Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Biolan nostaa vesisammalta suodatinmateriaaliksi

Biolan nostaa vesisammalta suodatinmateriaaliksi

Biolanin harmaavesisuodattimissa käytetään suodatinmateriaalina biologista vesisammalta, jota kerätään rehevöityneistä järvistä. Keruu kunnostaa järveä, kierrättää sammaleen hyötykäyttöön ja samalla suojellaan vesistöjä jätevesiltä.

Järvet, jotka sijaitsevat maatalousalueella tai ojitettujen metsien läheisyydessä, ovat todennäköisimpiä vesisammaleen esiintymispaikkoja. Mikäli järvi tai lampi on lisäksi matala ja heikkovirtauksinen, siinä usein kasvaa sammalta. Harmaavesisuodattimissa käytettävän lampisirppisammaleen (Warnstorfia trichophylla) paras korjuuaika on tyypillisesti heinä-elokuussa. Vesisammalta ei kerätä Natura-alueella eikä lintujen pesimäaikaan.

Vesisammaleella erinomainen puhdistuskyky

Mökkiläiset ovat kiitettävästi heränneet suojelemaan omia kotivesiään. Vapaa-ajan asuntoihin on viime vuosina asennettu ahkerasti Harmaavesisuodattimia jäteveden puhdistukseen. Markkinoilla olevissa mökkipuhdistamoissa käytetään erilaisia suodatinaineita. Biolanin käyttämä lampisirppisammal soveltuu ominaisuuksiensa puolesta erinomaisesti jätevesien puhdistukseen, koska se on kehittynyt elämään nimenomaan runsasravinteisessa, rehevöityneessä järvessä. Vesisammaleen käytön puolesta puhuu myös se, että korjuulla autetaan rehevöitynyttä järveä voimaan paremmin.

Sen lisäksi, että Biolan nostaa ongelmakasvin hyötykäyttöön, autetaan vesilintuja. Vesisammal on nopeakasvuinen ja valtaa alaa linnuilta. Sammaleen poistolla saadaan järveen lisää vesitilavuutta ja veden kierto helpottuu. Myös järven virkistyskäyttö, kuten soutelu, helpottuu sammaleen poiston myötä.

Vinkkaa sammaloituneesta järvestä Biolanille

Mikäli omassa rannassa havaitsee suuria ja järven käyttöä haittaavia sammalesiintymiä, kannattaa ryhtyä toimiin. Nostomahdollisuus selvitetään yhteistyössä alueellisen ELY-keskuksen kanssa. Vesisammaleen keruulle ei tarvita erityislupaa, mutta ilmoitus on tehtävä.

Mikäli vesisammalta on yhdessä kohteessa riittävästi ja korjuuedellytykset ovat muuten kunnossa, Biolan huolehtii sammalen korjuun kustannuksista. Meihin kannattaa olla yhteydessä, jolloin voimme selvittää tilanteen. www.biolan.fi tai 02 5491 600.