Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kysely: Mies haluaa kaktuksen – nainen orkidean

Kysely: Mies haluaa kaktuksen – nainen orkidean

Kysely: Mies haluaa kaktuksen – nainen orkidean

Nyt se on tutkittu: suomalaiset rakastavat huonekasveja. Biolanin teettämä tuore kuluttajakysely kertoo, että lähes 80 prosentilla on huonekasveja ja iso osa suomalaisista ei voisi kuvitella kotiaan ilman niitä. Naisten suosikiksi nousi orkidea. Miesten suosituin huonekasvi on kaktus. Suosikkeja ovat perinteiset ja helppohoitoiset kasvit ja vain pieni osa lähtee metsästämään trendikasveja. Biolanin lokakuussa teettämään huonekasvikyselyyn vastasi 1 000 suomalaista.

Lähes neljäsosa suomalaisista ei voi kuvitella kotia ilman huonekasveja. Miesten ja naisten välillä ilmenee eroavaisuuksia.

Lähes neljäsosa suomalaisista ei voi kuvitella kotia ilman huonekasveja. Miesten ja naisten välillä ilmenee eroavaisuuksia. Naisista 32 prosenttia ja miehistä 13 prosenttia kertoo, että kodissa pitää ehdottomasti olla huonekasveja. Nykyinen määrä riittää monelle, mutta lisääkin halutaan. Joka toinen nainen haluaa kotiinsa lisää huonekasveja ja joka kolmas mieskin unelmoi suuremmasta kasvimäärästä.

Suomalaiset laittavat kasveja huoneisiin, joissa vietetään eniten aikaa. Suosikkipaikka huonekasville on olohuone. Lähes joka toisella vastaajalla vehreyttä löytyy makuuhuoneesta ja joka kolmannella keittiöstä.

‒ On hyvä, että tiloissa, joissa oleskellaan paljon, on kasveja. Kasvit parantavat sisäilman laatua tuottamalla happea ja haihduttamalla kosteutta lehdistään. Kasvit myös pystyvät imemään ilmarakojensa kautta haitallisia yhdisteitä ja hajottamaan niitä. Kauneutensa lisäksi huonekasveilla on siis paljon hyödyllisiä ominaisuuksia, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula kertoo.

Ei eteiseen, ei kylpyhuoneeseen eikä etenkään vessaan

Eteiseen huonekasvin laittaa vain 8 prosenttia ja kylpyhuoneeseen vain 3 prosenttia. Vessakaan ei ole meidän suomalaisten mielestä huonekasvin paikka. Erityisesti naiset karttavat vessan ja huonekasvin yhdistelmää.

‒ Onneksi kodin pimeimmissä tiloissa pidetään vähemmän huonekasveja. Vaikka sisustuskuvissa eteinen tai vessa on monesti somistettu kasveilla, tosiasiassa valonpuute yleensä näännyttää kasvit näissä tiloissa ennen pitkää. Jos haluaa saada kasvin viihtymään, se kannattaa sijoittaa ikkunan läheisyyteen, Riikka Kerttula muistuttaa.

Ei tästä perheriitaa synny

Suomalaisten suosikkikukkia ovat perinteiset huonekasvit: kaktus, orkidea, rahapuu, jukkapalmu ja saintpaulia. Naisilla selvä ykkössuosikki on orkidea; 42 prosenttia valitsisi sen, jos nyt ostaisi huonekasvin. Miehet ovat omasta suosikistaan vielä yksimielisempiä; joka toinen valitsisi kaktuksen.

– Sanotaan, että miehet ovat Marsista ja naiset Venuksesta. Myös huonekasvien valinnassa näkyy eroja, mutta elämää suurempaa perheriitaa tuskin on nurkan takana odottamassa. Top 5 -suosikkien järjestyksessä on eroja, mutta lajit ovat sekä miesten että naisten listalla kokonaisuudessaan yhteneväiset. Paras keino välttää kukkakiista on hankkia useampi huonekasvi, niin kaikki osapuolet saavat varmasti myös oman suosikkinsa, Riikka Kerttula vinkkaa.

Naisten suosikkikasvi Miesten suosikkikasvi
1. Orkidea                   42 % 1. Kaktus             50 %
2. Rahapuu                 34 % 2. Jukkapalmu     39 %
3. Kaktus                     32 % 3. Rahapuu          34 %
4. Jukkapalmu             24 % 4. Orkidea            33 %
5. Saintpaulia              21 % 5. Saintpaulia       15 %

Ensimmäinen oma huonekasvi ei unohdu

Valtaosa suomalaisista muistaa ensimmäisen huonekasvinsa. Miehistä kaksi kolmesta ja naisista kolme neljästä pystyy nimeämään sen. Joka viidennellä ensimmäinen kasvi on ollut kaktus ja joka kymmenennellä se on ollut jukkapalmu.

‒ Ensimmäinen oma kasvi on selvästi ollut tärkeä, koska se muistetaan hyvin. Saattaa olla, että lapsuuden ensimmäinen kasvi, monille kaktus, on myös jollakin tavalla nostalginen ja se koetaan edelleen lempikasviksi. Toisaalta, sekä kaktus että jukkapalmu ovat helppohoitoisia huonekasveja, pohtii Biolanin Riikka Kerttula. 

Biolanin teettämä kuluttajakysely huonekasvien hoidosta toteutettiin sähköisesti lokakuussa 2017 ja siihen vastasi 1000 suomalaista. Vastaajista 51 prosenttia oli naisia ja 49 prosenttia miehiä.

Lisätietoja:

Vinkit kaktusten hoitoon: www.biolan.fi/artikkelit/huonekasvitieto/kaktusten-hoito.html

Vinkit orkideoiden hoitoon: www.biolan.fi/artikkelit/huonekasvitieto/orkideoiden-hoito.html

Vältä huonekasvien kuolema talvella: www.biolan.fi/artikkelit/puutarhan-hoito/huonekasvien-hoito-talvikuukausina.html

Biolanin puutarhaneuvoja/tiedottaja Riikka Kerttula 040 5795 626 riikka.kerttula@biolan.fi

Tiedostot

Lue alkuperäinen tiedote (pdf)

Kuvat

/media/cision/images/ad9d23f5513303aa_org.jpg

/media/cision/images/bf1f5a4fbdcb13de_org.jpg

/media/cision/images/a4c0529e051326cc_org.jpg