Apulanta treenaa Biolanin aurinkoenergian voimalla - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Apulanta treenaa Biolanin aurinkoenergian voimalla

Apulanta treenaa Biolanin aurinkoenergian voimalla

Apulanta treenaa Biolanin aurinkoenergian voimalla

Apulanta-yhtyeen vanhaan kasarmirakennukseen perustama Apulandia saa käyttösähkönsä auringosta. Vaikka rakennus on museoviraston suojelema, Apulanta ja Biolan saivat luvan asentaa katolle nykyaikaiset aurinkopaneelit. Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa arviolta vuodessa noin 12.000 kWh sähköä. Apulandia koostuu rokkimuseosta, yhtyeen treenitiloista, toimistosta ja kahvilasta.

‒ Auringosta saatava sähkö menee meillä suoraan käyttöön. Enimmäkseen se kuluu bänditreeneihin, kahvin keittelyyn, valo- ja äänikaluston kehittämiseen ja päivittäiseen toimistotyöhön. Myös viikonloppuisin avoinna oleva kahvilamme saa energian suoraan auringosta, kertoo Apulannan rumpali Sipe Santapukki.

Aurinkoenergian kysyntä on kasvanut kotitalouksien, yritysten sekä julkisten rakennusten energianlähteenä. Suomen maantieteelliset olosuhteet ovat suosiollisemmat aurinkosähkön tuotannolle kuin yleisesti luullaan.

‒ Aurinko on tällä hetkellä yksi houkuttelevimmista ja tehokkaimmista uusiutuvan energian ratkaisuista. Onhan se jo ajatuksenakin looginen: aurinko paistaa taivaalla ja sen lämpö muuttuu kiinteistössä suoraan käyttövoimaksi, ilman siirtoa tai välikäsiä. Toisin kuin yleisesti ajatellaan, Suomessa aurinkoenergia toimii itse asiassa erittäin hyvin. Nykyisin päästään jopa Saksan lukuihin, kiitos kehittyneiden järjestelmien. Näin ei vielä ollut muutama vuosi sitten kun aloitin omaa Santaranta-rakennushankettani Heinolaan, summaa Apulannan Santapukki.

Maapallon kuoreen reilussa tunnissa osuva auringon säteilyn määrä riittäisi kattamaan koko maapallon ihmispopulaation vuosittaisen energiatarpeen.

Apulandiassa sähköä on saatu talteen aurinkoisina päivinä jopa neljä kertaa se määrä, joka rakennuksessa kuluu. Aurinkojärjestelmän asennuksen jälkeen verkkoon on syötetty enemmän virtaa kuin sieltä on otettu. Kahvilan seinässä on online-mittaus, josta näkee joka hetki sekä paneelijärjestelmän energiantuoton että kiinteistön kulutuksen. Jopa pilvisinäkin päivinä tuotto on toistaiseksi ylittänyt kulutuksen.

‒ Järjestelmä on ylittänyt odotuksemme. Vielä kun saisimme syöttötariffiasiat Suomessa kuntoon, niin tämähän alkaisi olla jo suorastaan kannattavaa liiketoimintaa, naurahtaa Santapukki. 

Santapukki: "Museoviraston jakamaton päätäntävalta on suorastaan siunaus"

Rokkimuseon rakennus on suojeltu. Se asettaa omat haasteensa nykyaikaisen tekniikan lisäämiseen. 

‒ Keskustelimme Museoviraston kanssa asiasta hyvissä ajoin ja hyvässä hengessä. Museovirastolla on vanhojen kiinteistöjen osalta jakamaton päätäntävalta, joka on monessa tapauksessa suorastaan siunaus. Suomessa on loppujen lopuksi niin vähän vanhoja, hienoja ja historiallisia rakennuksia, että on vain hyvä, kun niitä suojellaan ja vaalitaan voimakkaan tahon toimesta. Apulandian osalta museovirasto onneksi ymmärsi hyvin myös sen, että rakennusten tulee elää ajassa etenkin energia-asioiden suhteen, sanoo Apulannan Santapukki. 

‒ Rokkimuseon aurinkosähköjärjestelmän suunnittelussa otettiin alusta lähtien huomioon kiinteistön historiallinen arvo. Koska kattopinta-alaa oli rajoitetusti käytössä mm. varjostuksista johtuen, valitsimme korkean hyötysuhteen täysmustat yksikidepaneelit, jotta asennettava paneelipinta-ala on pienempi. Ja koska rokkimuseon katto on tumma, täysmustat paneelit katon lappeen suuntaisesti asennettuna olivat esteettisin vaihtoehto tässä kohteessa, kertoo suunnittelun vaiheista Biolan Ekoasumisen toimialapäällikkö Suvi Karirinne.

Apulandian aurinkosähköjärjestelmän suunnittelu oli haastavaa senkin vuoksi, että kiinteistö oli ollut useamman vuoden tyhjillään. Siksi sähköenergian kulutuslukuja ei sellaisenaan voinut käyttää suunnittelun pohjana.

‒ Kun kiinteistön käyttö vakiintuu, niin näemme kuinka oikeaan suunnittelussamme osuimme. Ja jos sähköä riittää syötettäväksi verkkoon saakka, niin sehän vain tarkoittaa, että Apulannan ei tarvitse sähköä säästääkseen pihistellä harjoitusmäärissä, kujeilee Biolan Ekoasumisen Karirinne.

‒ Haluan murskata ne ennakkoluulot, joiden mukaan aurinkoenergiaa ei ole tässä maassa saatavilla. Jopa tietyt arvostetutkin tahot käyttävät puheenvuoroja lytätäkseen aurinkoenergian. Se ihmetyttää suuresti ja ennen kaikkea herättää kysymyksiä. Meillä on käytännön esimerkki Apulandiassa järjestelmän todellisesta toimivuudesta. Tervetuloa tutustumaan Suomen musiikkimaailman kiinnostavaan lukuun ja aurinkoenergian toimivuuteen. Sen jälkeen on helppoa tehdä itsenäinen päätös uusiutuvan energian suhteen, päättää Santapukki.