Harva suomalainen sanoo ei aurinkoenergialle - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Harva suomalainen sanoo ei aurinkoenergialle

Harva suomalainen sanoo ei aurinkoenergialle

Harva suomalainen sanoo ei aurinkoenergialle

Energiaomavaraisuus ja ympäristöystävällisyys kiinnostavat aurinkoenergiassa

Aurinkoenergian nopea kehitys on tehnyt siitä kilpailukykyisen myös Suomessa. Tällä hetkellä kiinnostus on korkealla tasolla. 35 prosenttia suomalaisista pientaloasujista ja mökkiläisistä harkitsee investointia aurinkosähköön ja 28 prosenttia aurinkolämpöön seuraavan vuoden aikana. Omakotiasujista 14 prosenttia käyttää jo aurinkoenergiaa ja 67 prosenttia on kiinnostunut sen käytöstä. Tämä selviää Biolanin toukokuussa toteuttamasta kuluttajakyselystä, johon vastasi 791 suomalaista.

Perinteisesti suomalaisia omakotiasujia ovat kiinnostaneet lämpöä tuottavat aurinkokeräimet. Vastaajista 74 prosenttia kokee niiden soveltuvan käyttöveden lämmitykseen ja 65 prosenttia asunnon lämmitykseen. Niiden rinnalle on nyt nousemassa aurinkosähköjärjestelmät. Vastaajista 69 prosenttia on sitä mieltä, että aurinkoenergia soveltuu vakituisen asunnon taloussähkön tuottamiseen.

‒ Kuluttajat arvostavat sähkön lämpöä arvokkaammaksi. Viime talvena puhuttaneet sähkön siirtohintojen korotukset näkyvät kyselyn vastauksissa. Oma aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö vähentää energiariippuvuutta. Pientaloasujien lisäksi kaupat, teollisuus ja maatalous ovat hyvin kiinnostuneita aurinkoenergian tuomasta energiaomavaraisuudesta, kertoo Biolan Ekoasumisen toimitusjohtaja Matti Hakala.

Kyselyn mukaan kuluttajat pitävät aurinkoenergiajärjestelmiä hyvänä lisäenergialähteenä muun energiajärjestelmän oheen. Suomalaiset ovat ympäristötietoisia ja valintakriteereissä painavat myös ympäristöasiat. Vastaajista 82 prosenttia kertoo haluavansa itse päättää millä tavalla hänen kuluttamansa energia on tuotettu. 

‒ Auringonpaistetunteja on Suomessa yhtä paljon kuin Keski-Euroopassa, joten potentiaalia meillä on. Aurinkoenergia ei ole vain kesämökkien energialähde vaan kilpailukykyinen energiainvestointi vakituiseen asumiseen. Ja koska aurinkoenergiajärjestelmän voi nykyään ostaa avaimet käteen -pakettina, on ympäristöystävällisen energiamuodon hankinta helppoa, kannustaa Biolan Ekoasumisen Hakala.  

Aurinkoilmakeräin on aurinkoenergian hittituote

Lämmitysmarkkinoiden uusin tulokas on aurinkoilmakeräin, jota käytetään rakennuksen kosteudenpoistoon. Vuonna 2015 aurinkoilmakeräimiä käytti 6,4 prosenttia vastaajista ja tänä vuonna jo 14,2 prosenttia. Aurinkoenergiasta kiinnostuneista joka neljäs on kiinnostunut myös aurinkoilmakeräimistä. 
Aurinkoilmakeräin toimii täysin ilman sähköä. Auringon säteily lämmittää ulkoseinään asennettavan paneelin mustan lämmönkeruupinnan ja tuottaa lämmintä ilmaa. Lämmin, kuiva ja raikas ilma puhalletaan rakennukseen sisälle puhaltimella, joka saa sähköenergiansa paneeliin integroidusta aurinkokennosta. Puhallin käynnistyy automaattisesti aina auringon paistaessa. 

‒ Kosteus ja riittämätön tuuletus ovat aina riski rakenteille. Aurinkoilmakeräimellä pystytään poistamaan esimerkiksi kesämökin tai varastorakennuksen ikävä kosteus ja siitä aiheutuva tunkkaisuus, kertoo Hakala.

Kuva. Mikä aurinkoenergiaan liittyvä lause sopii parhaiten sinuun ja vakituiseen asuntoonne/vapaa-ajan asuntoonne?

Aurinkoenergiaan liittyvää tietoa vastaajista 90 prosenttia hakee internetistä. Toiseksi merkittävimmäksi tiedonsaantikanavaksi osoittautui asumisen ja rakentamisen lehdet, joista tietoa saa 81 prosenttia vastaajista. 

Biolanin kuluttajakysely toteutettiin sähköisesti toukokuun alussa ja siihen vastasi 791 pientaloasujaa ja mökkiläistä. Vastaajista 41 prosenttia oli miehiä ja 59 prosenttia naisia.