Genvägar

Bläddra bland produkter

Läs artiklar om trädgårdsskötsel

Läs artiklar om ekoboende


Hitta närmaste Biolan-återförsäljare

Sök återförsäljare


Biolan Oy – huvudkontor

Besöksadress: Lauttakyläntie 570, FI-27510 Eura
Postadress: PB 2, FI-27501 Kauttua, öppet vardagar: 8–16
info@biolan.fi

Kompostointi ja kuivakäymälät – taloudellisia ekotekoja

Kompostointi ja kuivakäymälät ovat arjen helppoja ja moniulotteisesti vaikuttavia ekotekoja. Ne auttavat vähentämään ympäristökuormitusta – ja säästävät jätekustannuksissa. 

Kompostointi 

Kotitalousjätteestä noin kolmasosa on biojätettä. Kompostoimalla biojätteestä saadaan arvokasta maanparannusainetta ja samalla säästetään jätekuljetusmaksuissa. 

Kuntien jätehuoltomääräykset säätelevät kiinteistön jäteastioiden tyhjennysvälin. Mikäli lajittelun lisäksi biojäte kompostoidaan tai erilliskerätään, on useimmissa kunnissa jäteastian tyhjennysväli mahdollista olla ympärivuotisesti neljä viikkoa. Suoraa säästöä syntyy jäteastian harvemmasta tyhjennyksestä.

Jos biojätettä ei lajitella, vaan se päätyy sekajäteastiaan, kesällä jäteastia haisee vastenmieliselle omassa pihassa. Kaatopaikalla biojäte mätänee ja tuottaa metaania, joka on yksi haitallisimmista kasvihuonekaasuista. Metaanipäästöjen lisäksi biojäte aiheuttaa kaatopaikoillakin hajuhaittoja, houkuttelee haittaeläimiä sekä lisää jätteen vaatimaa tilantarvetta.

Kompostoimalla ravinteet hyötykäyttöön

Kompostointi on luonnonmukainen tapa palauttaa eloperäinen, maatuva jäte takaisin luonnon kiertokulkuun. Kun biojäte kompostoidaan, vapautuu pääasiassa hiilidioksidia, lämpöä ja vesihöyryä. Kompostointiprosessin lopputuotteena syntyy ravinteikasta kompostimultaa, jota voidaan hyödyntää omassa puutarhassa ja maanparannusaineiden ostotarve pienenee.

Keittiön biojäte on erinomaista kompostoitavaa, sillä se on monipuolista ravintoa kompostissa hajottajina toimiville luonnon pieneliöille. Keittiöstä kompostiin kelpaavat ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, vihannesten ja hedelmien kuoret sekä pienet määrät pehmopaperia. 

Kuivakäymälä helpottaa jätevesien käsittelyä

Jätevesien aiheuttamaa kuormitusta voidaan vähentää ottamalla osa lika-aineista talteen jo ennen varsinaista jätevesien käsittelyjärjestelmää. Suositeltavin ratkaisu on vesikäymälän korvaaminen kuivakäymälällä. Tällöin kiinteät jätökset kompostoidaan, virtsa voidaan kerätä erikseen ja mahdollisesti hyötykäyttää puutarhassa, ja vain pesuvedet vaativat puhdistusta. Niidenkin haitattomaksi tekeminen vaatii kunnollisen käsittelyn, mutta sen teho voi olla vaatimattomampi kuin käsiteltäessä kaikkia jätevesiä yhdessä .

Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää.

Käymälän huolellinen valinta ja oikeat asennusratkaisut varmistavat sen moitteettoman toiminnan mökillä ja kotona.

Tutustu kompostoreihin

Tutustu käymälöihin

Ota yhteyttä