Puiden ja pensaiden leikkausvinkit - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Puiden ja pensaiden leikkausvinkit

Puiden ja pensaiden leikkausvinkit

Puiden ja pensaiden ollessa lepotilassa, eli kun silmut eivät ole vielä pullistuneet, voidaan niitä leikata. Paras leikkausaika on kevättalvella.

Puiden ja pensaiden leikkausvinkit

Puiden ja pensaiden ollessa lepotilassa, eli kun silmut eivät ole vielä pullistuneet, voidaan niitä leikata. Paras leikkausaika on kevättalvella.

Poikkeuksena ovat mahlaa tai kumivuotoa erittävät lajit, joiden leikkausta viivytetään kesään. Nämä kasvit leikataan sitten, kun kasvin lehdet ja versot ovat kasvaneet täysikokoisiksi. Kuolleet oksat voi poistaa mihin vuodenaikaan tahansa.

Koivulla, vaahteralla, kultasateella, magnolialla, poppelilla, lehmuksella ja viiniköynnöksellä on keväisin runsas mahlavuoto. Jos eläviä oksia leikkaa, haavapinnasta alkaa vuotaa kasvinesteitä, eli mahlaa. Kasvi ei tähän kuole, mutta mahlavuoto heikentää kasvia. 

Kirsikka- ja luumupuilla sekä esimerkiksi pilvikirsikalla on kevätleikkausten johdosta kumivuotoa. Kumivuoto on hartsimaista nestettä, jolla puu yrittää korjata vioituskohtaa. Vioituskohtaan muodostuu kumimainen tulppa. 

 

Vinkit hedelmäpuiden leikkaukseen 

Omenapuun leikkauksilla pyritään pitämään puiden latvus ilmavana ja kasvattamaan puuhun hyviä vahvoja oksia. Näin saadaan pidennettyä puiden ikää ja parannettua hedelmien laatua.

Leikkaus aloitetaan kuivista, repeilleistä ja toisiaan hankaavista oksista. Seuraavaksi poistetaan latvuksen sisäänpäin kasvavia oksia. Myös oksat, jotka kasvavat jyrkässä oksakulmassa runkoon nähden, poistetaan repeilemisen estämiseksi. Päärynäpuut leikataan kuten omenapuutkin. Oksia leikattaessa vain oksakaulus (pieni pullistuma oksan tyvellä) jää, mutta pidempiä oksatappeja ei saa jäädä runkoon.

Katso havainnolliset kuvat omenapuun leikkauksesta.

 

Marjapensaat leikataan, kun lumi on sulanut

Nuoria herukoita ja karviaisia leikataan vain vähän: Vioittuneet, kuolleet ja maahan painuvat oksat poistetaan. Säännölliset hoitoleikkaukset aloitetaan, kun pensas on 5–6 vuotias. Leikkauksessa poistetaan vanhimpia oksia sekä lamoavia ja vaurioituneita oksia niin, että pensaaseen jää n. 20 oksaa. Oksat leikataan maata myöten poikki. Musta- ja viherherukan tuottoisimmat oksat ovat 2–4 vuotta vanhoja kun taas puna- ja valkoherukan sekä karviaisen oksat tuottavat parhaiten ollessaan 5–6 vuotiaita. Kun oksat ovat tätä vanhempia, ne poistetaan.

Jos marjapensasta ei ole leikattu lainkaan moneen vuoteen, se nuorennetaan mieluiten 3 vuoden aikana. Joka kevät poistetaan 1/3 versoista maata myöten. Poistettavat haarat valitaan vanhimpien joukosta. 

 

Useimmat koristepensaat leikataan harventamalla

Koristepensaita voidaan nuorentaa kevätleikkauksilla. Suurin osa pihan koristepensaista siistitään harventamalla, jolloin pensaasta leikataan vaurioituneet, vanhimmat ja sammaloituneet oksat tyvestä poikki. Kerralla voidaan leikata noin puolet oksien lukumäärästä. Jotkut pensaat, mm. kurttulehtiruusu, tuoksuvatukka, vuohenkuusama, ruusuangervo, pallohortensia ja pensashanhikki kestävät alasleikkauksen. Silloin kaikki oksat leikataan kerralla poikki läheltä maanpintaa.