Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Ritarikukan hoito

Ritarikukan hoito

Ritarinkukka (vanhalta nimeltään amaryllis) on upea sipulikasvi, jonka kasvatus onnistuu kotonakin. Sipuleita on saatavissa syksyllä ja talvella. Kerran vuodessa sipulista kasvaa 1–3 kukkavanaa, joiden päähän avautuu kolmesta viiteen kellomaista kukkaa. Ritarinkukan voi kukittaa vuosittain uudelleen.

Ritarikukan hoito

Ritarinkukka (vanhalta nimeltään amaryllis) on upea sipulikasvi, jonka kasvatus onnistuu kotonakin. Sipuleita on saatavissa syksyllä ja talvella. Kerran vuodessa sipulista kasvaa 1–3 kukkavanaa, joiden päähän avautuu kolmesta viiteen kellomaista kukkaa. Ritarinkukan voi kukittaa vuosittain uudelleen.

Sipulin istutus

Tavallisin istutusaika syksy ja alkutalvi. Myytävinä olevissa sipuleissa on jo kukka-aiheet valmiina. Ritarinkukalle valitaan ruukku, jonka halkaisija on vain pari senttiä sipulia suurempi. Ruukun pohjalle laitetaan kerros Biolan Kevytsoraa salaojitukseksi. Sipuli istutetaan ilmavaan ilmavaan Biolan Kaktusmultaan tai mykorritsoja sisältävään Altakastelumultaan. Istutuksen yhteydessä puolet sipulista jätetään mullan pinnan yläpuolelle.

Ruukku pidetään valoisassa paikassa. Istutuksen yhteydessä multa kastellaan, mutta vasta, kun paksu kukkanuppu alkaa työntyä sipulista, aloitetaan säännöllinen kastelu huoneenlämpöisellä vedellä. Itse sipulia ei saa kastella ja turvallisinta onkin kastella alusastian kautta.

Kukkivan ritarinkukan hoito

Ritarinkukka viihtyy valoisassa, mutta ei ole arka vedolle tai lämpötilanavaihteluille. Kastelu saa olla hyvin niukkaa, koska liika kastelu venyttää kukkavartta. Pitkän kukkavarren voi tukea kepillä tai sen voi leikata maljakkoon. Kuminauhan kietominen maljakkoon leikatun varren tyveen estää onttoa vartta kihartumasta.

Hoito kukinnan jälkeen

Kun kukat ovat lakastuneet, ne leikataan pois. Jos kukat jättää kasviin kiinni, ne alkavat kehittää siemeniä ja kuluttavat sipulin voimaa. Kukkavanan annetaan kuitenkin kuihtua ennen kuin se leikataan pois. Kukkien kuihduttua ritarinkukka kerää ravintoa seuraavan vuoden kukintaa varten. Kasvia lannoitetaan viikottain Biolan Ravinnenesteellä tai Orkidearavinteella ja se pidetään valoisalla ikkunalla.

Kuvagalleria1

Keväällä puutarhaan

Ilmojen lämmettyä ritarinkukka voidaan siirtää puutarhaan puolivarjoiseen paikkaan. Pitkinä sadekausina sipuli suojataan liialta sadevedeltä, koska sipulin vettyminen saattaa aiheuttaa punalaikkutaudin. Punalaikkutauti esiintyy punaisina juovina sipulin kuoressa, lehdissä, kukkavanassa ja nupussa. Punalaikkutautia voidaan ehkäistä myös istuttamalla sipulit ruukutusvaiheessa niin, että puolet sipulista jää mullan pinnan yläpuolelle.

Syksyllä sisälle

Ruukku otetaan sisälle ennen pakkasia. Ruukkua kastellaan niukasti muutaman viikon ajan, sitten kastelu lopetetaan kokonaan 2–3 kuukaudeksi ja ruukku voidaan pitää pimeässä. Kastelemattoman kauden aikana sipulista työntyy esiin kukkanuppu. Kasvi siirretään valoisalle ikkunalle ja aloitetaan varovainen kastelu.

 

Huonekasvien hoito -opas


Lue lisää aiheista