biolan_logo
Kuivakäymälät

Kompostikäymäläeco

Icelett

Simplett

Naturum

Easylett

Populett 200

Erotteleva Kuivikekäymälä

Kuivikekäymälä

Käymälöiden tarvikkeet

Toimiva kuivakäymälä -opas

Rakennusten valmistajat

Usein kysyttyä

JälleenmyyjätYritysesittely
Yhteystiedot
Tuotehaku
Tilaa uutiskirje


 
 
Usein kysyttyä


 
Askarruttaako mieltäsi jokin kysymys koskien Biolan-käymälöitä tai aihetta yleensä? Todennäköisesti samaa on kysytty meiltä ennenkin. Ellet löydä vastausta tästä, ota meihin yhteyttä.
 


Mikä on oikea seosaine kuivakäymälään?
 
Hyvä kuivike on riittävän karkeaa ja hyvin kosteutta imevää. Liian hienojakoiset kuivikkeet, kuten sahanpuru, turve, kutterinlastu tai kuivat lehdet, eivät toimi vaan tiivistyvät liikaa aiheuttaen kosteus- ja hajuongelmia. Oksasilppu puolestaan ei ime kosteutta riittävästi.

Biolan Komposti- ja Huussikuivike on käyttövalmis kuivike perinteisiin kuivakäymälöihin. Naturumiin käy Biolan Perusturve tai rakeistettu Naturum-kuivike.
 
 
Mitä suotoneste on?
 
Kompostorissa muodostuvaa ylimääräistä nestettä sanotaan suotonesteeksi. Sitä syntyy talousjätekompostoreissa ja erottelemattomissa kuivakäymälöissä.

Neste on ravinteikasta, mutta etenkin käymäläjätteen läpi suodattuneena sisältää paljon mikrobeja. Siksi sitä kannattaa varastoida noin vuosi ennen käyttöä lannoitteena. Suotoneste on myös erinomaista herätettä esimerkiksi puutarhakompostoriin.
 
Mitä suotonesteelle tai virtsalle tehdään?
 
Käymälän ravinteikkaat nesteet kannattaa hyödyntää esimerkiksi lannoitteena. Typen ja fosforin lisäksi virtsa sisältää muun muassa runsaasti kaliumia kasveille käyttökelpoisessa ionimuodossa. Erotellun virtsan käyttäminen lannoitteena on yksinkertaista. Haitta-aineiden kuten raskasmetallien pitoisuudet jäävät pieniksi lähes bakteerittomassa virtsassa. Työtehoseuran suositteleman puolen vuoden seisottamisen eli umpinaisessa säiliössä säilyttämisen jälkeen sitä voi huoleti käyttää syötävillekin kasveille. Seisotuksessa mikrobit tuhoutuvat sitä paremmin, mitä lämpimämmässä neste on, mitä vahvempaa virtsaliuos on ja mitä vähemmän liuoksessa on hajoavaa orgaanista materiaalia.
 
Ulosteen läpi suotautunutta suotonestettä kannattaa imeyttää ravinneliuoksena puutarhakompostiin tai kompostoivassa käymälässä kierrättää uudelleen kompostisäiliöön. Suotonestettäkin voi seisotettuna käyttää lannoitteena, mutta mieluummin vain koristekasveille. Suotonestettä ei saa levittää vedellä kyllästyneeseen maaperään vesistöjen lähettyvillä eikä alueilla, joissa pohjaveden pinta on korkealla. Neste kannattaa levittää laajalle alueelle, eikä samaa aluetta tule käyttää usein.

Käymälän nesteitä kannattaa laimentaa vedellä (1:5), tai alue kannattaa kastella heti lannoituksen jälkeen. Kasvukauden aikana virtsaa voi levittää 1-1,5 litraa neliömetrille maata. Syksyllä nesteitä ei pidä levittää, jottei kasvien valmistautuminen talveen häiriinny.
 
Onko kuivakäymälä hajuton?
 
Oikein asennettu ja huollettu kuivakäymälä on hajuton, jopa hajuttomampi kuin vesivessa. Kuivakäymälän hajuttomuus perustuu siihen, että sen tuuletusputki viedään suorana katolle harjan yläpuolelle. Näin syntyy hyvä veto ja painovoimainen ilmanvaihto toimii hyvin. Tarvittaessa painovoimaista tuuletusta voidaan vielä tehostaa sähkökäyttöisellä Poistoilmapuhaltimella tai tuulikäyttöisellä Tuulituulettimella.