Taimikasvatuksella aikaistamaan kasvukautta - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Taimikasvatus aikaistaa kasvukautta

Taimikasvatus aikaistaa kasvukautta

Maaliskuussa on aika kylvää esikasvatukseen pitkää taimikasvatusaikaa vaativat kasvit, kuten tomaatit. Nopeakasvuisten vihannesten kylvö jätetään toukokuun alkuun, etteivät taimet ehtisi venyä sisällä liikaa.

Taimikasvatus aikaistaa kasvukautta

Maaliskuussa on aika kylvää esikasvatukseen pitkää taimikasvatusaikaa vaativat kasvit, kuten tomaatit. Nopeakasvuisten vihannesten kylvö jätetään toukokuun alkuun, etteivät taimet ehtisi venyä sisällä liikaa.

Taimien esikasvatus on keino pidentää kasvukautta. Suomen kesä on niin lyhyt, etteivät kaikki meillä viljeltävät vihannekset ehtisi tuottaa satoa tai kukat kukkia ennen pakkasia, ellei taimia esikasvatettaisi sisällä. Valoisa ikkunalauta sopii hyvin esikasvatuspaikaksi.

Taimikasvatus alkaa siementen kylvöllä

Taimikasvatus onnistuu, kun mullaksi valitaan hienojakoinen Kylvö- ja taimimulta. Siihen on lisätty taimien taimien juuria suojaavia ja kasvua parantavia hyötymikrobeja. 

Taimikasvatukseen käytettävä multa kannattaa kostuttaa ennen kylvöä esimerkiksi pesuvadissa; sopiva vesimäärä on noin 1 dl vettä/multalitra. Mullan pinta tasoitetaan ennen kylvöä. Esikostutetulle mullalle riittää kylvön jälkeen pelkkä sumuttelu ja se takaa, etteivät siemenet lähde liikkeelle kasteluveden mukana. Kylvös peitetään siemenen paksuisella multa- tai hiekkakerroksella ja kylvöksen päälle laitetaan lasilevy tai läpinäkyvä muovikalvo tasaamaan kosteutta. Aivan pieniä siemeniä ei peitetä lainkaan. Mullan pinnalle voit jättää mm.

  • ahkeraliisa
  • apinankukka 
  • begonia
  • bellis
  • heliotrooppi
  • keijunmekko
  • leijonankita
  • lobelia
  • petunia
  • sormustinkukka
  • tulisalvia
  • tupakat 
Kuvagalleria1

Sammalnapit helpottavat kastelua

Jos tiedät olevasi runsaskätinen kastelija, valitse kylvöihin elävästä rahkasammaleesta valmistettu kasvualusta − joko Biolan Kasvusammal tai helppokäyttöiset Biolan Sammalnapit. Rahkasammal pystyy varastoimaan vettä, mutta säilyttää silti juurille välttämättömän ilmatilan.

Taimikasvatusvaiheessa yleisin virhe on tukehduttaa taimien juuret liikakastelun seurauksena. Kun vesi ei jää seisomaan aluslautaselle, rahkasammalkasvualustat säilyttävät märkänäkin riittävän ilmavuuden. Sammalpohjaisiin kasvualustoihin ei myöskään muodostu hometta samaan tapaan kuin multiin, mikä on valtti taimikasvatuksessa.

Lue lisää esikasvatuksesta sammalnapeissa

Taimettumisen jälkeen tarkkaillaan, ettei lämpötila nouse liikaa lasin tai muovin alla. Kate poistetaan aurinkoisina päivinä tai ainakin huolehditaan tuuletuksesta. Biolan Pienoiskasvihuoneen kannen voi kääntää tuuletusasentoon, kun kylvökset ovat taimettuneet. 

Jokaiseen sammalnappiin istutetaan yksi siemen ja kastellaan sitten.

Taimien koulinta eli ruukutus

Laakeaan astiaan hajakylvönä kylvetyt taimet koulitaan eli istutetaan omiin ruukkuihinsa, kun niissä on ensimmäiset kasvulehdet. Kasvualustana ruukutusvaiheessa käytetään joko Kasvusammalta, Kylvö- ja taimimultaa tai Biolan Yrttimultaa.

Myös Sammalnappeihin, lokerikkoihin tai pieniin ruukkuihin kylvetyt taimet istutetaan taimikasvatuksen edetessä suurempiin ruukkuihin.

Kurkun, kurpitsan ja maissin kylvö

Kurkun, kurpitsojen ja sokerimaissin taimikasvatusaika on vain 3−4 viikkoa, joten avomaalle istutettavien taimien esikasvatus kannattaa aloittaa vasta toukokuun alussa. Kaikkien näiden vihannesten siemenet ovat niin suuria, että ne voidaan kylvää yksittäin ruukkuihin. Kylvöksiä hoidetaan samalla tavalla kuin hajakylvöjäkin, mutta useimmiten taimet voivat kasvaa samassa kylvöruukussa koko taimikasvatuksen ajan.

Esikasvatettavien lajien kylvöajat

Kuvagalleria3


 

Lannoitus taimikasvatuksen aikana

Pari viikkoa ruukutuksesta, kun taimet ovat juurtuneet, on aika aloittaa lannoitus. Taimien alalehtien kellastuminen on selvä merkki lisälannoitustarpeesta. Lannoittaminen onnistuuu joko kasteluveteen sekoitettavilla ravinteilla tai ruukun multaan lisättävällä varastolannoitteella.

Kasteluveteen lisätään Biolan Kastelulannoitetta tai Biolan Ravinnenestettä jokaisella kastelukerralla. 

Varastolannoitteeksi soveltuvat vain hidasliukoiset orgaaniset lannoitteet, jotka soveltuvat luomuviljelyyn, kuten Biolan Yrtti- ja taimilannoite tai Biolan Kanankakka. Varastolannoitus voidaan laittaa ruukkuun jo istutuksen yhteydessä. 

Taimikasvatusruukun reunaan tehdään pohjaan asti ulottuva kolo, johon lannoite annostellaan. On tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta multaan, vaan se jää yhtenäiseksi lannoiteosioksi. Tarkista tarkka lannoitusohje pakkauksesta. Esimerkiksi

  • tomaatin, paprikan ja kurkun taimiruukkuun lisätään 2 rkl Yrtti- ja taimilannoitetta,
  • kesäkukukan taimien ruukkuun lisätään 1 rkl Yrtti- ja taimilannoitetta.

Lannoitteen päälle laitetaan kerros multaa, jotta se ei houkuttele hyönteisiä. Varastolannoitteesta liukenee ravinteita koko taimikasvatuksen ajan ja taimen kasteluun riittääkin pelkkä vesi.

 

Kuvagalleria2