Biolan-tarina - Minulle perheyritys on vastuullisuutta - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Minulle perheyritys on vastuullisuutta

Minulle perheyritys on vastuullisuutta

Biolanin prosessinhoitaja Jani Junnilan vastuulla on kaksi tärkeää toimintoa: raaka-ainekentän valumavesien käsittely ja kompostihallin prosessien hoitaminen.

Minulle perheyritys on vastuullisuutta

Biolanin prosessinhoitaja Jani Junnilan vastuulla on kaksi tärkeää toimintoa: raaka-ainekentän valumavesien käsittely ja kompostihallin prosessien hoitaminen.

Biolan käsittelee vuosittain kymmeniä tuhansia kuutioita erilaisia sivuvirtoja orgaanisiksi lannoitteiksi ja kasvualustoiksi. Kasvualustat kypsytetään kompostoimalla ja jo pelkästään kasvualustojen valmistamiseen tarvitaan asfaltoitua raaka-ainekenttää noin 15 hehtaaria. Tuolta alalta sadevedet kerätään talteen ja puhdistetaan. Valumavesien käsittely on Janin vastuulla.

”Valumavedet kerätään isoon ilmastusaltaaseen. Isossa altaassa käynnistyy biologinen puhdistus. Seuraavassa vaiheessa vesi pumpataan betoniseen altaaseen, jossa suoritetaan kalkkisaostus. Altaan pohjalle laskeutuu saostunut fosfori ja muu kiintoaines, ja puhdistettu vesi pääsee altaasta edelleen kahteen peräkkäiseen selkeytysaltaaseen. Vasta sen jälkeen vesi päästetään pois tontilta.”

Toinen Janin vastuualue löytyy uudesta kompostointihallista, jossa hygienisoidaan broilerin lantaa. Kompostoinnin aikana vapautuva ammoniakkikaasu napataan talteen ammoniakkipesurilla ja muutetaan nestemäiseen muotoon. Näin ehkäistään typpikaasun päätyminen ilmakehään ja samalla saadaan nestemäistä typpilannoitetta sekä ammattiviljelijöiden että kotipuutarhureiden käyttöön.

”Jotta uudelle laitokselle saadaan rakennettua toimiva automaatio, on minun vastuullani ollut kehittää laitoksen prosessia ja löytää tehokkain ajotapa typen maksimaaliseen talteenottoon. Ja tänä vuonna onkin saatu uuden laitoksen ajalta ennätysvahvaa typpiliuosta, mikä tarkoittaa, että kaasujen puhdistus on onnistunut entistäkin paremmin. Se on tähänastisen Biolan-urani isoin saavutus”, Jani hymyilee tyytyväisenä.

Janille tuli juuri vuosi täyteen biolanilaisuutta. ”Olen viihtynyt todella hyvin. Nyt tuntuu, että olen päässyt sisälle työhön ja tiedän mitä minulta odotetaan. Työni on itsenäistä ja työssä löytyy joustoa, molempiin suuntiin, jos sille on tarvetta – juuri sellainen motivoi. 

Ei pikavoittoja vaan kehitystä pitkällä tähtäimellä

Jani kertoo, ettei ympäristövastuullisuus ole aikaisemmin häntä juurikaan kiinnostanut. ”Nyt, kun aloitin kompostoinnin, huomaan miten vähän sekajätettä meille tulee. Aikaisemmin en ole ollut valmis käyttämään rahaa vastuullisempiin valintoihin, mutta huomaan asenteeni muuttuneen.”

Vastuullisuudesta puhuttaessa Jani nostaa esiin perheyrityksen. ”Minulle Biolanin vastuullisuus on näyttäytynyt nimenomaan perheyrittäjyyden kautta. Biolanilla on kasvolliset omistajat sekä kunnianhimoa kehittää toimintaa ja olla edelläkävijä monessa asiassa. Se tuo myös henkilöstölle turvallisuuden tunnetta, kun ei havitella pikavoittoja, vaan toimintaa kehitetään pitkällä tähtäimellä.”

Tätä et ehkä tiennyt Janista

Kahtena päivänä viikossa Janin vapaa-aika täyttyy jalkapallosta. Kun oma poika aloitti harrastuksen viime talvena, ja Jani seisoskeli kentän laidalla katselemassa, hänet houkuteltiin mukaan valmennustoimintaan. ”Olen itsekin pelannut lapsena, joten tuntui hyvältä päästä mukaan toimintaan sen sijaan, että vain odottaisi kentän laidalla. Vuosien tauon jälkeen nappikset on taas hankittu!” 
 
Jani haastaa seuraavaksi haastatteluun mukaan Rasmus Salon Biolanin laadunvalvonnasta. ”Tunnen Rasmuksen sen verran hyvin, että tiedän hänen suostuvan haastateltavaksi.