biolan_logo
Ajankohtaista

Uutuustuotteet

Tapahtumat

Biolan nyt

Lehdistötiedotteet

Avoimet työpaikatYritysesittely
Yhteystiedot
Tuotehaku
Tilaa uutiskirje


 
 
Muumiotauti pilaa omenoita
 
Muumiotaudiksi kutsutaan sienitautia, joka aiheuttaa omenaan pehmeitä ruskeita laikkuja. Laikut leviävät ja muuttavat pian koko omenan ruskeaksi. Myöhemmin muodostuu vaalean harmaita itiöpesäkkeitä, joiden turvin tauti talvehtii - valmiina tartuttamaan uusia omenoita.
 
Muumiotaudin luonnonmukaista torjuntaa on taudin ennalta ehkäisy. Tauti-itiöt tunkeutuvat omenoihin kuoressa olevien hyönteisten tekemien vioitusten, oksien hankaamien ym. reikien kautta. Muumiotauti viihtyy muiden sienitautien tapaan lämpimässä ja kosteassa. Tällaiset olosuhteet säilyvät sateen tai aamukasteen jälkeen pitkään tiheässä omenapuun latvuksessa. Omenapuun hoitoleikkaukset ovat osa muumiotaudin torjuntaa.
 
Lajikkeissa on eroa muumiotaudin esiintymisen suhteen. Samat lajikkeet, jotka ovat arkoja omenaruvelle, saavat helposti myös muumiotaudin, sillä muumiotauti iskeytyy helposti ruven tekemän vioituksen kautta. Ruvelle ja muumiotaudille herkkiä lajikkeita ovat esimerkiksi Bergius, Maikki, Make, Raike, Melba, Lobo ja Punainen Atlas. Lisää omenalajikkeista

Maan kosteustilan vaihteluilla on yhteys muumiotaudin esiintymiseen. Pitkään jatkuneen poutakauden jälkeen puun saadessa sadetta tai kasteluvettä, paine omenissa kasvaa ja tulee kuoriin halkeamia, joissa muumiotauti aloittaa tuhonsa.

Taudin vahingoittamia omenoita ei kannata laittaa pihan perälle puutarhakompostiin, koska siellä itiöt eivät tuhoudu. Varmimmat keinot muumiotautisten omenoiden hävittämiseen ovat polttaminen ja kompostointi lämpökompostorissa. Lämpökompostorissa, kuten  Biolan Pikakompostorissakompostin lämpötila nousee riittävän korkeaksi itiöiden tuhoutumiselle. Pilaantuneita omenoita kannattaa kompostoida pieninä erinä muun jätteen joukossa. Muumiotauti-itiöt kulkeutuvat tuulen mukana, joten tautisten omenien hävitys kannattaa hoitaa yhdessä naapureiden kanssa.
  
Ampiaiset vioittavat omenan kuorta ja altistavat hedelmät muumiotaudille.