Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Raparperi

Raparperi

Raparperi on alkukesän herkku. Se on helppohoitoinen ja tuottaa hyvän sadon vuodesta toiseen.

Raparperi

Raparperi on alkukesän herkku. Se on helppohoitoinen ja tuottaa hyvän sadon vuodesta toiseen.

Yleistä

Raparperi viihtyy syvään muokatussa, hieman savipitoisessa maassa, jossa ei seiso vesi. Sadoksi korjattavat kirpeät ja happoiset lehtiruodit ovat maukkaimmillaan ja mureimmillaan alkukesästä. Raparperin lehtiruodit nykäistään irti kokonaisina käsin kiertämällä. Leikatut ruotien tyngät saattavat pilaantua ja houkutella paikalle tauteja ja tuholaisia.

Raparperia on kasvatettu suomalaisilla pihoilla ja puutarhoissa jo pitkään. Se on helppohoitoinen ja tuottaa hyvän sadon vuodesta toiseen.


Kasvuston perustaminen

Istutus

Raparperi viihtyy syvään muokatussa, hieman savipitoisessa maassa, jossa ei seiso vesi. Raparperin tainta varten muokataan noin neliömetri maata ja samalla poistetaan rikkakasvit. Istutuskuopasta kaivetaan 30–50 cm syvä; kuoppaan sijoitetaan kasaksi 2 litraa Luonnonlannoitetta. Lannoitekeon päälle levitetään muutaman sentin kerros multaa, ja vasta tämän päälle istutetaan taimi.

Raparperia lisätään yleensä jakotaimista. Ne istutetaan kunnostettuun maahan aikaisin keväällä tai syksyllä. Jokaisessa jakotaimessa tulee olla yksi vahva kasvusilmu ja riittävästi juurta. Istutettaessa raparperin kasvusilmu jätetään mullan yläpuolelle. Maanpinnan voi kattaa Biolan Kuorikatteella, joka vähentää kitkemistarvetta jatkossa. Hyvään alkuun päässyt raparperi kyllä varjostaa kasvualustansa, niin ettei kitkemistä juuri tarvita. Sadonkorjuusta jäävät raparperin lehtilavat ovat myös oiva kate tyvialueen peitoksi. Istutuksen jälkeen raparperin taimi kastellaan hyvin ja huolehditaan, ettei se kärsi kuivuudesta juurtumisaikanaan.

Lannoitus

Raparperi pitää voimakkaasta lannoituksesta. Keväisin raparperille annetaan vuosittainen hoitolannoitus. Juuristoalueelle tehdään taimen koosta riippuen 1–5 kuoppaa, joihin haudataan kuhunkin noin ½ litraa Biolan Kasvimaalannoite- tai Biolan Luonnonlannoitetta. Kasvi löytää lisäravinteet siinä tahdissa kun tarvitsee, kunhan vedensaanti on turvattu. 


Hoito

Kasvukauden hoitotoimiin kuuluu kukkavarsien poistaminen. Sinänsä kauniit kukat kuluttavat kasvin vararavintoa ja vähentävät seuraavan vuoden satoa. Kukkavarret poistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Joskus raparperin ruoteihin ilmestyy hyytelömäisiä pisaroita. Niitä aiheuttavat varsiyökkösen toukat, jotka kaivautuvat lehtiruoteihin keväällä. Toukat siirtyvät raparpereihin viereisistä heinäkasvustoista. Vioittuneet ruodit on syytä kerätä pois ja pitää kasvuston ympäristö mulloksella sekä välttää istuttamasta raparperia heinikon läheisyyteen.