biolan_logo
Kompostorit

Pikakompostori 220eco

Pikakompostori 550

Maisemakompostori Kivi

Puutarhakompostori

Kompostointitarvikkeet

Kompostointi -opas

Usein kysyttyä

JälleenmyyjätYritysesittely
Yhteystiedot
Tuotehaku
Tilaa uutiskirje


 
 
Usein kysyttyä


Askarruttaako mieltäsi jokin kysymys koskien Biolan-kompostoreita tai kompostointia yleensä? Todennäköisesti samaa on kysytty meiltä ennenkin. Ellet löydä vastausta tästä, ota meihin yhteyttä. 
 
 


Miten puutarhajätteen saa maatumaan tehokkaasti?

Puutarhajäte maatuu nopeammin kompostorissa kuin avokompostissa. Kompostointi on helpointa, jos kompostoreita on kaksi. Tällöin toisen kompostin voi antaa muhia valmiiksi, kun toista täytetään. Kompostin täyttäminen aloitetaan ilmavalla pohjakerroksella. Kun kompostia täytetään, pitää muistaa kolmisääntö: kuohkeus, kosteus ja ravinteet. Komposti käännetään kerran tai kaksi vuodessa, jotta lahoamattomat ainekset kompostin reunaosista saadaan kuumimpaan paikkaan kompostin keskelle. Kompostoitumista ei tapahdu, jos jäte on liian kuivaa, joten kompostia kastellaan tarpeen mukaan. Biolan Puutarhakompostoria tai Maisemakompostori Kiveä käytettäessä kastelutarve on vähäisempi kuin avokompostissa. Puutarhajätteen, etenkin syksyn lehtien, kompostoinnissa kannattaa käyttää lisäravinteita kompostoitumisen nopeuttamiseksi. Biolan Kompostiherätettä tai Biolan Luonnonlannoiterakeita lisätään kompostoitavan massan joukkoon. Talvella puutarhakompostori jäätyy, mutta kompostoituminen jatkuu taas keväällä. Puutarhakompostorissa jäte kypsyy kompostimullaksi noin 1 - 2 vuodessa.

Voiko kaiken puutarhajätteen kompostoida?

Ihan kaikkea puutarhajätettä ei kannata kompostiin laittaa. Esimerkiksi jotkut kasvitaudit ja rikkaruohot saattavat säilyä kompostissa ja levitä kompostin käytön myötä muuallekin puutarhaan.
 
Toimivaan kompostiin voi laittaa:
 • muumiotautisia omenoita
 • rupisia perunan mukuloita
 • ruostetautisia herukan ja pihlajan lehtiä
 • lehtilaikkutautisia ja harmaahomeisia kasveja
 • herukan ja karviaisen toukkaisia ja kirvaisia versoja ja lehtiä
 • nukkaäkämäpunkin vioittamia lehtiä
Kompostiin voi laittaa silputtuna tai peitettynä
 • äkämäpunkkisia herukan oksia
 • punkkisia mansikkapensaita ja rönsyjä
 • härmäisiä lehtiä ja versoja
 • ruttoisia ja viroottisia perunan mukuloita
Kompostiin ei saa laittaa
 • peruna-ankeroisen saastuttamia mukuloita tai multaa
 • kaalikärpäsen, sipulikärpäsen tai porkkanakärpäsen vioittamia juurakoita ja sipuleita
 • möhöjuurisia juuria tai multaa
 • pahkamätäisiä sipuleita
 • rengasmätäisiä perunoita
 • juureskellarin jätteitä keväällä
 • juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkakasvien juuria tai siemeniä 
Voiko puutarhakompostorissa kompostoida elintarvikejätettä?
 
Elintarvikkeita sisältävän talousjätekompostorin pitää olla tuhoeläintiivis, eli siinä pitää olla kunnollinen jyrsijäeristys ja tiivis kansi. Lisäksi alueelliset jätehuoltomääräykset edellyttävät, että etenkin taajama-alueilla talousjätekompostorin pitää olla myös lämpöeristetty.
Haja-asutusalueilla, joilla kompostorin lämpöeristystä ei vaadita, on mahdollista kompostoida kotitalousjätettä eristämättömässä puutarhakompostorissa, kuten Biolan Puutarhakompostorissa tai Maisemakompostori Kivessä. Biolan Puutarhakompostoriin on lisävarusteena teräksinen pohjakori, joka estää jyrsijöiden pääsyn kompostoriin. Maisemakompostori Kivi on sellaisenaan tuhoeläintiivis. Kesäkautena etenkin mökillä talousjätteen kompostointiin riittää jyrsijäeristetty puutarhakompostori.

Voiko liha- ja kalajätteitä kompostoida?

Kyllä. Hyvä nyrkkisääntö on, että kaikkea, mikä on ollut elävää, voi kompostoida. Luut eivät kuitenkaan yleensä ehdi maatua kompostorissa. Etenkin teräviksi siruiksi lohkeilevien linnunluiden kanssa kannattaa olla varovainen, etteivät koirat myöhemmin löydä niitä kompostimullan joukosta. Liha- ja kalajätteet kannattaa peittää kuivikkeella erityisen huolellisesti, etteivät ne haise ja houkuttele kärpäsiä.
 
Miksei kompostorissani tapahdu mitään?
 
Yleisimmin kompostorin toiminta seisoo alkuvaiheessa, kun jätettä ei ole vielä kertynyt riittävästi. Vasta kun Pikakompostori on noin puolillaan, hajotustoiminta käynnistyy ja lämpötilakin alkaa nousta. Talvella käynnistyminen tapahtuu jähmeämmin kuin kesällä.

Myös kompostin valmistuminen voi olla syynä hiljaiseloon. Jos alaluukusta näkyvästä massasta erottuu enää vain munankuoria, appelsiininkuoria tai muuta hyvin hitaasti hajoavaa, komposti on valmista tyhjennettäväksi. Osittainen tyhjentäminen usein nopeuttaa jäljelle jäävän massan hajoamista.

Liian kuivassa kompostorissa hajoaminen hidastuu. Massan pitäisi olla kosteaa (muttei märkää). Myös ravinteiden vähäisyys voi pysäyttää prosessin. Näin käy yleensä puutarhakompostissa, jossa kuivia kasvijätteitä on paljon. Talousjätteet ovat tavallisesti hyvin typpipitoisia.