Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Näin kasvatat varhaisperunat ruukussa

12.4.2017

Näin kasvatat varhaisperunat ruukussa

Perunan kasvatukseen ei tarvita pihaa tai palstaa, vaan perunaa voi kasvattaa ruukussa vaikka parvekkeella tai terassilla.

Jos mielii uutta perunaa juhannukseksi, niin kasvatus aloitetaan huhtikuun alussa. Varhaisperunan kasvuaika on lajikkeesta ja lämpötilasta riippuen 7–10 viikkoa. Eli viimeistään kymmenen viikon kuluttua mukulan multaan työntämisestä on lupa odottaa kullankeltaista satoa omasta maasta.

Voit aloittaa perunoiden kasvatuksen tavallisista, jääkaapissa jo itämisen alkuun päässeistä ruokaperunoista. Perunat voivat olla melko suuria ja vähän vihertyneitäkin. Vaikka vihertynyt peruna ei ole kelvollinen syötäväksi, niin tällaiseksi siemenperunaksi se sopii loistavasti. Varsinaiseen perunamaahan kannattaa ostaa tautivapaita siemenperunoita.

Perunan ruukun olisi hyvä olla vähintään10 litraa. Myös pohjasta rei´itetty ämpäri sopii kasvatukseen. Ruukkuun tai ämpäriin laitetaan multaa hieman yli puolenvälin. Yhteen ämpäriin laitetaan 1–2 siemenperunaa. Perunat peitetään ohuella multakerroksella. Kun idut kasvavat mullan pinnalle, niiden päälle lisätään uutta multaa. Perunan multaaminen lisää satoa ja estää mukuloiden vihertymisen. Hyvä multa perunan kasvatukseen on luonnonmukainen 

Itämisvaiheessa perunaruukku voi olla pimeässä. Idätys onnistuu esimerkiksi pesuhuoneessa. Kun peruna alkaa kasvattaa vartta, se tarvitsee valoa. 

Kasvatus vaatii vähemmän tilaa, jos aloitat kasvatuksen pienemmissä ruukuissa. Esimerkiksi huuhdotut maito-, piimä- ja mehutölkit sopivat erinomaisesti ikkunalautakasvatukseen. Ne ovat riittävän korkeita, jotta perunan alle ja päälle mahtuu kerros multaa. Perunat voivat kasvaa ikkunalla noin 3 viikkoa ennen ulos siirtämistä, keleistä riippuen.

Peruna pärjää jo toukokuussa lasitetulla parvekkeella. Peruna on kuitenkin herkkä hallalle. Kylmän yön uhatessa perunaruukku suojataan kaksinkertaisella kasvuharsolla tai nostetaan sisälle.

Ruukkuperunan hoidoksi riittää kastelu pari kertaa viikossa. Liikakastelua kannattaa varoa, etteivät naatit veny. Naattien kasvattaminen kuluttaa perunan energiaa ja pienentää mukulasatoa. Tarkista silti säännöllisesti, että kasvualusta on kostea.