Biolanin uusi investointi kolminkertaistaa lannoitetuotannon - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Biolanin uusi investointi kolminkertaistaa lannoitetuotannon

Biolanin uusi investointi kolminkertaistaa lannoitetuotannon

Investointi lisää Biolanin lannoitetuotannon kapasitettia ja ympäristöystävällisyyttä.

Biolanin uusi investointi kolminkertaistaa lannoitetuotannon

Investointi lisää Biolanin lannoitetuotannon kapasitettia ja ympäristöystävällisyyttä.

Biolanin lannoitetuotannon uudistus on alkanut. Se toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa uusitaan hygienisointireaktorit ja poistokaasupesurit sekä korjataan nykyinen pelletöinti. Toisessa vaiheessa kuivausteknologia päivitetään ympäristöystävälliseksi, jolloin siirrytään öljystä biokaasuun ja aurinkoenergiaan. Kahden vaiheen kokonaisinvestointi on 7,5 miljoonaa euroa. Uusitussa tehtaassa valmistuu lannoitteita suomalaisille pelloille, joilla viljellään esimerkiksi perunaa, porkkanaa, hernettä ja pinaattia. 

Uusia rakennuksia reaktoreille ja pesurille rakennetaan 1200 neliötä. Kompostireaktorin kapasiteetti kasvaa lähes 200 prosenttia. Kuivauskapasiteetti kasvaa 5000 tonniin ja pelletöintikapasiteetti 10 000 tonniin, kun Biolanin lannoitetehtaan ensimmäinen vaihe valmistuu.  

– Työkoneet saapuivat tontille kesäkuussa. Valmista saadaan vielä tämän vuoden loppupuolella. Ensimmäisessä vaiheessa tuotantokapasiteetti kaksinkertaistuu ja sen kustannusarvio on 2,8 miljoonaa euroa. Toisen vaiheen kustannusarvio on 4,7 miljoonaa euroa. Päätös toisen vaiheen toteutuksen ajankohdasta tehdään ensi vuonna, Biolan Groupin toimitusjohtaja Teppo Rantanen kertoo.

Öljystä uusiutuvaan energiaan

Lannoitetehtaan uudistuksen toinen vaihe on tarkoitus aloittaa vuoden päästä syksyllä. Toisessa vaiheessa rakennetaan uusi kuivaamo. Suursäkkituotteet tehdään jatkossa uudella linjalla ja pelletöinti yhdellä isolla laitteistolla. Pelletöintikapasiteetti nousee 20 000 tonniin ja kuivauskapasiteetti samoin 20 000 tonniin. Samalla öljy jää historiaan ja tilalle tulevat uusiutuvat energiamuodot.

– Biokaasu on jatkossa lannoitetehtaan tärkein energianlähde. Suunnitelmissa on myös rakentaa aurinkoenergiajärjestelmä, joka tuottaa tarvittavan sähköenergian osan vuotta. Toisessa vaiheessa tuotannon kapasiteetti lähes nelinkertaistuu, Rantanen toteaa. 

Uudistettu lannoitetehdas pystyy tehokkaammin ja tuottavammin palvelemaan peltoviljelyn ammattilaisia. Markkinoilla on tällä hetkellä vain muutama lannoitetoimittaja ja niillä rajattu määrä tuotteita. Biolanilla nähdään suuri potentiaali avomaan vihannes- ja juuresviljelyssä. 

– Eri kasvit tarvitsevat erilaisia ravinnesuhteita. Pinaatti ja porkkana eivät pärjää samoilla ravinteilla. Sama pätee vaikkapa perunaan ja herneeseen. Laajennamme tuotevalikoimaamme kymmeneen tuotteeseen, joista pääosa on luomuviljelyyn soveltuvia. Orgaanis-mineraalisia lannoitteita on tarkoitus valmistaa valikoidusti. Tavoitteemme on, että investoinnin avulla Biolan Group saavuttaa viiden vuoden päästä 7 miljoonan euron vuosittaisen lisämyynnin, Rantanen kertoo. 

Luomuviljelyyn tarvitaan enemmän lannoitetarjontaa

Vuonna 2017 Suomessa oli luomutiloja noin 4640. Luomuviljeltyä peltoalaa oli 263 000 hehtaaria eli 11,7 prosenttia koko viljelyalasta. Luomun viljelyala kasvoi edellisvuoteen verrattuna 10 prosenttia. Maa- ja metsätalousministeriö on asettanut tavoitteeksi lisätä luomuviljellyn peltoalan määrän 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Lannoitetehtaan investoinnilla Biolan tähtää tähän kasvavaan markkinaan. 

– Luomuviljelijällä on tällä hetkellä kaksi haastetta ratkaistavana. Ensimmäinen on se, että luomuviljelyn sato on alhaisempi verrattuna perinteiseen viljelyyn. Toinen haaste tulee siitä, että viljelijöille on tällä hetkellä tarjolla vain muutamia peltoviljelyyn sopivia luomulannoitteita. Tavoitteemme on kasvattaa luomuviljelijän lannoitevalikoimaa uusilla tuotteilla ja sitä kautta kasvattaa myös satomäärää, Biolan Groupin Rantanen päättää.