Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Simplett mahdollistaa sanitaation mongolialaiseen jurttaan

Simplett mahdollistaa sanitaation mongolialaiseen jurttaan

Mongoliassa asuu paljon ihmisiä syrjäisillä alueilla, joilla ei ole sanitaatiota. Biolan Simplett mahdollistaa saniteettitilat esimerkiksi paimentolaisille.

Simplett mahdollistaa sanitaation mongolialaiseen jurttaan

Mongoliassa asuu paljon ihmisiä syrjäisillä alueilla, joilla ei ole sanitaatiota. Biolan Simplett mahdollistaa saniteettitilat esimerkiksi paimentolaisille.

Mongolialainen Oyungerel Tsedevdamba on tehnyt valtavasti työtä kehittääkseen paikallisia käymäläolosuhteita. Hänet tunnetaan muutenkin laajasta ihmisoikeustyöstään.  

Kuivakäymäläkulttuuri leviää vapaaehtoisvoimin

Oyungerel Tsedevdamban oli puhujana Käymäläseura Huussin järjestämässä Dry Toilet -konferenssissa vuonna 2018. Hän tutustui konferenssiin yhteydessä järjestettyyn kuivakäymälänäyttelyyn ja kiinnostui Biolan Simplett -käymälästä. Hän vakuuttui, että Simplett olisi sopiva kuivakäymälämalli heidän paikallisiin tarpeisiinsa. Siitä alkoi Oyungerel Tsedevdamban ja Biolanin välinen yhteistyö.  

Oyungerel Tsedevdamba on järjestänyt Mongoliassa käymäläkoulutuksia ja  rakentanut yhdessä vapaaehtoisverkoston kanssa näyttelytiloja edistääkseen kuivakäymäläkulttuuria. Käymäläkouluttajien verkosto kasvaa jatkuvasti. Vuoden 2018 lopussa heitä oli noin 40 ja nyt jo noin 100. Oyungerel Tsedevdamba iloitsee, että suuri osa vapaaehtoisista on nuoria opiskelijoita.

Simplett sopii paimentolaisten jurttaan

Biolan Simplett -kuivakäymälöitä on myyty Mongoliassa hyvin monenlaisiin perheisiin, mutta yksi tärkeä kohderyhmä on paimentolaiset. Paimentolaisuus on Mongolian perinteinen elinkeino, joka perustuu karjankasvatukseen ja karjan vapaaseen laiduntamiseen. Perheet liikkuvat paikasta toiseen hakien karjalle laidunmaata, jolla eläimille on syötävää. Perheet asuvat jurtissa eli paimentolaisteltoissa, jotka on helppo purkaa ja siirtää seuraaville laidunalueille. Biolan Simplett mahdollistaa saniteettitilat jurttaan. Kevyt ja helposti asennettava kuivakäymälä kulkee perheen mukana. 

Mongolian pääkaupungissa, Ulaanbaatarissa, on avattu ensimmäinen yleisökäymälä, jossa on Biolan Simplett. Oyungerel Tsedevdamba kertoo, että tähän mennessä on myyty 400 Biolan Simplett -käymälää kohentamaan paikallista sanitaatiota, ja asiakkaiden palaute on ollut yksinomaan positiivista.

Tiivis yhteistyö jatkuu

Biolan on toimittanut Simplettejä Mongoliaan suoraan Biolan Suzhoun tehtaalta Kiinasta. Biolan Suzhoun yksikkö tekee tiivistä yhteistyötä Oyungerel Tsedevdamban johtaman käymäläkouluttajien verkoston kanssa. Mongoliaan on toimitettu myös Biolan Harmaavesisuodattimia, Biolan Pikakompostoreja ja Biolan Bokasheja.

Oyungerel Tsedevdamba iloitsee erityisesti Bokashin suosiosta. Mongoliassa ei koskaan ole myyty mitään laitteita biojätteen käsittelyyn, joten koulutusta ja asennekasvatusta on tarvittu paljon. Nyt ihmisten kiinnostus biojätteen kierrätykseen on lisääntynyt huimasti.

Kuvagalleria1