Raparperi - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Raparperi

Raparperi

Raparperi on alkukesän herkku. Raparperia on kasvatettu suomalaisilla pihoilla ja puutarhoissa jo pitkään. Se on helppohoitoinen ja tuottaa hyvän sadon vuodesta toiseen vähällä vaivalla.

Raparperi

Raparperi on alkukesän herkku. Raparperia on kasvatettu suomalaisilla pihoilla ja puutarhoissa jo pitkään. Se on helppohoitoinen ja tuottaa hyvän sadon vuodesta toiseen vähällä vaivalla.

Raparperi istutetaan multavaan maahan

Raparperi viihtyy syvään muokatussa, hieman savipitoisessa maassa, jossa ei seiso vesi. Raparperin tainta varten muokataan noin neliömetri maata ja samalla poistetaan rikkakasvit. Istutuskuopasta kaivetaan 30–50 cm syvä, ja istutuspaikan maata parannataan Biolan Istutusmullalla

Raparperia lisätään yleensä jakotaimista. Ne istutetaan kunnostettuun maahan aikaisin keväällä tai syksyllä. Jokaisessa jakotaimessa tulee olla yksi vahva kasvusilmu ja riittävästi juurta. Istutettaessa raparperin kasvusilmu jätetään mullan yläpuolelle.

Istutuksen jälkeen raparperin taimi kastellaan hyvin ja huolehditaan, ettei se kärsi kuivuudesta juurtumisaikanaan. Maanpinnan voi kattaa Biolan Kuorikatteella, joka vähentää kitkemis- ja kastelutarvetta. Hyvään alkuun päässyt raparperi kyllä varjostaa kasvualustansa eikä kitkemistä myöhemmin juuri tarvita.

Raparperi pitää voimakkaasta lannoituksesta

Keväisin raparperille annetaan vuosittainen hoitolannoitus. Juuristoalueelle tehdään taimen koosta riippuen 1–5 kuoppaa, joihin haudataan kuhunkin noin ½ litraa Biolan Kasvimaalannoitetta tai Luonnonlannoitetta. Kasvi löytää lisäravinteet siinä tahdissa kun tarvitsee, kunhan vedensaanti on turvattu. 

Raparperisato on parhaimmillaan alkukesällä

Sadoksi korjattavat kirpeät ja happoiset lehtiruodit ovat maukkaimmillaan ja mureimmillaan alkukesästä. Raparperin lehtiruodit nykäistään irti kokonaisina käsin kiertämällä. Leikatut ruotien tyngät saattavat pilaantua ja houkutella paikalle tauteja ja tuholaisia.

Raparperin hoito kasvukaudella 

Kasvukauden hoitotoimiin kuuluu kukkavarsien poistaminen. Sinänsä kauniit kukat kuluttavat kasvin vararavintoa ja vähentävät seuraavan vuoden satoa. Jos halutaan maksimoida sato, kukkavarret poistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Joskus raparperin ruoteihin ilmestyy hyytelömäisiä pisaroita. Niitä aiheuttavat luteet, esim. pallelude. Lude talvehtii aikuisena ja lentää keväisin raparperin varsille, kun muuta mehevää kasvinestettä on vielä vähän saatavana. Poista vioittuneet kohdat – varsi on muuten käyttökelpoinen.

Kuvagalleria1