Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kompostoi kesämökin biojätteet mullaksi

Kompostoi kesämökin biojätteet mullaksi

Kompostoi kesämökin biojätteet mullaksi

Kesällä vietetään paljon aikaa mökillä. Keittiön biojätteet, kuivakäymälän jätökset sekä puutarhan kasvijätteet on helppo kompostoida mullaksi ja hyötykäyttää omassa mökkipihassa. Jos kompostoriin laitetaan ruoantähteitä, hiiret ja rotat eivät saa päästä kompostoriin. Myös huussijätökset kompostoidaan tiiviissä kompostorissa. Ainoastaan puutarhajätteen kompostointi on luvallista kasalla.

Keittiön biojätteitä kompostoitaessa kompostorissa on oltava tiivis kansi ja pohja, jottei jyrsijät pääse kompostoriin. Mökeillä, joilla ei olla talvella, ei välttämättä tarvita lämpöeristettyä kompostoria.

Ruuantähteitä kompostoitaessa jatkuvatoiminen kompostori on kätevä: Kompostorin päällä on kansi, josta uutta jätettä laitetaan kompostoitumaan ja vanhin, maatunein jäte on pohjalla. Kompostorissa on eri-ikäisiä kerroksia eikä koskaan tarvitse odotella, että koko kompostorin sisältö ehtisi kypsyä. Jatkuvatoimista kompostoria voidaan tyhjentää pienissä erissä aina, kun tarvitaan lisää tilaa. Kun biojätettä kertyy paljon, kierto on vain nopeampi kuin jos kompostoitavaa kertyy vähän.

‒ Mökkikompostorin hoito on helppoa, jos kompostorin sisällä on ilmanjakokanava. Näin kompostimassaan joukkoon saadaan happea, vaikka kompostimassaa ei sekoitettaisikaan säännöllisesti, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Ulkohuussin kompostikäymälä muuttaa kesäkokin biojätteet mullaksi

Monella mökillä on ulkohuussi, jossa on kuivakäymälä. Kuivakäymäläjätteet on kompostoitava.

‒ Kuivakäymälän jätöksiä kompostoitaessa on varmistuttava, että kompostista ei valu maahan ravinnepitoisia nesteitä. Siksi kompostorissa pitää olla kansi, pohja ja mielellään vielä mahdollisuus kerätä ylimääräiset nesteet letkua pitkin kanisteriin. Etenkin pakastavan käymälän jätöksiä kompostoitaessa suotonestettä voi valua pois kompostista, kertoo Biolanin Riikka Kerttula.

Kompostikäymälässä, jossa on lämpöeristetty säiliö, jätökset kompostoituvat jo käymälälaitteessa eikä erillistä jälkikompostointia välttämättä tarvita. Jos käymäläkompostia käytetään syötäville kasveille, suositellaan vähintään vuoden jälkikompostointia.

‒ Lämpöeristetty kompostikäymälä on kätevä, koska siellä voi kompostoida myös mökkikeittiössä syntyvät biojätteet eikä niille tarvita erillistä kompostoria, vinkkaa Biolanin Riikka Kerttula

Puutarhajätteelle tarvitaan suuri kompostori

Puutarhasta tulee pitkin kesää monenlaista kompostoitavaa materiaalia, kuten ruohosilppua, rikkakasvien kitkentäjätteitä, kukkineita kukkia ja naatteja kasvimaalta. Syksyllä vuorossa on haravointijäte, jota saattaa tulla hyvinkin suuria määriä. Siksi puutarhakompostorin on oltava riittävän suuri, mielellään jopa 1000 litraa.

‒ Puutarhajätettä voi kompostoida eristämättömässä kompostorissa, lautakehikossa tai kasakompostina. Lautakehikon ja kasan haittana on, että rankkasateet pääsevät huuhtelemaan ravinteita, tuulen mukana leviävät rikkakasvin siemenet pääsevät lentämään syntyvään kompostimultaan ja tuuli kuivattaa kompostimassaa. Kun kompostoidaan muovisessa puutarhakompostorissa, kompostoituminen on myös nopeampaa kuin pelkässä kehikossa, kertoo Riikka Kerttula.

Puutarhajätteen kompostointi on helpointa, jos kompostoreita on kaksi. Toista täytetään ja toinen saa kypsyä rauhassa. Puutarhajätteen kompostoituminen mullaksi vie noin 2‒3 vuotta.

Lisätietoja:

Biolanin puutarhaneuvoja/tiedottaja Riikka Kerttula 040 5795 626 riikka.kerttula@biolan.fi

Tiedostot

Lue alkuperäinen tiedote (pdf)

Kuvat

/media/cision/images/8f7d973a0d418ef6_org.jpg

/media/cision/images/8b8b04441da39b34_org.jpg

/media/cision/images/8cc5e9654e9a2602_org.jpg

/media/cision/images/ad32f7064181c135_org.jpg