Parveke – vihreä keidas keskellä kaupunkia - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

PARVEKE − VIHREÄ KEIDAS KESKELLÄ KAUPUNKIA

PARVEKE − VIHREÄ KEIDAS KESKELLÄ KAUPUNKIA

Parvekeviljely on helppoa ja sopii aloittelevallekin viherpeukalolle. Parvekkeella voit kasvattaa niin kukkia kuin omaa satoakin. Valitse kasvit valoisuuden mukaan, hanki hyvä multa ja muista lannoittaa.

PARVEKE − VIHREÄ KEIDAS KESKELLÄ KAUPUNKIA

Parvekeviljely on helppoa ja sopii aloittelevallekin viherpeukalolle. Parvekkeella voit kasvattaa niin kukkia kuin omaa satoakin. Valitse kasvit valoisuuden mukaan, hanki hyvä multa ja muista lannoittaa.

Pienelläkin parvekkeella voi kasvattaa monenlaista kaunista ja herkullista. Lisää kasvutilaa parvekkeelle saa nikkaroimalla seinähyllyjä sekä istuttamalla riippuvia kasveja amppeleihin tai kasvattamalla köynnöksiä tukea vasten ylöspäin.

Lasitetulla parvekkeella olosuhteet ovat kuin kasvihuoneessa ja viljelykausi voi kestää jopa kuukausia avoparveketta kauemmin. Parveke on kaupunkiviljelijän rentoutumispaikka ja keittiötarha.

Artikkelin sisältö

Valon määrä vaikuttaa kasvivalintaan
Oikea multa helpottaa parvekekasvatusta
Älä unohda lannoitusta
Altakastelu sopii parvekkeelle
Hyötykasvit parvekkeella
Tomaatti ja kurkku viihtyvät Kasvusäkissä

 

Valitse oikeanlaiset kasvit parvekeviljelyyn

Suurin osa kasveista viihtyy parvekkeella, johon paistaa osan päivää aurinko. Itään ja länteen avautuvat parvekkeet ovat kasvien hoidon kannalta ihanteellisimmat. Pohjoisen varjossa kaikki kasvit eivät kuki, kun taas etelän helteisellä parvekkeella saatetaan tarvita varjostusta. 

Aurinkoisella paikalla viihtyvät suojaista ja lämmintä kasvupaikkaa vaativat lajit. Paahdetta sietävien kasvien lehdet ovat yleensä luonnostaan nukkapintaisia, neulasmaisia, vahapintaisia tai muuten haihtumista vähentäviä. Perennoista paahteisella parvekkeella viihtyvät muun muassa maksaruohot, mehitähdet ja koristeheinät. Kesäkukista paadetta sietävät esimerkiksi hopeavillakko, koristeportulakka, pelargoni, petunia ja verbena. Yrteistä paahdetta sietävät laventeli, timjami ja salvia. 
 
Varjossa viihtyvät suurilehtiset ja rehevät kasvit. Monien lajien lehdistö kasvaa varjossa kauniiksi, mutta kukkia kehittyy vähemmän kuin auringossa. Varjoon kannattaakin kokeilla kukkivien kasvien lisäksi lajeja, joiden koristearvo on lehdissä. Yrttien, heinien, ryhmäkasvien ja perennojen erikoiset lehtimuodot tulevat ruukkuistutuksissa hyvin esiin, kun kasveja katsotaan läheltä. Myös monet viherkasvit viihtyvät kesän varjoisalla parvekkeella. Perennoista varjon puolella viihtyvät esimerkiksi keijunkukat ja kuunliljat. Kesäkukista varjoa sietävät ahkeraliisa, kesäsypressi, lumihiutale, muratti ja verenpisara. Hyötykasveista varjossa satoa tuottavat esimerkiksi lehtikaali ja lehtimangoldi, salaatit ja lehtevät yrtit, kuten mintut ja sitruunamelissa.
 
 
Kuvagalleria2

 

 

Oikea multa helpottaa parvekeviljelyä

Parvekkeella kasvit kasvavat suhteellisen pienissä ruukuissa ja altaissa ja siksi mullalla on iso merkitys kasvien menestykseen. Hyvä multa pysyy pitkään kosteana, mutta myös kostuu helposti kuivumisen jälkeen. Biolan Kesäkukkamulta sisältää biohiiltä, joka varastoi vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. Kesäkukkamulta sopii parvekeruukkuihin niin kukkien kuin vihannestenkin kasvualustaksi ja se soveltyy myös luomukasvatukseen. Havut, pensasmustikka ja muut happamassa kasvualustassa viihtyvät kasvit istutetaan Biolan Havu- ja rodomultaan

 

Älä unohda lannoitusta parvekepuutarhassakaan

Myös ravinteikkaaseen multaan istutettuja kasveja on lannoitettava, jotta ne jaksavat kasvaa ja kukoistaa tai tuottaa satoa koko kesän. Parvekepuutarhan kasveja voidaan lannoittaa joko kasteluveteen sekoitettavilla tai kasvualustaan sijoitettavilla lannoitteilla. 

Varastolannoitus on helppo tapa huolehtia ruukkukasvien koko kesän ravinnetarpeesta. Varastolannoitukseen soveltuvat kaikki Biolanin rakeistetut ja jauhemaiset orgaaniset lannoitteet, jotka soveltuvat luomuun. Kukkiville ja satoa tuottavilla kasveille sopivin on Biolan Parvekekasvilannoite

Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat, joihin sijoitetaan lannoitetta pieninä kasoina. Ylilannoituksen välttämiseksi on tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta koko multamäärään. Lopuksi varastolannoite peitetään mullalla. Varastolannoitettuja kasveja kastellaan pelkällä vedellä.

Lue lisää varastolannoittamisesta.

Lisää lannoitetta kasteluveteen, jos et ole tehnyt varastolannoitusta. Kasteluveden mukana voidaan annostella Biolan Kesäkukkalannoitetta tai Biolan Kastelulannoitetta.  

Kuvagalleria3

 

 

Altakastelu sopii parvekeviljelyyn

Ruukkujen ja kasvatusaltaiden kastelu on helpompaa, jos istutusastiassa on vesivarasto. Biolan Planter Kasvatusallas on mainio apu parvekkeelle, koska altaan pohjalla on vesivarasto, josta riittää vettä kukille, salaateille ja yrteille noin viikon ajaksi. Altakastelun etu on myös se, että kasvualusta säilyy koko ajan oikeassa kosteudessa: Vettä imeytyy kapillaarisesti multaan kasvin tarpeen mukaan. Myös päältä kasteltaessa ylimääräinen vesi valuu aina vesivarastoon eikä tahri parvekkeen lattiaa. 

Planter Kasvatusaltaaseen ja altakasteluruukkuihin erinomainen kasvualusta on Biolan Yrttimulta.

Kuvagalleria4

 

 

Parvekepuutarhan ihanat hyötykasvit

Parvekepuutarha voi koostua myös pelkistä hyötykasveista, sillä niistä löytyy näyttäviä lajeja niin ruukkuihin, amppeleihin kuin köynnöstukiinkin. Lisäksi hyötykasveista voidaan kerätä tuoretta ja maukasta satoa ruokapöytään.

Hyötykasvien kasvattaminen onnistuu parvekkeella ihan samaan tapaan kuin koristekasvienkin kasvatus. Luonnonmukainen varastolannoitus takaa, että syötävät kasvinosat säilyvät puhtaina, kun kasteluun käytetään pelkkää vettä.

Hyötykasvien kasvatus on helppoa aloittaa yrteistä ja salaateista. Biolan Yrttimaa on luomuviljelyynkin sopiva kasvatussäkki, johon voi istuttaa taimet tai kylvää siemenet.

 

Tomaatti ja kurkku viihtyvät Kasvusäkissä parvekkeella

Helppo ja varmatoiminen kasvualusta tomaattien, kurkkujen, kurpitsoiden, chilien ja muiden paljon ravinteita vaativien vihannesten parvekeviljelyyn on Biolan Kasvusäkki. Se sisältää luonnonmukaisen varastolannoitteen, josta riittää ravinteita kolmelle taimelle koko kesäksi eikä muuta lannoitusta tarvita. Kasteluun käytetään pelkkää vettä.
 
Kastelu hoituu vaivattomasti ja siististi, kun Kasvusäkin alle laitetaan Kasteluallas. Se toimii vesivarastona, josta vesi imeytyy kapillaarisesti kasvualustaan kasvin tarpeen mukaan. Kastelualtaan vesivarasto riittää satoikäisillä tomaatintaimilla vähintään viikon ajaksi ja pikkutaimilla paljon pidempään. Tämä mahdollistaa parvekepuutarhurin loman kesällä, kunhan lasitetun parvekkeen tuuletuksesta on huolehdittu. Myös päältä kasteltaessa ylimääräinen vesi valuu altaaseen eikä tahri lattiaa.
 
 
 
Kuvagalleria1