Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kysely: Kuivakäymälä voi olla tulevaisuuden kaupunkikäymälä

Kysely: Kuivakäymälä voi olla tulevaisuuden kaupunkikäymälä

Kysely: Kuivakäymälä voi olla tulevaisuuden kaupunkikäymälä

Kuivakäymälöitä on perinteisesti ollut mökeillä, mutta Biolanin ja Kierrätyskeskuksen tuore kysely paljastaa, että kuivakäymälöitä halutaan myös kaupunkiin. 79 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että kuivakäymälät voisivat yleistyä yleisökäymälöinä.

Moni mieltää kuivakäymälän mökkikäymäläksi. Kyselyyn vastanneista 92 prosenttia on sitä mieltä, että kuivakäymälä sopii mökille. Lähes kolme neljästä ottaisi kuivakäymälän festareille ja joka toinen myös omaan kotiinsa. Kyselyn mukaan 76 prosenttia pitää kuivakäymälää kaupunkiin sopivana.

‒ Kyselyn tuloksissa erityisen ilahduttavaa on, että 79 prosenttia vastaajista toivoo kuivakäymälöiden lisääntyvän yleisökäymälöinä ja lähes yhtä iso osa vastaajista on sitä mieltä, että kuivakäymälä sopii myös kaupunkiin. Tämä viestii selvästi kuivakäymälämyönteisyyden kasvusta, iloitsee Biolanin tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell.

Epäsiisteys ja kakan näkeminen inhottaa

Kyselyn mukaan 83 prosenttia kokee kuivakäymälässä asioinnin miellyttäväksi tai melko miellyttäväksi. Kuivakäymälöiden hajua ei enää pelätä, mutta kuivakäymälöiden käytössä mietityttävät epäsiisteys ja toisten kakan näkeminen.

‒ Samat epäsiisteyspelot koskevat kaikkia käymälöitä. Eipä vesivessassakaan ole mukava käydä, jos edellinen kävijä on kastellut istuinrenkaan ja lattian. Kuivakäymälöissä jätökset peitetään kuivikkeella ja jos jokainen kävijä muistaa sen tehdä, ei edellisen kävijän jätöksiä tarvitse ihmetellä. Kuivakäymälät poikkeavatkin oleellisesti kemiallisista käymälöistä, joissa kaikkien kävijöiden jätökset lilluvat kemikaaliliuoksessa, pohtii Biolanin Hannamaija Fontell.

Kuivakäymälä on ekologinen

Kuivakäymälällä on monia etuja vesivessaan verrattuna. Vastaajat ovat lähes yksimielisiä siitä, että kuivakäymälä säästää vettä. Tätä mieltä on 94 prosenttia vastaajista. Lähes yhtä moni näkee kuivakäymälän etuna sen mahdollistaman paikallisen ravinnekierron.

‒ Luonnonvarojen entistä tehokkaampi kierrätys on jo lähitulevaisuudessa välttämätöntä. Tämä koskee myös ravinteiden kierrätystä eli esimerkiksi virtsan sisältämää fosforia ja typpeä, jotka ovat keskeisiä ruoantuotannossa lannoitearvonsa takia. Kuivakäymälästä ravinteet saadaan paikallisesti ja vesivessaa helpommin hyötykäyttöön. Ravinteiden paikka on pellossa ja puutarhassa eikä pilaamassa Itämerta ja muita vesistöjä, kertoo Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kehityspäällikkö Pia Engström.

Julkinen kuivakäymälä kerää kiitosta

Biolan ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ovat testanneet vuoden ajan asiakkaille tarkoitettua ulkokuivakäymälää Suomenojan kierrätysmyymälän yhteydessä. Kaunis ja hyvin hoidettu ulkohuussi istuu mainiosti urbaanin ja siistin myymälän terassille. Palaute asiakkailta ja henkilökunnalta on ollut todella positiivista.

‒ Biolan on edelläkävijä nykyaikaisten kuivakäymälöiden kehittämisessä yksityishenkilöiden käyttöön. Luonteva jatko on kehittää ekologinen kuivakäymälävaihtoehto myös yleisökäyttöön. Yhteistyössä Kierrätyskeskuksen kanssa toteutettavien kokeilujen kautta saamme tarpeellista tietoa ratkaisujen toimivuudesta. Yhteinen tavoitteemme on kohottaa kuivakäymäläkulttuurin imagoa ja laajentaa kuivakäymälöiden käyttökohteita, kertoo Biolanin Hannamaija Fontell.

Biolanin ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen yhteinen kuluttajakysely toteutettiin sähköisesti toukokuussa 2018 ja siihen vastasi 927 suomalaista.

Lisätietoja:

Biolanin tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell 040 5036746 hannamaija.fontell@biolan.fi

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kehityspäällikkö Pia Engström 0400 348107 pia.engstrom@kierratyskeskus.fi

Tiedostot

Lue alkuperäinen tiedote (pdf)

Kuvat

/media/cision/images/928e65da695c0c2f_org.jpg

/media/cision/images/b66afeaf6eddda54_org.jpg