Kurkku - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kurkku

Kurkku

Kurkkua voi kasvattaa sekä avomaalla että kasvihuoneessa.

Kurkku

Kurkkua voi kasvattaa sekä avomaalla että kasvihuoneessa.

Yleistä

Kurkku on yksivuotinen yrttimäinen, erittäin kylmänarka kasvi. Se kuuluu Cucurbitaceae-heimoon, johon myös esimerkiksi meloni, kurpitsa ja kiwano kuuluvat.

Kurkku on melko vaativa viljelykasvi. Runsaan sadon edellytyksenä on riittävä määrä lämpöä, vettä ja ravinteita.


Lajikkeet

Lajikevalinta riippuu kasvupaikasta

Kurkkua voi kasvattaa sekä avomaalla että kasvihuoneessa. Kasvihuonekurkun hedelmät ovat yleensä pitkiä ja vaativat kasvihuoneolosuhteet tuottaakseen hyvin satoa. Avomaakurkkuja voi kasvattaa sekä avomaalla että kasvihuoneessa.

Partenokarppiset kurkkulajikkeet tuottavat hedelmiä ilman pölytystä ja hedelmöitystä. Niissä on vain emikukkia. Partenokarppisia lajikkeita voidaankin viljellä onnistuneesti kasvihuoneessa ja avomaalla vaikka kasvuharson alla. Partenokarppisiin hedelmiin ei myöskään kehity siemeniä. Joskus partenokarppisiin lajikkeisiin kehittyy poikkeuksellisesti yksittäisiä hedekukkia. Jos emikukka pääsee pölyttymään hedekukkien siitepölyllä, muodostuu kehittyvään hedelmään siemeniä ja kurkusta tulee epämuotoinen. Kasvihuonekurkkulajikkeet ovat nykyisin partenokarppisia ja avomaakurkuistakin valtaosa. Nykyiset kurkkulajikkeet ovat lähes poikkeuksetta karvasaineettomia eli kurkun mausta ei tule karvas, vaikka kasvi kärsisikin hetkittäin vedenpuutteesta.

Lajikkeet

Avomaankurkku  

  • Cubana F1: Vastustuskykyinen taudeille, partenokarppinen.
  • Partner F1: Kasvuvoimainen, sopii avomaalle ja kasvihuoneeseen. Tuottaa satoa viileänäkin kesänä. Partenokarppinen.
  • Wilma F1: Partenokarppinen keskivarhainen lajike. Paljon kotipuutarhoissa viljelty.

Kasvihuonekurkku  

  • Euphya F1: Nopeakasvuinen ja satoisa harrastekasvihuoneisiin. Hedelmät pitkiä ja tummanvihreitä. Hyvä tautiresistenssi.
  • Futura F1: Satoisa, terve, kasvuvoimainen. Kasvaa myös alhaisemmissa kasvihuonelämpötiloissa.
  • Passandra F1: Vastustuskykyinen tauteja vastaan, voimakaskasvuinen, hedelmät noin 15-20 cm pitkiä ja hieman ryhmykuorisia.


Taimikasvatus

Kurkulle riittää 2–3 viikon taimikasvatus

Satoa voi aikaistaa taimikasvatuksella. Kurkku on nopeasti kasvava kasvi ja saa herkästi istutusshokin avomaalle tai lämmittämättömään kasvihuoneeseen siirrettäessä. Siksi taimikasvatusaika ei saa olla juuri kahta viikkoa pidempi. Mitä suuremmat taimet ovat, sitä herkemmin ne kärsivät istutuksesta. Jos kurkku kylvetään suoraan avomaalle, tulisi maan lämpötilan olla vähintään 12 °C kylvettäessä.


Istutus

Kurkku tarvitsee lämpöä, vettä ja ravinteita

Hyvän sadon edellytyksenä on riittävä ravinteiden saanti sadonmuodostuksen aikana. Kun kurkuntaimia istutetaan avomaalle, istutusalueen peruslannoitukseen käytetään Biolan Luonnonlannoitetta 0,5 l/10 m².

Istutusvaiheessa lisätään varastolannoite. Taimien väliin tehdään kuoppa, johon laitetaan 0,5 litraa Luonnonlannoitetta. Lisälannoitus annetaan tarpeen mukaan 2–3 kertaa viljelyn aikana. Yhden kurkuntaimen kesän aikana käyttämä ravinnemäärä saadaan yhteensä noin 1,5 litrasta Luonnonlannoitetta.

Kasvihuoneeseen helppo kasvualusta on istutusvalmis Biolan Kasvusäkki. Sen raaka-aineena on karkea turvemulta. Kasvusäkissä on mukana varastolannoitus, josta riittää ravinteita kolmelle taimelle koko kesäksi eikä erillistä lannoitusta tarvita. Kasteluun käytetään pelkkää vettä. Ja lisävarusteena saatava Biolan Kasteluallas helpottaa kastelua ja mahdollistaa myös parvekevilejelyn.


Hoito

Kastele riittävästi

Avomaalla kasvuolosuhteita voi parantaa esimerkiksi rakentamalla taimien suojaksi kasvilavan tai muovitunnelin, käyttämällä keväällä ja syksyllä kateharsoja tai kasvattamalla esimerkiksi maissia tuulensuojaksi kurkkurivin pohjoispuolelle.
Kurkun juuristo on suhteellisen heikko verrattuna versostoon. Jotta juuristo toimisi hyvin, on maan oltava kuohkea, mielellään runsaasti orgaanista ainesta sisältävä sekä hyvin vettä ja ravinteita pidättävä. Suurimmillaan vedentarve on satovaiheessa. Tuolloin vedenpuute vaikuttaa ratkaisevasti sadon määrään ja laatuun.

Kasvihuoneessa taimet tuetaan kasvamaan ylöspäin. Näin kurkun hedelmät on helppo kerätä ja kasvusto säilyy ilmavana. Biolan Kasteluallas helpottaa kastelua.

Satoa kerätään päivittäin

Satoa korjataan sitä mukaa kuin sitä valmistuu. Kasvustoon jäävät yli-ikäisiksi kasvavat hedelmät kuluttavat turhaan kasvin energiaa ja hidastavat uusien hedelmien kasvua. Vanhat lajikkeet ylikypsyvät nopeasti, joten niiden korjuussa on oltava tarkkana. Parhaimmillaan hedelmät ovat pinnaltaan jonkin verran rosoisia ja väriltään vihreitä. Sileys, pulleus ja keltaisen värin esiintyminen ovat ylikypsyyden merkkejä.