6.4.2018
Puiden ja pensaiden ollessa lepotilassa, eli kun silmut eivät ole vielä pullistuneet, voidaan niitä leikata. Poikkeuksena ovat luumut ja kirsikat, jotka mahlavuodon takia leikataan vasta syksyllä.
Omenapuun leikkauksilla pyritään pitämään puiden latvus ilmavana ja kasvattamaan puuhun hyviä vahvoja oksia. Näin saadaan pidennettyä puiden ikää ja parannettua hedelmien laatua.
Leikkaus aloitetaan kuivista, repeilleistä ja toisiaan hankaavista oksista. Seuraavaksi poistetaan latvuksen sisäänpäin kasvavia oksia. Myös oksat, jotka kasvavat jyrkässä oksakulmassa runkoon nähden, poistetaan repeilemisen estämiseksi. Päärynäpuut leikataan kuten omenapuutkin. Oksia leikattaessa vain oksakaulus (pieni pullistuma oksan tyvellä) jää, mutta pidempiä oksatappeja ei saa jäädä runkoon.
Herukoiden ja karviaisten hoitoleikkaukset aloitetaan, kun pensas on 5–6 vuotta vanha. Leikkauksessa poistetaan vanhimpia oksia sekä lamoavia ja vaurioituneita oksia niin, että pensaaseen jää n. 20 oksaa. Oksat leikataan maata myöten poikki. Musta- ja viherherukan tuottoisimmat oksat ovat 2–3 vuotta vanhoja kun taas puna- ja valkoherukan sekä karviaisen oksat tuottavat parhaiten ollessaan 3–5 vuotiaita.
Koristepensaita voidaan nuorentaa kevätleikkauksilla. Suurin osa pihan koristepensaista siistitään harventamalla, jolloin pensaasta leikataan vaurioituneet, vanhimmat ja sammaloituneet oksat tyveä myöten poikki. Kerralla voidaan leikata noin puolet oksien lukumäärästä. Jotkut pensaat, mm. kurttulehtiruusu, tuoksuvatukka, vuohenkuusama, ruusuangervo, pallohortensia ja pensashanhikki kestävät alasleikkauksen. Silloin kaikki oksat leikataan kerralla poikki läheltä maanpintaa.