Kompostori on tarkoitettu biohajoaville jätteille. Älä laita kompostoriin mitään, mikä haittaa sen toimintaa tai ei kompostoidu, kuten:
muovia, kumia, lasia, nahkaa
kemikaaleja, lahonsuoja- ja desinfiointiaineita, maaleja, liuottimia, bensaa
pesuaineita, pesuvesiä
kalkkia
tuhkaa, tupakan tumppeja, tulitikkuja
pölynimurin pusseja
värillistä mainospaperia
suuria määriä paperia kerrallaan
Täyttö
Tyhjennä biojäteastia kompostoriin. Mitä suurempina paloina viet jätteet kompostoriin, sitä pidempään niiden hajoaminen kestää.
Jos käytät biohajoavaa pussia, tyhjennä se kompostoriin ja laita pussi erikseen kompostoriin.
Peitä jäte aina Biolan Komposti- ja Huussikuivike. Yleensä sopiva määrä on noin kolmannes tuodun jätteen määrästä. Käytä märälle jätteelle enemmän kuiviketta.
Jatka täyttöä sitä mukaa, kun jätettä muodostuu. Pyri viemään jätettä kompostoriin useita kertoja viikossa. Tämä on tärkeää erityisesti talviaikana.
Kun kompostorin lämpötila on selvästi korkeampi kuin ulkoilman lämpötila, säädä etuosassa olevaa tuloilmaventtiiliä suuremmalle, jotta kompostoriin saadaan hapekasta ulkoilmaa. Seuraa kompostorin ja ulkoilman lämpötilaa. Jos kompostimassa jäähtyy, säädä venttiiliä pienemmälle.
Möyhennä Kompostimöyhentimellä kompostimassaa noin 20–30 cm pinnasta. Möyhentäminen ei ole välttämätöntä joka täyttökerralla. Mitä runsaammin käytät kuiviketta, sitä vähemmän möyhentämistä massa vaatii.
Älä sekoita kompostimassaa pohjaa myöten, ettei jo jäähtynyt alin kerros sekoitu muuhun kompostimassaan.
Tyhjentäminen
Pikakompostori 550:a pitää tyhjentää ympäri vuoden. Tyhjennys nostaa massan lämpötilaa.
Tyhjennä kompostori, kun se on lähes täynnä.
Tyhjennä kompostori talviaikana useammin kuin kesäaikana. Tyhjennä kesäaikana korkeintaan puolet kaikesta sisällöstä, talviaikana vähemmän kerrallaan.
Avaa tyhjennysluukku ja tyhjennä massa alakautta esimerkiksi lapiolla.
Viimeistele Tyhjennysavustimen avulla. Puhdista erityisesti tyhjennysluukun ja tyhjennysaukon reunat.
Puhdista myös suotonestelevyn alta ja varmista, ettei suotonesteletku ole tukkeutunut.
Jos tyhjentämäsi massa on kovin märkää, lapioi pari lapiollista Biolan Komposti-ja Huussikuivetta kompostorin pohjalle.
Sulje tyhjennysluukku.
Paina yläkautta Kompostimöyhentimellä tai lapiolla massaa alaspäin. Tämä on helpointa aloittaa kulmista. Varo vaurioittamasta kompostorin keskellä olevaa ilmakanavaa.
Tyhjennä suotonesteastia tarvittaessa.
Kylmään vuodenaikaan huomioitavaa
Kompostorin lämpö syntyy jätteen palamisesta, laite itsessään ei tuota lämpöä. Pieneliöt tarvitsevat säännöllisesti tuoretta jätettä. Pikakompostori 550:n lämpöeristys estää lämmön karkaamista ja edesauttaa siten kompostorin toimintaa ja sulana pysymistä.
Kylmänä vuoden aikana on tärkeää täyttää ja tyhjentää kompostoria riittävän usein. Tällä tavalla varmistetaan pieneliöiden toiminta ja kompostimassan lämpötilan pysyminen korkeampana kuin ulkolämpötila.
Vaikka mittarin lämpötila olisikin lähellä nollaa, älä lopeta kompostorin käyttämistä, sillä kompostorin sisällä voi silti olla sulaa massaa.
Kylmään vuodenaikaan kuivikkeen käyttäminen on erityisen tärkeää, sillä märkä massa jäätyy herkemmin.
Säilytä kuivike sateelta suojattuna ja lämpimässä tilassa.
Tarkista, ettei ilmankierto esty tuloilma- tai poistoilmaventtiilin jäätyessä. Poista jää tarvittaessa.
Massan jäätyminen talvella ei vahingoita kompostoria, sen osia tai kompostimassaa. Kompostimassan hajoaminen jatkuu keväällä ilmojen lämmetessä.
Älä pese kompostoria. Kompostin hajottajiin kuuluvat erilaiset home- ja sädesienet sekä pieneliöt, eikä niitä kannata pestä pois.
Puhdista tuloilmaventtiili, poistoilma-aukko ja suotonesteletku tarvittaessa.
Tuloilmaventtiilin käyttäminen
Kun kompostorin lämpötila on selvästi korkeampi kuin ulkoilman lämpötila, pidä etuosassa oleva tuloilmaventtiilin säädin kohdassa 100.
Seuraa kompostorin ja ulkoilman lämpötilaa. Jos kompostimassa jäähtyy, säädä venttiiliä pienemmälle.
Voit pääsääntöisesti pitää tuloilmaventtiiliä kesäaikana täysin auki (100), ja talviaikana lähes kiinni (20).
Tuloilmaventtiilin rakenne estää sen sulkemisen kokonaan.
Poistoilmaventtiilin käyttäminen
Kannen poistoilmaventtiiliä ei tarvitse säätää.
Kompostorin paikka
Pikakompostori sijoitetaan paikkaan, minne jätteen vieminen on helppoa ympäri vuoden. Kompostori asetetaan kantavalle pohjalle paikkaan, johon ei kerry seisovaa vettä. Kompostorissa on suotonestereikä, jonka kautta mahdollinen liika neste pääsee kompostorista ulos. Tämän vuoksi Pikakompostori suositellaan asennettavaksi maapohjalle.
Mikäli Pikakompostorin haluaa sijoittaa esimerkiksi ulkovarastoon, suotonestereikään voi asentaa liittimen ja letkun, josta nesteen voi johtaa esimerkiksi lattiakaivoon tai kanisteriin.
Säädä etuosassa oleva ilmanvaihtoventtiili lähes kiinni, eli asentoon 20.
Pikakompostorin oikeanlainen käyttö mahdollistaa massan tehokkaan kompostoitumisen ja siten kompostorin miellyttävän käytön ja tyhjennyksen. Kompostorin lämpöeristyksen ja ilmanvaihtojärjestelmän ansiosta jätteen kompostoituminen on tehokasta.
Kompostoituminen käynnistyy kunnolla, kun kompostorissa on riittävästi jätettä, käytännössä ylemmän ilmavaihtokanavan tasolle asti. Käynnistymisen jälkeen jäte saavuttaa katekompostivaiheen jo noin 5–8 viikossa.