Millaista multaa valitsen viherkasveilleni? - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Millaista multaa valitsen viherkasveilleni?

Millaista multaa valitsen viherkasveilleni?

Aloita mullanvaihto valitsemalla kasvin tarpesiin – ja toisaalta kastelutottumuksiisi – sopiva multa. Kuivassa viihtyvät kaktukset ja muut mehikasvit tarvitsevat erilaisen kasvualustan kuin kosteassa viihtyvät saniaiset ja peikonlehdet.

Millaista multaa valitsen viherkasveilleni?

Aloita mullanvaihto valitsemalla kasvin tarpesiin – ja toisaalta kastelutottumuksiisi – sopiva multa. Kuivassa viihtyvät kaktukset ja muut mehikasvit tarvitsevat erilaisen kasvualustan kuin kosteassa viihtyvät saniaiset ja peikonlehdet.

Valitse multa kasvin ja kastelutottumustesi mukaan

Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Esimerkiksi kaktukset, rahapuu, aaloe ja paunikko voidaan kastella harvemmin kuin kodinonni, kultaimarre tai peikonlehti. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.

Jos olet innokas kastelija, istuta kasvit ruukkuun, josta ylimäärinen vesi pääsee valumaan aluslautaselle. Ruukun pohjalle kannattaa laittaa kerros kevytsoraa salaojaksi. Sen sijaan laiskan kastelijan kannattaa istuttaa kasvit altakasteluruukkuun, jossa on vesivarastoa jopa viikoiksi.

 

Saa kuivahtaa kastelujen välillä      Pitävät tasaisesta kosteudesta 

aaloe
anopinhammas ja anopinkieli
jukkapalmu
kaktukset 
muorinkukka
orkidea
palmuvehka
paunikko
portulakka
posliinikukka
pullojukka
rahapuu
säilätuutti

jalohortensia
juoru
kodinonni
kultaimarre
kultapalmu
kääpiöesikko
köynnösviikuna
peikonlehti
pesäraunioinen
pitsilehti
saniainen
sädekaisla
vuoripalmu

 

Biolan Viherkasvimulta on 100-prosenttisesti turpeeton

Komposti lujittaa mullan rakennetta

Osa kukkamullista on valmistettu kompostoimalla tai ainakin osa raaka-aineista on kompostoitu. Kompostoimalla valmistetut mullat ovat yleensä väriltään hyvin tummia ja rakenteeltaan multamaisia. 

Kompostoimalla valmistettu, tummaksi maatunut multa sisältää paljon humusta ja pitkäkestoisia ravinteita. Kompostoinnin etuna on prosessin aikainen mikrobitoiminta, joka lujittaa mullan mururakennetta. Tämä mururakenne säilyy kukkaruukussakin pitkään, ja mullan kestävä rakenne takaa juurten ja samalla myös kasvien hyvinvoinnin.

Biolan Musta Multa on valmistettu kompostoimalla ja se sisältää pitkäkestoisia ravinteita. Musta Multa on hyvä yleismulta viherkasveille ja kukkiville ruukkukasveille. Mustaan Multaan muodostuu kaikkein kestävin mururakenne. Hyvän mururakenteen aikaansaamiseksi Musta Multa kostutetaan ennen käyttöä: Ota erilliseen astiaan tarvittava määrä multaa, lisää vettä 1 dl/multalitra ja möyhennä käsin. Multa murustuu ja murut kestävät ruukussa vuosia. Musta Multa soveltuu kaikkeen luomukasvatukseen.

Myös Biolan Viherkasvimulta valmistetaan kompostoimalla. Viherkasvimulta on kokonaan turpeeton kukkamulta, mikä tekee siitä erityisen ekologisen. Mullan raaka-aineet ovat täysin joko kierrätettyjä tai uusiutuvia. Viherkasvimulta varastoi kastelun jälkeen tehokkaasti vettä kasvien käyttöön, mutta säilyttää märkänäkin ilmavuutensa. Siksi liikakastelun riski pienenee. Viherkasvimulta sopii hyvin kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta. Kuivuttuaankin multa kuitenkin imee tasaisesti vettä uudelleen. Viherkasvimulta soveltuu sekä viherkasveille että kukkiville ruukkukasveille, myös luomukasvatukseen.

Mullanvaihtovinkit

Altakastelumulta sopii altakasteluruukkuihin

Kasvit, jotka viihtyvät tasakosteassa mullassa, istutetaan yleensä altakasteluruukkuihin. Altakasteluruukkujen vesisäiliöstä kasteluveden on imeydyttävä tasaisesti ruukun multaan, jotta kasvualusta säilyy tasakosteana. Siksi Biolan Altakastelumulta sisältää pitkiä kuituja, jotka parantavat veden kapillaarista imeytymistä. Tasaisen kosteassa mullassa viihtyvät muun muassa araliat, vehkat, nukkumaija, kodinonni, kentianpalmu ja peikonlehti. Pitkäikäisille huonekasveille on tärkeää, että juuret säilyvät hyväkuntoisina. Kompostoimalla valmistettuun Biolan Altakastelumultaan lisätty mykorritsa suojaa kasvin juuria, parantaa veden ja ravinteiden ottoa ja lisää kasvin stressinsietokykyä. Altakastelumulta soveltuu käytettäväksi myös luonnonmukaisessa kasvatuksessa.

Kaktuksille valitaan Biolan kaktusmulta

Kaktukset tarvitsevat nopeasti kuivuvan mullan 

Kaktukset ja muut mehikasvit kasvavat luonnossa aavikon kuivissa ja karuissa olosuhteissa. Myös ruukussa kasvaessaan kaktukset tarvitsevat hiekkapitoisen ja vähäravinteisen kasvualustan. Kaktuksilla on heikot juuret, jotka kärsivät helposti liiasta märkyydestä. 

Biolan Kaktusmulta kuivuu nopeasti kastelun jälkeen ja myös ravinnetaso on optimoitu kaktuksien ja mehikasvien tarpeisiin.  Kaktusmullan rakenne tuntuu käteen karkealta. Tällaisessa hiekkaa ja kevytsoraa sisältävässä kasvualustassa juurtuvat hyvin myös pistokkaat ja huonekasvien rönsyt ja sitä voi käyttää myös luomukasvatuksessa.

Näin hoidat kaktuksia

Kasvusammal sopii huolettomalle kastelijalle

Biolan Kasvusammal  on ainoa Biolan-kasvualusta, joka ei sisällä kompostia. Se on valmistettu elävästä, uusiutuvasta rahkasammaleesta. Rahkasammal ehkäisee tutkitusti monien kasville haitallisten mikrobien kasvua. Kasvusammal on varastoi hyvin vettä kasvien käyttöön, mutta säilyttää märkänäkin ilmavuutensa. Siksi liikakastelun riski pienenee. Kuivuttuaankin sammal imee hyvin vettä uudelleen. Kasvusammal sopii viherkasveille sekä altakasteluruukkuihin että tavallisiin ruukkuihin ja Kasvusammal on mainio kasvualusta myös taimikasvatukseen. Käsiteltäessä Kasvusammal ei tahri käsiä.

 

Kuvagalleria1

Alhaisen pH:n kasveja

On joitakin kasveja, jotka hyötyvät alhaisesta pH:sta. Näitä kasveja tulisi mahdollisuuksien mukaan kastella sadevedellä ja ruukutuksen yhteydessä tavallisen kukkamullan joukkoon kannattaa lisätä hapanta Havu- ja rodomultaa noin puolet käytettävän mullan määrästä. Tällaisia kasveja ovat atsalea, flamingonkukka, jalohortensia, kamelia, keikarinkukkatohtorinkukka ja sitrukset.

 

Taimille hienojakoinen multa

Kylvöksille ja taimikasvatukseen valitaan multa, joka on väriltään vaaleaa. Koska kylvettävät siemenet ovat pieniä ja kylvöastioina käytetään pieniä lokerikkoja ja ruukkuja, on mullan oltava hienojakoista. Kylvömulta tuntuu käteen samettisen pehmeältä. Tällainen hienojakoinen ja vaalea kasvualusta kuitenkin maatuu vuosien saatossa ja muuttuu ilmattomaksi sekä tiiviiksi. Siksi kylvömulta ei ole sopiva kasvualusta monivuotisille huonekasveille, vaan on parhaimmillaan nimenomaan kylvö- ja taimikasvatusmultana.

Kylvöihin ja taimikasvatukseen parasta multaa on Biolan Kylvö- ja taimimulta. Se on hienojakoista ja vaaleaa kasvualustaseosta, johon on lisätty hiekkaa lisäämään veden tasaista jakautumista. Multaan on lisätty myös kasvua ja kasvin terveyttä edistäviä hyötymikrobeja: Gliocladiumia ja mykorritsaa. Biolan Kylvö- ja taimimulta on lannoitettu kompostilla ja se soveltuu luomutaimien kasvatukseen.

Lisää taimikasvatuksesta


Lue lisää aiheista