Näin saat joulukukat menestymään - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Näin saat joulukukat menestymään

Näin saat joulukukat menestymään

Kukat kuuluvat jouluun ja oikealla hoidolla niistä riittää iloa pitkään. Osan joulukukista voi istuttaa keväällä puutarhaan jatkamaan kasvuaan. Varo kuitenkin, etteivät hedelmät lakastuta joulun ajan kukkia ennen aikojaan.

Näin saat joulukukat menestymään

Kukat kuuluvat jouluun ja oikealla hoidolla niistä riittää iloa pitkään. Osan joulukukista voi istuttaa keväällä puutarhaan jatkamaan kasvuaan. Varo kuitenkin, etteivät hedelmät lakastuta joulun ajan kukkia ennen aikojaan.

Ilmalämpöpumpun, patterin tai takan lämpö voi olla liikaa joulukukille

 

Vältä nämä virheet

Kukkien kuljetus kaupasta kotiin. Yhä enemmän kukkia myydään marketeissa, joissa kukkien pakkaaminen jää ostajan vastuulle. Kiusaus on suuri kiikuttaa kasvi muiden ostosten lomassa pakkaamatta autoon.

Joulutähti ja joulukaktus ovat kaikkein herkimmät kylmälle ja vedolle. Niitä ei koskaan saa kuljettaa pakkaamatta eikä niitä saa pakattunakaan jättää autoon. Joulukaktus tiputtaa nuppunsa ja joulutähti nuupahtaa helposti kylmässä.

Paikka kotona. Yleissääntö on, että sipulikukat, kuten hyasintti, ritarinkukka ja tulppaani, viihtyvät ja kukkivat pidempään viileässä. Samoin jouluruusu ja atsalea pärjäävät viileässä. 

Viileässä viihtyviä kasveja ei kannata laittaa lähelle takkaa, lämpöpumppua tai patteria. Lämpimässä kukinta on ohi nopeasti ja sipulikukat myös kasvattavat suhteettoman pitkän varren ja kaatuvat helposti. Myös liika kastelu venyttää sipulikukkien vartta.

Harvalle tulee mieleen, että hedelmät olla syynä joulunajan kukkien nopeaan nuupahtamiseen. Hedelmistä erittyy huoneilmaan etyleeniä, joka saa monet kukat vanhenemaan nopeasti ja jopa nuput putoamaan. Etyleeni on normaali kasvin hengityksessä muodostuva kaasu, joka saa hedelmät kypsymään. Valitettavasti se nopeuttaa myös kukkien vanhenemista. Siksi kaikki kukkivat kukat kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauaksi hedelmistä. Erityisesti joulukaktus ja orkideat pudottavat herkästi nuppunsa etyleenin vaikutuksesta.

 

Vinkit suosituimpien joulukukkien hoitoon

Atsalea viihtyy parhaiten viileässä ja siksi se sopiikin hyvin samoihin asetelmiin joulun sipulikukkien kanssa. Atsalean ruukku ei saa milloinkaan kuivua täysin. Kerran kuivumaan päässyt atsalea ei toivu entiselleen. Paras tapa kastella on upottaa ruukku pari kertaa viikossa veteen laitojaan myöten ja antaa sen olla vedessä muutaman minuutin ajan. Näin juuristo kastuu läpikotaisin. Atsaleat viihtyvät saadessaan kevyen sumutuksen lehdilleen ainakin kerran päivässä.

Hyasintti on yksi suosituimmista joulukukistamme. Liika kastelu venyttää kukkavartta, mutta hyasintin voi leikata maljakkoon. Hyasinttia voi käyttää myös ulkona koristeluun – pakkasella aukinaiset kukinnot jäätyvät kauniisti. Hyasintin tuoksu saattaa aiheuttaa herkille allergiaoireita.

Joulutähti on herkkä vedolle ja kylmälle, joten se pitää pakata kuljetusten ajaksi huolellisesti. Joulutähti sijoitetaan huoneessa valoisaan ja vedottomaan paikkaan. Joulutähteä kastellaan huoneenlämpöisellä vedellä usein, mutta pieninä annoksina, niin ettei multa pääse koskaan täysin kuivumaan. Joulutähden värittyneet ylälehdet säilyvät jopa kuukausia ja sen jälkeenkin joulutähteä voidaan kasvattaa viherkasvina.

Jouluruusu viihtyy parhaiten viileässä, mutta kukkii pitkään myös huoneenlämmössä. Kukinta voi jatkua jopa kuukauden. Jouluruusu tykkää tasaisesta kosteudesta ja kastelu onkin helpompaa, jos kasvi vaihdetaan kotona hieman isompaan astiaan. Jos jouluksi hankittu taimi on tarkoitus siirtää puutarhaan, se viedään kukinnan jälkeen viileään kellariin tai varastoon. Jos maa on sula, jouluruusun voi istuttaa suoraan ulos.

Kielo on melko harvinainen entisajan joulukukka ja sitä saakin yleensä vain astiaan istutettuna. Kielon hoidoksi riittää niukahko kastelu ja siirtäminen yöksi viileään. Kukinnan jälkeen kielon juurakot voidaan säilyttää viileässä ja istuttaa keväällä puutarhaan.

Ritarinkukka viihtyy valoisassa, mutta ei ole arka vedolle tai lämpötilanavaihteluille. Kastelu saa olla hyvin niukkaa, koska liika kastelu venyttää kukkavartta. Pitkän kukkavarren voi tukea kepillä tai sen voi leikata maljakkoon. Kuminauhan kietominen leikatun varren tyveen estää onttoa vartta kihartumasta. Katso kuinka voit kukittaa ritarinkukan uudelleen.

Ruukkuatsalea viihtyy parhaiten viileässä ja siksi se sopiikin hyvin samoihin asetelmiin joulun sipulikukkien kanssa. Atsalean multa ei saa milloinkaan kuivua täysin. Kastelun voi tehdä upottamalla ruukun pari kertaa viikossa veteen muutamaksi minuutiksi. Ruukkuatsalean lehtiä kannattaa sumuttaa päivittäin. Jos atsalea säilyy elinvoimaisena kevääseen, sen voi istuttaa puutarhaan jatkamaan kasvuaan.

Tulppaanit voivat koristaa joulukotia joko leikkokukkina tai istutustulppaaneina jouluasetelmissa. Leikkotulppaanien varsiin leikataan uudet imupinnat terävällä veitsellä ennen maljakkoon laittamista. Maljakkoon laitetaan kylmää vettä 5–10 cm. Vesi vaihdetaan muutaman päivän välein ja samalla voidaan leikata varsiin uudet imupinnat.

Tulilatvat, joulukaktukset, annansilmäbegoniat ja muut kukkivat ruukkukasvit kaipaavat kastelua muutaman päivän välein. Kukinnan ajan kasteluun käytetään laimeaa Biolan Ravinnenestettä. Kukinnan päätyttyä niitä hoidetaan tavallisten viherkasvien tapaan. 

Kuvagalleria1

Joulukuusen hoito

  1. Sahaa kuusen tyvestä pala pois, jotta se alkaa imeä vettä.
  2. Laita tyvi vesiämpäriin ja sulata kuusi viileässä tilassa ennen jalkaan asettamista.
  3. Jos viileää sulamistilaa ei ole, suihkuttele kuusta kylmällä vedellä sulamisen aikana.
  4. Asenna sulanut kuusi jalkaan. Älä veistele tai ohenna tyveä.
  5. Kuusenjalassa pitää olla vettä koko ajan.
  6. Sijoita kuusi mahdollisimman kauas takasta, ilmalämpöpumpusta ja patterista.