Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kepasipuli
Kepasipuli
Hopeasipuli
Hopeasipuli
Punasipuli
Punasipuli
Valkosipuli
Valkosipuli
Maan kääntö
Maan kääntö
Katteeksi heinää ja olkia
Katteeksi heinää ja olkia

Sipulin sadonkorjuu

Sipulin sadonkorjuu

Kelta-, ryväs-, puna-, hopea- ja valkosipulit on aika nostaa maasta, kun naatit ovat tuleentuneet eli alkaneet kellastua ja kaatuilla. Lämpimän kesän jälkeen tänä vuonna sadonkorjuuseen päästään jo nyt elokuussa.

Ensimmäistä kertaa kasvatin tänä kesänä hopeasipulia. Se on hienon makuinen ja mieto sipuli, joka sopii erityisen hyvin raakana salaatteihin. Ja kyllä siitä hyvän aromin saa kypsennettynäkin! Hopeasipuli tuleentui lähes samaa tahtia muiden sipuleiden kanssa.

Nostin kelta- hopea- ja punasipulit maasta aurinkoisena päivänä ja laitoin ne päiväksi kuivumaan kasvimaata kiertävälle aidalle. Päivän päätteeksi sipulit olivat kuivahtaneet jo sen verran, että suurimmat mullat oli helppo karistella pois.  Seuraavaksi laitoin ne räystään alle narulle, jossa ne saavat kuivahtaa lisää noin viikon verran.

Alkukuivahtamisen jälkeen siirrän sipulit sisälle. Paras kuivatuspaikka olisi 25–35 asteen lämpötilassa, mutta nyt huoneenlämpö saa riittää. Sipulien annetaan kuivua niin kauan, että kaulaosa on kuivunut umpeen. Sen jälkeen naatit irrotetaan kiertämällä. Kuivuneen sipulin kaula on ohut ja naatit irtoavat helposti. Paksukaulaiset, huonosti kuivuneet sipulit käytetään ensimmäisinä tai pakastetaan, sillä ne eivät säily kunnolla varastossa. Sipulit säilytetään mieluiten viileässä ja kuivassa paikassa, mutta sipulit pärjäävät myös huoneenlämmössä, jos ne on ensin kuivatettu huolellisesti.

Samaisena aurinkoisena päivänä nostin myös valkosipulit. Maa oli sateen jäljiltä niin märkä, että sipulit olivat todella multaisia – valkospulihan kasvaa syvällä maassa. Tällä kertaa tein ratkaisun, että pesin sipulit ämpärissä heti noston jälkeen ja jätin ne käytävälautojen päälle kuivumaan.

Kun olin nostanut sipulit, käänsin talikolla rikkakasvit maan uumeniin. Joka vuosi huomaan, että rikkakasvien kasvu villiintyy sipulipenkissä siinä vaiheessa, kun ensimmäiset naatit alkavat kaatua eikä rivivälejä voi enää harata.

Kun viljelee maaseudulla, saa melko helposti syyskesällä katetta. Nytkin viereinen pelto ajettiin silppurilla juuri sopivasta samaan aikaan sipulinnoston kanssa. Sain haravoitua katetta käännettyjen penkkien päälle. Kunnon kerros katetta estää rikkakasvien siementen pääsyn mullan pinnalle, mutta toisaalta se myös estää juuririkkakasvien kasvua maasta.

Sadonkorjuuterkuin

Riikka