Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Ruukuissa voit kasvattaa myös hyötykasveja, kokeile varastolannoitusta ruukkupuutarhassa
Ruukuissa voit kasvattaa myös hyötykasveja, kokeile varastolannoitusta ruukkupuutarhassa

Ruukkupuutarha

Ruukuissa kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä koko kasvukauden ajan. Toisaalta ruukkuja on helppo siirtää paikasta toiseen tarpeen mukaan.

Ruukkupuutarha

Ruukuissa kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä koko kasvukauden ajan. Toisaalta ruukkuja on helppo siirtää paikasta toiseen tarpeen mukaan.

Ruukkupuutarhojen suosio on lisääntynyt niiden muunneltavuuden ja myös pienen tilantarpeen vuoksi. Ruukuissa kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä koko kasvukauden ajan. Toisaalta ruukkuja on helppo siirtää paikasta toiseen tarpeen mukaan. Ruukkuistutuksiin sopivat kesäkukkien lisäksi niin pienet koriste- ja hedelmäpuut, pensaat, perennat, heinät, saniaiset, mehikasvit, sipulikasvit kuin vihanneksetkin.

Kasvit kasvupaikan valoisuuden mukaan

Kasvivalintaan vaikuttaa ruukkujen sijoituspaikka. Etelän avoimelle paikalle valitaan paahteessa viihtyviä kasveja ja pohjoispuolen tai muuten varjoisan paikan kasvien puolestaan täytyy viihtyä vähässä valossa. Hyvin tärkeää on, etenkin parvekkeella, myös ruukkupuutarhan näkyminen sisätiloista - ja se, ettei se peitä muuta näköalaa! Ruukut kannattaa asetella mieluummin ryhmiin kuin sirotella sinne tänne ympäri parveketta tai patiota.

Hyötykasveista varjon ruukkupuutarhassa viihtyvät erityisen hyvin kasvit, jotka tuottavat lehtisatoa. Esimerkiksi salaatti, yrtit, kaalit ja mangoldi kasvavat hyvin myös varjossa.

Kasvata kotona -opas (pdf)
Ideoita loppukesän istutuksiin

 
 

 


Kasvualusta ja lannoitus

Ruukkuihin oikea multa

Istutusastian täytyy olla riittävän suuri, jotta kasvit viihtyvät ja myös kastelu on helpompaa. Koska ruukussa kasvualustan määrä on rajallinen, on kasvualustan oltava laadukasta.

Ruukuissa multa kuivuu helposti, siksi hyvän ruukkumullan pitää pystyä varastoimaan vettä. Mullan joukkoon lisätty kevytsora parantaa veden imeytymistä ja kuivan mullan uudelleen kostumista. Biolan Kesäkukkamulta sisältää sekä vettä varastoivaa biohiiltä että murskattua kevytsoraa.

Kasvatettaessa yksivuotisia kasveja ruukkujen, amppeleiden ja parvekelaatikoiden multa vaihdetaan vuosittain. Kun käytetään Biolan Kesäkukkamultaa, erillistä salaojaa astian pohjalla ei tarvita, koska multa sisältää ilmavuutta lisäävää kevytsoramursketta. Sama multa soveltuu myös monivuotisten kasvien ruukkuistutuksiin. Jos ruukkuihin istutetaan pikkuhavuja tai alppiruusuja – kasveja jotka viihtyvät happamassa kasvualustassa - paras kasvualusta on Biolan Havu- ja rodomulta.

Varastolannoitus sopii ruukkupuutarhaan

Ruukkupuutarhan kasveja voidaan lannoittaa joko kasteluveteen sekoitettavilla tai kasvualustaan sijoitettavilla lannoitteilla. 

Varastolannoitus on helppo tapa huolehtia ruukkukasvien koko kesän ravinnetarpeesta. Varastolannoitukseen soveltuvat kaikki Biolanin rakeistetut lannoitteet, kuten Biolan Luonnonlannoite, sekä Biolan Yrttilannos ja Biolan Amppelilannos. Luonnonlannoitteista ravinteita vapautuu vähitellen kasvien käyttöön.

Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat, joihin sijoitetaan lannoitetta pieninä kasoina. Ylilannoituksen välttämiseksi on tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta koko multamäärään. Lopuksi lannoiterakeet peitetään mullalla.

Kun käytetään Lannospuikkoja, istutuksen jälkeen taimien väliin tehdään kuopat, joihin Lannokset työnnetään. Lannospuikot työnnetään niin syvään, että ne peittyvät kokonaan. Puikkoja lisätään tarpeen mukaan kerran kuukaudessa.

Varastolannoiteosasta riittää ravinteita koko kasvukaudelle, joten kasteluun käytetään pelkkää vettä.

Lannoitemäärän oikea annostus vaihtelee kasvilajin mukaan. Paljon ravinteita kasvuunsa käyttävät vihannekset, kuten kurkku ja tomaatti, tarvitsevat lannoitetta jopa 1,5 l/taimi, kun taas yrteille riittää 1 dl/taimi tai 1–2 lannospuikkoa/taimi.

Kesäkukkaistutusten, kuten parvekelaatikoiden ja amppeleiden, riittävä varastolannoitusmäärä yli 10 litraisiin astioihin on 1 - 1,5 litraa ja pienempiin 0,5 - 1 litraa tai 2 Amppelilannosta/taimi. 

Vaihtoehtoisesti varastolannoituksen sijaan voidaan käyttää Biolan Kesäkukkalannoie –liuosta jokaisella kastelukerralla. Liuosta annostellaan 1 korkillinen 8 litraan vettä (5 ml/l) jokaisella kastelukerralla. 

 


Kukat ruukuissa

Ryhmäkasvit kukkivat koko kesän ja ne ovatkin ruukkupuutarhan peruskasveja. Aurinkoisella paikalla viihtyvät suojaista ja lämmintä kasvupaikkaa vaativat lajit. Paahdetta sietävien kasvien lehdet ovat yleensä luonnostaan nukkapintaisia, neulasmaisia, vahapintaisia tai muuten haihtumista vähentäviä. Perennoista paahteisella paikalla ruukuissa viihtyvän muunmuassa maksaruohot, mehitähdet ja koristeheinät.

Ryhmäkasveja aurinkoon
 • amppeliolkikukka
 • hopealanka
 • hopeavillakko
 • hopeayrtti
 • kirjotulikruunu
 • koristeportulakka
 • kukonharja, kukontöyhtö

 

 • laventeli 
 • marketta
 • narsissitupakka
 • neilikat
 • nolaana
 • petuniat

 

 • pelargoni
 • samettikukat
 • siniviuhka
 • timanttikukka
 • tulisalvia
 • tuoksupielus
 • tähtisilmä
 • verbenat
 
Kasveja varjoon

Varjossa viihtyvät suurilehtiset ja rehevät kasvit. Monien lajien lehdistö kasvaa varjossa kauniiksi, mutta kukkia kehittyy vähemmän kuin auringossa. Varjoon kannattaakin kokeilla kukkivien kasvien lisäksi lajeja, joiden koristearvo on lehdissä. Yrttien, heinien, ryhmäkasvien ja perennojen erikoiset lehtimuodot tulevat ruukkuistutuksissa hyvin esiin, kun kasveja katsotaan läheltä. Myös monet viherkasvit viihtyvät kesän varjoisassa ruukkupuutarhassa. Perennoista varjoisassa ruukkupuutarhassa viihtyvät esimerkiksi keijunkukat ja kuunliljat.

 • ahkeraliisa
 • lumihiutale
 • begoniat
 • torenia
 • apinankukat
 • hopeakäpälä

 

 • kesäsypressi
 • koristekaali
 • lankaköynnös
 • maahumala
 • muratti
 • karjalanneito

 

 • orvokit
 • verbena
 • verenpisara

 


Hyötykasvit ruukussa

Ruukkupuutarha voi koostua myös pelkistä hyötykasveista, sillä niistä löytyy näyttäviä lajeja niin ruukkuihin, amppeleihin kuin köynnöstukiinkin.  Lisäksi hyötykasveista voidaan kerätä tuoretta ja maukasta satoa ruokapöytään.

 

Salaatit ovat nopeakasvuisia ja helppoja kasvattaa ruukuissa ja parvekelaatikoissa. Ruukkupuutarhassa kannattaa suosia lehtisalaatteja, joista voidaan napsia lehtisatoa vähitellen koko kesän ajan. Salaateista on olemassa myös siemensekoituksia, jolloin yhdestä siemenpussista saadaan monenlaisia makuja ja silmänruokaa.

 

 

Lehtimangoldi on paitsi syötävä vihannes, myös upea koristekasvi. Suuret pehmeät lehdet käytetään pinaatin tavoin. Paksut ja värikkäät lehtiruodit voi höyryttää ja syödä parsan tapaan. Pienet lehdet sopivat salaatteihin sellaisenaan.

 

 

Lehtikaali on yksi ravintorikkaimmista vihanneksista.  Lehdet, etenkin punasävyiset, ovat erittäin koristeelliset. Lehtikaali kestää myös syksyn kylmyyttä. Lehtikaalia voidaan käyttää pitkin kesää tuoreena salaateissa tai keitettynä lämpimissä ruuissa. 

 

 

 

Pavut ja herneet viihtyvät lämpimällä kasvupaikalla. Köynnöstävistä pavuista saa kasvatettua nopeasti näkösuojan ja sen lisäksi syyskesällä päästään nauttimaan sadosta. Pavut syödään kypsennettyinä. Herneitä voi kasvattaa köynnöstukea vasten tai niistä voi ottaa pelkän versosadon. Itämisen nopeuttamiseksi sekä pavun että herneen siemenet liotetaan ennen kylvöä.

 

 

Mansikoista ruukkupuutarhaan kannattaa valita jatkuvasatoinen amppelimansikka tai kuukausimansikka. Amppelimansikan sato riippuu kauniisti ja siksi se kannattaakin istuttaa amppeliin. Kuukausimansikat muodostavat tiiviin ja matalan kasvuston ja ne ovatkin kauneimmillaan lattiaruukuissa. Kuukausimansikan pieniä, makeita marjoja kypsyy syksyyn saakka.

 

 

 

Omista lempiyrteistä voi koota ruukkupuutarhaan sekaistutuksen. Jo yksi taimi kutakin lajia tuottaa yleensä riittävästi satoa tuorekäyttöön. Yrttien kasvatusta ei ole pakko aloittaa siemenestä, vaan taimina voi hyödyntää kaupan ruukkuyrttejä. Istutuksen yhteydessä taimista kannattaa kerätä reilusti lehtisatoa, jotta taimet juurtuvat nopeammin.

 

Kasvusäkit ja Kasteluallas helpottavat vihannesviljelyä

Helppo ja varmatoiminen kasvualusta tomaattien, kurkkujen, kurpitsoiden, chilien ja muiden paljon ravinteita vaativien vihannesten parvekeviljelyyn on Kasvusäkki. Se sisältää luonnonmukaisen varastolannoitteen, josta riittää ravinteita kolmelle taimelle koko kesäksi eikä muuta lannoitusta tarvita. Kasteluun käytetään pelkkää vettä.

Kastelu hoituu vaivattomasti ja siististi, kun Kasvusäkin alle laitetaan Kasteluallas. Se toimii vesivarastona, josta vesi imeytyy kapillaarisesti kasvualustaan kasvin tarpeen mukaan. Kastelualtaan vesivarasto riittää satoikäisillä tomaatintaimilla vähintään viikon ajaksi ja pikkutaimilla paljon pidempään. Tämä mahdollistaa viljelyn esimerkiksi mökillä ja sallii kotitarhurin loman kesällä, kunhan kasvihuoneen tai lasitetun parvekkeen tuuletuksesta on huolehdittu. Myös päältä kasteltaessa ylimääräinen vesi valuu altaaseen eikä tahri lattiaa.

 


Aiheeseen liittyviä tuotteita

Biolan Kesäkukkamulta

Biolan Kesäkukkamulta on kompostilannoitettu ja kalkittu multaseos, joka on kehitetty erityisesti kesäkukkien ja ryhmäkasvien kasvualustaksi. Multa sisältää...

Biolan Amppelilannos

Biolan Amppelilannos on luonnonmukainen lannoite kesäkukille sekä hedelmiä, marjoja ja juurisatoa tuottavien kasvien kasvattamiseen. Erinomainen etenkin...

Biolan Yrttilannos

Biolan Yrttilannos luomuravinnepuikko on valmistettu kompostoidusta broilerinlannasta, johon on lisätty merileväjauhetta. Biolan Yrttilannos soveltuu yrttien,...

Biolan Kasvusäkki

Biolan Kasvusäkki on kotitarhurin istutusvalmis luonnonmukainen kasvualusta kasvihuoneeseen tai seinustalle esim. tomaatin, kurkun, paprikan tai melonin...

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Tomaatti

Yleistä   Tomaatti on kotoisin Etelä-Amerikasta ja se on sukua sekä munakoisolle että perunalle. Tomaatti on lämpöävaativa kasvi ja sen viljely onnistuu...

Perennat

Yleistä Perennat ovat monivuotisia ruohovartisia koristekasveja, joiden kasvupaikkavaatimukset vaihtelevat paljon. Osa lajeista on sopeutunut elämään...

Kesäkukat

Ryhmäkasvit kukkivat koko kesän ja niitä voidaan istuttaa parvekelaatikoihin, ruukkuihin, amppeleihin ja penkkeihin monivuotisten kasvien lomaan. Kesäkukkien...

Yrtit

Tuoreyrtit maustavat ja koristavat sekä arki- että juhlaruoat. Yrttejä voi kasvattaa itse ikkunalla, parvekkeella, kasvihuoneessa tai kasvimaalla. Useimmat...