Jätevesien käsittely - Huolehdi lähivesistä ja -luonnosta - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Jätevesien käsittely

Jätevesien käsittely

Jätevesien puhdistamisen tavoitteena on suojella lähivesiä ja -luontoa sekä säästää luonnonvaroja. Jätevesijärjestelmän valinnassa tulee ottaa huomioon omat tarpeet ja asennuspaikka sekä uudistunut lainsäädäntö.

Jätevesien käsittely

Jätevesien puhdistamisen tavoitteena on suojella lähivesiä ja -luontoa sekä säästää luonnonvaroja. Jätevesijärjestelmän valinnassa tulee ottaa huomioon omat tarpeet ja asennuspaikka sekä uudistunut lainsäädäntö.

Jätevesien sisältämät ravinteet rasittavat luontoa ja vesissä ne aiheuttavat rehevöitymistä.  Jätevesissä ravinteet ovat peräisin syömästämme ruuasta. Kun jätevesi puhdistetaan ja ravinteet kerätään vedestä uudelleen hyödynnettävään muotoon, voidaan puhdistettu vesi päästää turvallisesti luontoon. Näin edesautamme ravinteiden kierrätystä. 

Haja-asutuksen jätevedet ovat maatalouden jälkeen toiseksi suurin vesistöjen kuormittaja. Jokainen kiinteistön omistaja on vastuussa jätevesien käsittelystä omalta osaltaan. Oikeanlaisella jäteveden käsittelyllä ehkäistään haitallisten aineiden, kuten ulosperäisten bakteerien ja virusten sekä puhdistusaine- ja kemikaalijäämien päätyminen lähistön vesistöihin, pohjaveteen ja kaivoihin. 

Lainsäädäntö uudistui

Jätevesien käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui huhtikuussa 2017, ja siirtymäaika päättyi lokakuussa 2019. Luokitellulla pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä vesistöstä sijaitsevan rakennuksen jätevesijärjestelmät on oltava kunnossa. 

Mikäli rakennus sijaitsee tällaisten alueiden ulkopuolella, kunnostaminen voidaan tehdä vasta muun suuremman remontin tai korjaus- tai muutostöiden yhteydessä. Uusissa kiinteistöissä vaatimukset on täytettävä heti.

Keitä jätevesiuudistus koskee? Katso video: 

Järjestelmä tarpeen mukaan 

Jätevesijärjestelmäksi on olemassa useita, toiminnaltaan, puhdistusmenetelmältään ja -tehokkuudeltaan erilaisia ratkaisuja. 

Mikäli kiinteistössä on vesi-wc, tulee jätevesien käsittelyssä ottaa huomioon sekä harmaiden pesuvesien, että ns. mustien wc-vesien käsittely. Jätevesijärjestelmän valinnassa on syytä huomioida syntyvien jätevesien määrä ja säiliön asennuspaikka.

Harmaavesisuodattimet: Kiinteistöille, joilla on kuivakäymälä, riittää usein huomattavasti yksinkertaisempi ja edullisempi järjestelmä. Kuivakäymälä on helppo ja ekologinen vaihtoehto monille mökeille, ja erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti. Nykyaikaiset kuivakäymäläratkaisut lisäävät mökin käyttömukavuutta ja helpottavat jätevesien käsittelyä. 

Pelkkien pesuvesin puhdistukseen soveltuu harmaavesisuodatin. Kohteissa, joissa on kantovesi, saatetaan pärjätä pelkällä vesien imeyttämisellä.

Harmaavesisuodattimen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota toimivuuden lisäksi asennuksen ja käytön helppouteen sekä suodatinmateriaalin valintaan.  Biolanin Harmaavesisuodattimet on valmistettu Suomessa, ja niillä on 5 vuoden takuuaika. 

Tutustu Biolanin harmaavesisuodattimiin 
 

Umpisäiliö: Kun kiinteistöllä syntyy jätevettä vain vähän, on umpisäiliö helppo ratkaisu. Umpisäiliöön kerätään kaikki kiinteistön jätevedet, ja säiliö tyhjennetään imuautolla. Vesimäärien kasvaessa tyhjennyskulut nousevat suuriksi. Tällöin edullisemmaksi tulee niin sanottu kaksivesijärjestelmä, jossa wc-vedet johdetaan erilliseen umpisäiliöön ja harmaat vedet, eli pesuvedet, puhdistetaan esimerkiksi harmaavesisuodattimella. 

Laitepuhdistamot on tarkoitettu kaikkien vesien puhdistamiseen eli niihin voidaan johtaa sekä WC- että pesuvedet. Laitepuhdistamon jälkeen puhdistettu jätevesi voidaan ohjata suoraan maastoon, esimerkiksi avo-ojaan.

Maaperäkäsittelyyn tarkoitetut järjestelmät, maasuodatus ja maaimeytys, soveltuvat kaikille jätevesille.

Lue lisää jätevesijärjestelmän valinnasta