Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Biolan Easylett
Biolan Easylett

Saavikäymälästä moderni kuivakäymälä helposti

 • voidaan asentaa ulkokäymälään olemassa olevan istuinkannen alle rakenteita rikkomatta
 • helppo ja siisti käyttää
 • haihduttaa osan suotonesteestä
 • suotonesteen talteenottava
 • painovoimainen ilmanvaihto
 • tyhjennys helposti alaluukun kautta
 • pitkä tyhjennysväli 

 

Tummanruskea
Tuotenumero: 70576900
LVI-numero: 8332015

Biolan Easyletin toiminta

Biolan Easylett on suunniteltu asennettavaksi istuinkannen alle rakenteita rikkomatta. Käymälä ei sisällä istuinosaa. Nesteistä suurin osa haihtuu haihdutusaltaan ansiosta. Massan tyhjennys on helppoa alaluukun ansiosta.

Biolan Easyletin käyttökulut ovat pienet, sillä kemikaaleja tai lisäaineita ei tarvita. Kuivikkeeksi soveltuu Biolanin kuorikepohjainen Komposti ja Huussikuivike.

Ennen Easyletin käyttöönottoa 

Laita runko-osan pohjalle noin 5 cm:n kerros (noin 20 l) Biolan Komposti- ja Huussikuiviketta, oksasilppurihaketta tai kuorikatetta, jotta pohjassa olevat nesteenpoistoreiät eivät tukkeennu. 

Laita haihdutusaltaaseen lannoittamatonta ja kalkitsematonta turvetta (esimerkiksi Biolan Perusturve) tai Biolan Komposti- ja Huussikuiviketta korkeimman pykälän tasolle. Osio, jossa on suotonesteletkulle tarkoitettu läpivienti, jätetään tyhjäksi. Täytä rungon alla oleva osa tiiviisti kuivikeella tyhjennysluukun alareunaan asti.

Käymäläsäiliön ilmakanava

Käymälän runko-osan sisällä olevan ilmakanavan ansiosta Biolan Easyletin toiminta on tehokasta. Kanava tuo kompostin tarvitseman ilman kompostimassan keskelle, kerrokseen, missä sitä eniten tarvitaan. Samalla ilmakanava estää kompostimassaa tiivistymästä pohjalle ja pitää massaa ylhäällä tyhjentämisen aikana. Ilmakanava on näkyvissä vain alkuvaiheessa, sen jälkeen se on käytännössä aina massan peitossa.

Mitä Easyletiin voi laittaa

Biolan Easylett on tarkoitettu kompostoituville käymäläjätteille. Keittiöjätteen laittamista Easyletiin ei suositella. Älä laita käymälään mitään, mikä haittaa kompostin toimintaa tai ei kompostoidu, kuten: 

 • roskia, siteitä
 • kemikaalia (ml. kalkki)
 • pesuaineita, pesuvesiä
 • tuhkaa, tupakan tumppeja, tulitikkuja

 

Kuivikkeen käyttö 

Lisää jokaisen käyttökerran jälkeen noin 2–5 dl Biolan Komposti- ja Huussikuiviketta jätösten päälle. Huomaa, että kuiviketta tarvitaan myös virtsaamisen jälkeen. Sopivan kuivikkeen käyttö on käymälän toiminnan kannalta ensiarvoisen tärkeää. Kuivikkeeksi suositellaan Biolan Komposti- ja Huussikuiviketta.

Talvikäytön huomioiminen

Jatkuvaa talvikäyttöä suunniteltaessa asenna käymälä lämpimään tilaan ja huolehdi myös nesteenpoistoletkun ja suotonestekanisterin sekä haihdutusalaan sulana pysymisestä. Lämpöeristä lämpimiin sisätiloihin asennetun käymälän tuuletusputki kylmien tilojen, esimerkiksi välikaton, osuudelta kondenssiveden synnyn estämiseksi. Satunnainen talvikäyttö (= viikonloppukäyttö) onnistuu myös kylmässä käymälätilassa.

Biolan Easyletin tyhjentäminen 

Poista haihdutusaltaan kannesta lähtevä ilmaputki ja haihdutusaltaan kansi. Aseta tyhjennyskaukalo haihdutusaltaan reunojen päälle tyhjennysluukun alle. Avaa ja poista tyhjennysluukku. Poista tyhjennysluukusta massaa lapiolla tai tyhjennysavustimella. Kerrallaan laitteesta suositellaan poistettavan korkeintaan noin puolet massasta, jotta kompostoituminen jatkuisi mahdollisimman tehokkaasti. Tee ensimmäinen tyhjennys vasta kun säiliö on täynnä. Käymäläsäiliön sisäpuolinen pesu tyhjennyksen yhteydessä ei ole tarpeen. 

Käymäläjäte saattaa olla niin sitkoista, ettei se putoa itsekseen tyhjennyksen jälkeen käymälälaitteen pohjalle. Jos näin käy, painele tukevalla kepillä tai tyhjennysavustimella massaa alas. Tämä on helpointa aloittaa kulmista. Varo laitteen keskellä olevaa ilmakanavaa, ettet riko sitä. 

Tyhjennä kesäkäytössä oleva käymälä keväällä, ennen ensimmäistä käyttökertaa. Tällöin tyhjentäminen on helpointa ja miellyttävintä. Vaihda myös haihdutusaltaassa oleva turve/kuivike keväällä ennen käymälän käyttöönottoa. Massan poisto onnistuu tyhjennysavustimen avulla. Jälkikompostoi sekä käymälän että haihdutusaltaan sisältö umpinaisessa kompostorissa esim. Maisemakompostori Kivi.

Suotonestekanisterin tyhjentäminen 

Tyhjennä suotonestekanisteri tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran vuodessa. Voit hyödyntää ravinnepitoisen suotonesteen kompostin typpilähteenä. Se tehostaa erityisesti ravinneköyhän ja hiilipitoisen puutarhakompostin toimintaa. Näin käytettäessä suotonestettä ei tarvitse laimentaa. 

Voit käyttää suotonesteen myös pihan ja puutarhan koristekasvien lannoitukseen. Turvallinen laimennussuhde in 1:5. Laimentamatonta suotonestettä voi myös käyttää, mutta kastele alue tällöin huolellisesti levityksen jälkeen lehtipolttoon välttämiseksi. 

Lannoitusta ei suositella syksyisin, jotta ei häiritä monivuotisten kasvien valmistautumista talveen. Suositeltu varastointiaika suotonesteelle ennen lannoitekäyttöä on noin vuosi

Biolan Easyletin suunnittelu

Huomioi Biolan Easyletille suunnitellun tilan rakentamisessa ja käymälälaitteen sijoittamisessa mm. käymälän käytön ja huollon kannalta riittävä tilan mitoitus, tuuletusputken johtaminen suorana rakennuksen katonharjan yläpuolelle sekä suotonestekanisterin sijoittaminen. Katso käymälälaitteen mittapiirros kohdasta tuotetuki. 

Asenna käymälälaite suoraan kantavalle maapohjalle tai betonialustalle. Älä sijoita laitetta lautalattian päälle.

Biolan Easyletin asentaminen

Biolan Easylett asennetaan olemassa olevan käymälärakennuksen istuinkannen alle. Tasoita asennusalusta siten, että alustan ja istuinkannen alapinnan etäisyys on 86–90 cm. Alustan tulee olla vaakasuora koko haihdutusaltaan pituudelta (113 cm). Asenna tuuletuskanava paikalleen runko-osaan. Aseta runko-osan kansi paikoilleen. Aseta runko paikoilleen haihdutusaltaan päälle vastakkaiseen päähän kuin suotonesteen poistoreikä. Testaa haihdutusaltaan ja rungon avulla onko alustan ja istuinkannen välinen etäisyys oikea. Easyletin kannessa olevan tiivisteen tulee painua istuinkannen alapintaa vasten. Varmista, että Easyletin kannen reikä on istuinkannen reiän kohdalla.

Laita haihdutusaltaaseen lannoittamatonta ja kalkitsematonta turvetta (esimerkiksi Biolan Perusturve) tai Biolan Komposti- ja Huussikuiviketta korkeimman pykälän tasolle. Osio, jossa on suotonesteletkulle tarkoitettu läpivienti, jätetään tyhjäksi. Täytä rungon alla oleva osa tiiviisti kuivikeella tyhjennysluukun alareunaan asti.

Liitä suotonesteputki haihdutusaltaan päässä olevaan läpivientikumiin. Johda putki kanisteriin. Upota kanisteri maahan tai sijoita muutoin niin, että suotoneste valuu painovoimaisesti kanisteriin. 

Tarvittaessa nesteputken jatkamiseen sopivat viemäriputket ja liitososat (Ø 32 mm). Käytä putkien toisiinsa kiinnittämiseen aina tiivistysrenkaallista muhviosaa. Mikäli suotonestekanisteria on vaikea upottaa, voit korvata sen pienemmällä kanisterilla. Voit sijoittaa suotonestekanisterin myös kyljelleen. 

Asenna tuuletuskanavasta ylöspäin lähtevät 1 m pituiset tuuletusputket toisiinsa liitosholkkien avulla ja tue seinään putkenkannakkeiden avulla. Asenna ylimmäisen tuuletusputkenpäähän liitosholkki, jossa on kiinni poistoilmaputken hattu. Voit katkaista tuuletusputkia. Varmista kuitenkin, että tuuletusputki yltää käymälärakennuksen harjan yläpuolelle. 

Asenna haihdutusaltaan kansi paikoilleen. Asenna 0,46 m pituinen tuuletusputki paikoilleen siten, että putki liittyy tuuletuskanavaan liitosholkin avulla. Lukitse putki paikoilleen laittamalla lukitusnasta putken alapäässä olevaan reikään.

Biolan Easyletin ympärivuotinen käyttö

Kylmiin tiloihin asennettu käymälä jäätyy talven aikana. Jäätyminen ei vahingoita laitetta eikä kompostimassaa, jonka hajoaminen jatkuu ilmojen lämmettyä. Kylmässä tilassa olevaa käymälälaitetta voidaan käyttää satunnaisesti talven aikana.

Mittatiedot

Mittatiedot kuvana

 • Kannen ala: 53x53 cm
 • Kokonaiskorkeus tiivisteen yläreunaan: 91 cm
 • Laitteen kokonaispituus: 124 cm
 • Haihdutusaltaan korkeus: 9,7 cm
 • Runko-osan tilavuus: n. 130 l
 • Paino: n. 14 kg
 • Nesteenpoistoputken ulkohalkaisija: 32 mm
 • Suotonestekanisterin tilavuus: 15 l
 • Tuuletusputken ulkohalkaisija: 75 mm, pituus 2x1,0 m 1x 0,46 m