Kompostikäymälä on suosituin mökkivessa - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kompostikäymälä on suosituin mökkivessa

Kompostikäymälä on suosituin mökkivessa

Kompostikäymälä on suosituin mökkivessa

Huussi pihan perällä on kuuluu kiinteästi suomalaiseen mökkeilyyn. Lähes 90 prosenttia suomalaisista käy mökkioloissa tarpeillaan kuivakäymälässä. Koska useimpiin kuivakäymälöihin ei tarvita vesi- tai sähköliitäntöjä, sellainen on mökkivessaksi luonteva valinta. Useimmiten huussi on erillisessä ulkorakennuksessa, mutta nykyaikaisia kuivakäymälöitä on asennettu jonkin verran myös sisälle mökkeihin. Sisätiloissa suositaan kompostoivia ja pakastavia malleja, jotka eivät haise ja joita on helppo tyhjentää. Joka viides vastaaja on sitä mieltä, että kuivakäymälät sopisivat vessoiksi myös vakituisiin asuntoihin. Tulokset käyvät ilmi Biolanin teettämästä kyselystä, johon vastasi heinäkuussa 1499 suomalaista mökkeilijää.

Biolan kysyi mökkeilijöiltä heidän kokemuksiaan mökkivessoista ja niiden huollosta. Suurin osa eli 84 prosenttia vastaajista kertoi, että mökin pääasiallinen käymälä on ulkorakennuksessa sijaitseva kuivakäymälä. Vesivessaa käyttää vain 12 prosenttia vastaajista.

Kyselyn perusteella kuivakäymälää pidetään yleisesti järkevänä valintana. Vaakakupissa painaa edullinen hinta ja mökkioloissa helppo toteutus verrattuna vesivessan rakentamiseen. Eikä pieni syy ole myöskään olematon vesilasku. Lähes jokainen vastaaja piti kuivakäymälää myös ekologisena valintana.

Suurin osa vastaajista valitsisi ulkohuussiin sijoitetun kompostoivan kuivakäymälän, jos olisi nyt hankkimassa uutta ratkaisua mökilleen (72 %). Lähes joka kymmenes asentaisi kompostoivan kuivakäymälän sisälle mökkiin. Kolmanneksi suosituin vaihtoehto olisi pakastava käymälä sisällä mökissä. Vesivessan mökkioloihin valitsisi vain alle kolme prosenttia vastaajista.

– Nykyaikaisen kuivakäymälän voi sijoittaa mökkiin sisälle, sillä se ei haise ja on helppo tyhjentää. Pakastava kuivakäymälä, kuten Biolan Icelett, jäähdyttää jätteen pakkaslukemiin, jolloin mikrobitoiminta pysähtyy, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula kertoo.

Kuivakäymälä on kärpäsvapaa vyöhyke

Hajuhaitat ja huussin ympärillä pörisevät kärpäset ovat jääneet uusien kuivakäymälöiden myötä historiaan. Lähes 80 prosenttia vastaajista on täysin tai melko samaa mieltä siitä, että kuivakäymälä on yhtä hajuton kuin vesivessa. Lähes 70 prosenttia vastaajista uskoo nykyaikaisen huussin olevan kärpäsvapaata vyöhykettä.

– Ennen vanhaan huussin tyhjentäminen oli vastenmielistä. Nykyiset kuivakäymälät ovat muuttaneet tilanteen täysin. Noin 70 prosenttia kyselyymme vastaajista oli täysin tai melko samaa mieltä, että kuivakäymälän tyhjentäminen sujuu siististi. Kompostoivista käymälöistä tyhjennettävän massan haju ja koostumus on multamainen. Kannattaa myös muistaa, että kompostoivassa kuivakäymälässä voi kompostoida myös keittiössä syntyvää biojätettä, Riikka Kerttula opastaa.

Lämpöeristetty kompostoiva käymälälaite löytyy joka kolmannelta mökiltä. Eristämättömällä käymälälaitteella varustettu kuivikekäymälä on käytössä joka neljännellä mökillä. Yleisin vaihtoehto on edelleen perinteinen reikä, jonka alla on jätöksille saavi (34 %). Lopuilla on reiän alla jätöksille avoin tila (11 %).

– Vanha saavisysteemi on tyhjentämisen kannalta kaikkein työläin. Saavin sisällön kippaaminen  metsänreunan maakuoppaan sellaisenaan on kiellettyä, joten ne täytyy ensin kompostoida, Kerttula muistuttaa.

Syksyn lehtien kompostointiin vauhtia virtsalla

Kuivakäymälän yhdeksi eduksi koetaan, että se mahdollistaa luonnollisen ravinnekierron omalla mökkitontilla, kun jätöksiä käytetään kasvien lannoitukseen. Tätä mahdollisuutta arvostaa 68 prosenttia vastaajista. 

– Käymälästä saatavat nesteet ja kompostoidut kiinteät jätteet sisältävät runsaasti ravinteita. Siksi niitä voi ja kannattaa käyttää puutarhan lannoittamiseen. Ravinnepitoisia nesteitä ei saa johtaa suoraan maaperään, koska ne aiheuttavat liian pistemäistä ravinnekuormitusta yhteen kohtaan tonttia. Sekä virtsa että kiinteiden jätösten läpimennyt suotoneste täytyy laimentaa ennen lannoituskäyttöä. Sen sijaan kompostiherätteenä suotonestettä voi käyttää laimentamattomana. Nyt syksyllä lehtikompostin täyttyessä, mullan valmistumista voi nopeuttaa kastelemalla komposti joko virtsalla tai suotonesteellä, Kerttula neuvoo

Biolanin sähköinen huussikysely toteutettiin heinäkuussa 2016. Siihen vastasi 1499 suomalaista mökkeilijää, joista 65 prosenttia oli naisia ja 35 prosenttia miehiä.