavia kosteuspyyhkeitä, mutta esimerkiksi terveyssiteitä ei saa laittaa.

Mitä jos käymäläjätteessä on muurahaisia tai hometta?

Homeet ja sienet kuuluvat kompostin hajottajaeliöihin ja ovat normaalia kompostissa. Myöskään muurahaisia ei kannata säikähtää.

Alkuun kompostikäymälän käyttö vaatii varmasti vähän harjoittelua ja totuttelua. Talviaikaan aines saa jäätyä, eikä se haittaa kompostoitumista. Paras oppi on, että älä säästele huussikuiviketta! Sitä kannattaa käyttää aina kauhallinen (2-3 dl) jokaisen asioinnin jälkeen. En itse hoksannut, miten iso merkitys kuivikkeella on. Luulin ensin, että kuivike vain peittää jätökset, mutta sen lisäksi kuivike sitoo hajuja ja imee myös pöntöstä kosteutta.

Lisää vinkkejä löydät kuivakäymäläoppaastamme

Sannan perheen mökkeilyä voit seurata Instagramissa tilillä @saimaansaaristossa 
 


Lue lisää aiheista